Sortimentet för privatkunder består av helvegetarisk och GMO-fri soja; schnitzel, strimlor, grytbitar, granulat och medaljonger som vi testar här. Produkterna kan beställas och fås hem via posten. Man får då dessa fem förpackningar x 4 (20 pkt) för 500:- inklusive allt.


Eftersom jag redan har skrivit första och andra versen på Sojabönans lov
och artikeln Lösningen på världssvälten så blir väl detta en tredje...

Under tiden denna sida blev uppdaterad 050518 sände vetenskapsradion ett program som handlade om genmanipulerade grödor. Vetenskaparna världen över blir mer och mer eniga om att detta kommer att bli nödvändigt i framtiden för att rädda världen även om utvecklingen på det området skrämmer även många av dem. Men det är glädjande att alltfler inser att vår föda måste odlas i jorden framöver.


Schnitzeln är jättestor, och mycket spännande att experimentera med. Här har vi tillagat två av de fyra i förpackningen; Kokat i buljong femton minuter, marinerat med färdig grillmarinad nån timme och sedan panerat i ägg och ströbröd/mjöl innan stekning. Mycket läckert.


Strimlorna ligger här i en färdigköpt marinad och kan användas till stroganoff och andra grytor.

Hur resultatet blir är helt beroende av kryddningen, konsistensen blir fantastiskt bra om man inte glömmer att pressa ut överflödigt vatten, annars kan de kännas lite 'svampiga'. Här en läcker middag med strimlor, ris och broccoli.

Grytbitar kan varieras i det oändliga och här testade vi en halvfärdig rätt från Knorr "Chicken Curry", vilket ibland kan vara en bra idé när man inte har lust eller tid att lägga på matlagning. Men just denna rätt var dessvärre inget bra alternativ för vegetarianer upptäcker man vid närmare läsning av ingrediensförteckningen under lupp hemma (typstorlek 4pt ungefär). Av någon anledning har man använt "räkextrakt" i blandningarna, något som inte kan upplevas med några som helst sinnen. Helt onödigt alltså och jag ska skicka min undran till fabrikanten.

Eftersom sojakött i princip inte smakar så mycket så hänger slutresultatet helt på kryddningen, och ett liknande resultat som detta kan givetvis uppnås på andra sätt. Smaken på detta var det inget fel på i alla fall.


Här lånar vi ett recept från Zannah's hemsida (som dessvärre är borta 0505):
Currygryta (4 port)

Du Behöver:

3 dl sojabas grovkornig (eller valfritt sojakött, Vegerians kommentar)
3 dl hett buljongvatten
1 gul lök
2 äpplen
2,5 dl matlagningsgrädde
curry, salt & peppar

Gör så här:

Bered sojabitarna i buljongvatten enligt rekommendationen.
Hacka den gula löken och äpplena.

Tillsätt därefter de färdigsvällda sojabitarna och äpplena tillsammans med curryn och låt fräsa under omrörning
Tillsätt grädde, buljongtärning, salt och peppar. Vid behov red av med lite majsenamjöl för fyllighetens skull.

Låt småputtra ca. 10 min.
Servera med ris eller potatis och en sallad.
Granulaten kan användas som färs och vi prövade först att göra en färssås som i och för sig smakade okej, men den blev inte fullt så gryning som man vant sig vid att den ska vara.
Däremot var den fantastiskt bra att göra biff av. Vi blandade den lätt urkramade färsen med hackad lök, ett ägg, ströbröd och kryddade med salt, kryddpeppar, lökpulver och lite persilja från balkongen. Dessa elva biffar som liknade pannbiff i både storlek, känsla och smak fick vi ut av ett halvt paket färs, alltså cirka 100 g torrvikt.

Självklart går det att avvara ägget som mest fungerar som bindemedel. Vi fick ett tips från en läsare att blanda råkosten med kokt ris, ungefär lika mycket, och lite mindre mängd sojamjöl. En annan lösning är maizenamjöl som binder bra. Men lösningarna är många så det är bara att testa sig fram.
Många bra tips och recept finns på www.ve
gan.nu

I maj -05 gör vi sojabullar (som smakar på pricken som mammas köttbullar) av ett helt paket granulat och får ihop hela 50 st av 200 g torrvara. Färsen sväller till 3-4 ggr av sin ursprungliga vikt.


1 pkt bonesto granulat
1 buljongtärning
1 stor gul lök
1 msk soja

2 ägg
1 msk senap
1 dl ströbröd
1 dl vetemjöl
salt, krydd- & vitpeppar (ca 1-2 tsk av varje

B
ered granulaten enligt föreskriften; koka granulaten i 5 min i 2 l vatten och 1 buljongtärning, häll av vattnet och pressa ur lätt.


Rör samman alla ingredienser, rulla bollar och stek tills de känns 'studsiga' och fått fin färg, ca 5-8 min. Även här kan du förstås utesluta äggen och reglera konsistensen med vätska och mjöl.


Schnitzeln som stekt fisk - typ strömming

Ibland kan man ju längta efter gamla rätter som är svåra att ersätta. Som strömming! Jag vaknade en morgon och började tänka på strömming innan jag ens hade fått ögon, och fortsatte sen fundera på hur det smakade.

Jag kom ihåg precis trots att det var åratal sedan. Inte vet jag hur jag lyckades med denna rätt men strömmingssuget var i alla fall som bortblåst efter den här lunchen.
Så här gjorde jag: Efter kokning av en schnitzel (25 gram torrvikt) i femton minuter lät jag den marineras i olja, citronsaft, Knorr fiskkrydda, lite citronpeppar och persilja i någon halvtimme. Sedan delade jag den i två delar som liknade två jätteströmmingar i formatet, vände bitarna först i ett ägg och sedan i mjöl/ströbröd kryddat med salt och vitpeppar. Persiljan och resterna från marinaden använde jag sen i potatismoset. De karakteristiska smaken av just strömming kanske inte uppnåddes så där exakt, men med lite extra citron och remoulade så liknade det i alla fall mycket panerad fisk. Garanterat utan ben dessutom!

TVprogrammet Hjärnkontoret visade, 020611 i ett inslag om tyngdlöshet, hur man experimenterar för att kunna odla fisk i rymden i framtiden. Till mat åt skapelsens krona. HJÄLP!!
Medaljongerna har vi testat på några olika sätt.

Här är ett halvt paket (eller 12 av 22 bitar) panerat i ägg blandat med senap, och sedan vänt i mjöl och ströbröd kryddat med salt och vitpeppar.

Till det förbättrade vi en färdigköpt senapssås med lite extra senap, och det blev gott och lagom till tre eller fyra portioner.

Kryddat med salt och vitpeppar smakar sojakött lite som fläsk och dessa bitar kan alltså tillredas som fläskfilé med gott resultat. Här är andra hälften av förpackning tillredd så, och serverad med kantarell- och champinjonssås.


Kul nyhet för storstadsborna 2003:
Information från webbplatsen

Produktinformation:

Korvarna är helt vegetariska och tillverkas av ekologiskt odlad GMO-fri sojaböna. Efter sammansättning röks korvarna, pastöriseras och vakuumförpackas.
 
Hållbarhet:
8 veckor i kylskåp
Nyheter i maj 2005
som vi dock inte sett själva än. Här är bilder och text från deras egen webbplats www.bonesto.se

Hamburgare av sojaprotein
Bonestos hamburgare har fått pris för sina fina smak och konsistens. Förutom att göra hamburgare kan du använda den som pannbiff med potatis och lingon. Hamburgaren är helt fri från ägg.

Grillkorv av sojaprotein
Grillkorven har på kort tid blivit populär. Många ungdomar föredrar en proteinrik vegetarisk korv. Stek eller grilla korven och ha den i en sallad, stroganoff, pytt-i-panna eller bara med bröd. Kanongott!

Panerad filé av sojaprotein
Vår panerade filé är riktigt krispig och god men ger ändå en hälsosam känsla. Den är väldig lätt att tillaga i ugnen. Servera gärna den panerade filén med en sweet chili eller någon annan smakrik sås. Är svårt att slå!

 

Uppdaterad 2005-05-18
Skriv ut sidan