KRYDDOR - SMAKSÄTTARE & GRÖNSAKER

På denna sida visar vi några bilder på kryddor, kryddblandningar och grönsaker. Tanken med denna sida var från början att visa många exempel från båda kategorierna, men eftersom de är så ofantligt stora så länkar vi till två bra sidor i stället: Frukt & Grönt Främjandet och Knorrs kryddsidor. Eventuellt kommer vi att bygga på med lite fler smaksättare här i stället..KRYDDOR - blandningar

Dessa marinader
och kryddmixer är bara några få exempel på vegetabiliska kryddor som på nån timme gör underverk med bland annat sojakött. Marinera Quorn eller sojakött och låt stå någon eller några timmar. Mixen blandar man direkt i färs eller grytor.


Det är väldigt kul att testa nya kryddor och -blandningar. På marknader hittar man ofta lite roliga saker, men just dessa två påsar är köpta på ÖB, Överskottsbolaget, som ofta är väldigt billiga. Efter att ha läst senaste kokböckerna har jag också fått klart för mig att man inte kan leva utan spiskummin.

Frysta kryddor är en guldgruva. Ofta behöver man ju bara ganska lite till ett recept, och ur dessa små paket kan man skörda direkt från frysen ganska länge. De flesta kryddor som köps färska kan man också frysa in själv.

Koriander

Ibland hittar man inte de kryddor man söker, varken bland de färska eller de frysta, men har man tur så finns de på burk. Färsk koriander förekommer ofta i vegetariska recept, och av den underbara doften från burken borde den kunna fylla sin funktion.
Örtsalt och havssalt är nyttigare än vanligt salt. >

Örtsalt
Fond, Thai grönsakerSojasåsSojasåsTabasco

Buljong, sojasås och fonder av olika slag (grönsaks-, svamp..) använder vi nästan dagligen här hemma. Tabasco är nytt här i huset, men gör säkert sin nytta i grytor och annat. Om man tar det försiktigt. Finns numer i milda varianter.

Buljongtärningar

Här är några prov på specialkryddor som kan verka "animaliska", så läs på innehållsförteckningen. Alla kryddorna nedan innehåller: Salt, smakförstärkare (mononatriumglutamat), jästextrakt, härdat vegetabiliskt fett, lök, Dessutom:

Fisk-krydda: Svartpeppar och andra kryddor och örter,  arom, surhetsreglerande medel (citronsyra), socker.
Kycklingkrydda: Chili, paprika och andra kryddor, smakförstärkelse (dinatriumguanyfat), vetestärkelse, vitlök, arom, klumpförebyggande medel (E551 och E552), antioxidationsmedel (E320), äggulepulver.
Kött&Grillkrydda
:
Paprika, vitpeppar, curry, koriander, persilja och andra kryddor och örter, modifierad vetestärkelse, vitlök, klumpförebyggande medel (E552), surhetsreglerande medel (citronsyra).


Vill du veta mer om kryddor så har Knorr en bra webbplats. Klicka här!
Pommes frites krydda

Lemon Seafood wok: Saknar beskrivning, men den ska också vara helt vegetabilisk.

Santa Maria, Pommes Frites kryddor:
Salt, socker, smakförstärkare E621, lök, paprika, selleri och arom


Sambal Oelek

Sambal Oelek är en halvflytande "kryddröra" som syns i allt fler recept. Den är tillverkad huvudsakligen av chilipeppar, finns i många fabrikat, mellan- eller ordentligt stark och blir oumbärlig då man väl introducerat den i köket. Den används mest - i mycket små mängder - i såser och grytor för att smaksätta exempelvis grädde eller creme fraiche. Hittas i små burkar på de nya exotiska hyllorna.


GRÖNSAKER är förstås ett jätteområde, liksom kryddor, som vi därför inte berör särskilt mycket. Vill du veta mer om någon särskild grönsak, besök i stället denna webbplats >> Frukt & Grönt Främjandet

Men här nedan är lite bilder ur en broschyr från Ica: GRÖNSAKER OCH ROTFRUKTER.

Bra tips : Rädisor som man köper i knippen brukar ha egenheten att skrumpna ihop ganska snart, men om du knipsar av dem från blasten och lägger dem i en ren och torr burk med lock, så håller de sig fräscha en vecka eller mer.

Grönsaksfrukter: Aubergine eller äggplanta, squash eller zuccini, paprika, gurka och tomat
Bladgrönsaker/sallad: Isbergs-, frisée-, huvud-, ekblads-, rossi-, ruccola-, lollo rosso-, endive-, romainesallat
Kålväxter: Vitkål, salladskål, savoykål, rödkål, broccoli, blomkål, brysselkål, kålrabbi, grönkål
Rotfrukter: Rädisor, rättika, kålrot, jordärtskocka, morot, pepparrot, rödbeta, palternacka, rotselleri, svartrot
Stjälkgrönsaker: Kronärtskocka, fänkål, majs, sparris, stjälkselleri
Ärter & bönor: Gröna bönor, vaxbönor, skärbönor, spritärter, sockerärter
Lök hör egentligen inte riktigt hemma bland grönsakerna, eftersom man använder den del som växer under jord. Undantag är purjolök, salladslök och gräslök.
Det finns färdighackad lök att köpa fryst för bråda dagar, men ett bra tips är att själv avsätta lite ledig tid till att skala, hacka och frysa in lök. Använd kraftiga eller dubbla påsar eftersom lökdoften är stark även som fryst.
Några  olika sorters lök Färdighackad fryst lök

Nya sorters sallad dyker upp då och då. Sweet gem sallad är av typ "baby-", en ny trend bland odlarna (minimajs, minimorötter, coctailtomater mm).

Sötpotatis eller batat har i biologisk mening ingenting med potatis att göra, även om man kan använda den på liknande sätt. Avocado är en stenfrukt som de flesta känner till idag.


Sweet Gem Sallad ---- Sötpotatis ----------------- Avocado
I frysdiskarna finns massor av grönsaker, som enligt vissa undersökningar har sagts vara ännu bättre än de färska...
.. bland annat för att de slipper riskerna för skador och bakterier i transporter och annan hantering. De ska givetvis inte ersätta de färska grönsakerna, men ännu en fördel är förstås att man alltid kan ha dem till hands då man behöver dem. De är oftast styckfrysta så man kan ta ut den mängd man vill ha, och lägga tillbaka resten i frysen.

Uppdaterad 2004-05-15
Skriv ut sidan