Nutana gjorde Sveriges gladaste och trevligaste reklam år 2003 >>


Se innehållsbeskrivningar
Svenska Nutana marknadsför i huvudsak två typer av köttersättning. Dels Gourmetgruppen som är baserad på soja, samt färs och vegebitar baserat på veteprotein, som alltihop tillverkas i samarbete med Hälsans Kök/Tivall. Och dels veganska produkter från danska Nutana, som producerar grönsaksbiffar - både veganska och lacto/ovo-vegetariska, samt ekologiskt odlade grönsaker.

Alla dessa fantastiska produkter

.. är redan färdigkryddade och utgör ett utmärkt sortiment av köttersättningar. Allt kan ätas som de animaliska varianterna, och varieras på samma sätt med potatismos, bröd, sallad och annat.


Vegebitar till grytor och risrätter (inte utgånget som vi trodde eftersom vi inte sett dem på länge) är väldigt bra i mustiga grytor.

Ny förpackning
Vegefärs är en konsistensmässigt annorlunda typ baserad på soja och vete, som lämpar sig bra till biffar av olika slag. En blandning av färserna kan bli ännu bättre att göra bullar, biffar och färslimpor av.

Gammal förpackn.
Färs Mince (hittat på ICA 050211) ersätter den tidigare gourmetfärsen. Den är löstfryst samt ägg- och mjölkfri, och det är i alla fall en nyhet från Nutana. Vi återkommer med rapport.
Cocktailkorv, en väldigt trevlig nyhet (hittat på ICA 040110) som visar att det händer saker hela tiden. Djupfrysta styckfrysta småkorvar, 280g för 36:- kan tyckas lite dyrt, men den räcker till ganska mycket i grytor och annat.
Creamy pepper Escalope är en spännande nyhet, "en lyxig schnitzel med grönpepparsås" som vi hittills bara sett på Nutanas webbplats.
Fler nyheter, enligt Nutana, från Hälsans Kök Gourmet som finns nu är storpack Sojakorv och Gourmetbullar 750 g.

Crisp India Burger och Crisp Mexi Burger är två veganska frysta nyheter i februari 2006, som är tillredda av ekologiskt odlade produkter.


Ett ständigt enastående tips till dig, som liksom vi älskar att lura köttätare; Ett av det fina med nedanstående sortiment är att alla "bitar" är styckfrysta, så pröva och variera denna pyttipanna: En gourmetburgare, 3 korvar, 5 gourmetbullar och någon deciliter vegebitar.
Lättkoka potatis, och skär i bitar. Hacka en lök och stek ihop med potatisen. Skär alla Nutanas produkter i små bitar och stek, eventuellt var för sig, och blanda sedan samman alltihop i en stor stekgryta. Servera som vanligt, kanske med stekt ägg och rödbetor.
Går alltid hem och är alltid lika enkelt.

Nutana har massor av recept på sin egen hemsida, men här bjuder vi på fyra recept på gratisblad från Domus, med Gourmetburgare, -bullar, -färs och schnitzel.

Aubergineburgare Gourmetbullar Enchiladas Getostschnitzel
Nio nya recept från två receptblad, hittade i hälsokostaffär i Växjö mars 2005

Spetskåldolmar med svamp och persiljesås Veggobergare med kantareller och sockerärter Vegeschnitzel med gräddkokta svartrötter och bladspenat Ekebyholmsgryta med pepparrotscréme BBQ nuggets med tapenadesås Vegeschnitzel med aubergine och basilikasås BBQ nuggets med tomat- och mangosallad Tortilla med Cocktailkorv Vegeschnitzel med tomatvinägrett och citronpuré


Tidigare nyheter från Nutana (hittat i mars 2002). Det sker hela tiden nya introduktioner i det vegetariska sortimentet till vår stora glädje
Kroketter med fyllning broccoli eller spenat som vi hittat i hälsokostaffär. Åtta kroketter, 275 gram för 28:-/pkt. Innehåller ost och mjölkpulver.
Crocetter med spenat  & cheddar Crocetter med  broccoli

1: Falafel. Vegansk färdig fryst rätt har fått ny förpackning, Ica i mars 2004.
2: C
hilli Bites. Se den skivad här, läcker nyhet i april 2004. Finns även Olive och Tomato Bites.

1. Falafel 2. Chilli Bites

3: Nutana Burger, 040417, 29:90 på Domus. Vegansk, se innehåll

3. Nutana Burger
Det finns ytterligare några sorters biffar, men vår studie slutar här till vidare.

Dessvärre tror många att vegetariska produkter är dyrare än animaliska, men utan att ha ett öre i provision på någon av alla produkter jag visar törs jag påstå motsatsen. Även utan att se till den globala ekonomin, så är denna kosthållning inte dyrare än den vanliga, bland annat på grund av att den är drygare än animalisk kost. För att ta ett exempel så räckte 150 gram korv, 4 av 9 korvar, utmärkt i ett recept som föreslog 300-400 gram falukorv. Alla animaliska produkter krymper (och producerar dessutom gifter) vid stekning, vilket dessa inte gör.

Men det skadar inte att vara normalt prismedveten även då det gäller detta sortiment. Hälsokostbutiker är normalt betydligt mycket dyrare, och vad gäller just Nutanas sortiment kan det skilja runt tio kronor för samma vara. Har man en Matex-butik i närheten kan man spara tio kronor paketet, och då lönar det sig givetvis att bunkra. Prisexempel kan vara 32 kronor på Matex, mot 42 på Domus och ICA. Hemköp för också allt detta och håller ibland lägre priser.

Dessa fantastiskt bra skivade smörgåspålägg från Redwood finns dessvärre inte överallt än. Vi visar dem närmare på sidan Produkter/Sojakött med mera.. I runda tal kostar de 30:-/pkt. - 10 skivor, och vi brukar bunkra för några hundralappar i frysen nån gång i månaden.

Veggiekorv oregano basilika från Redwood. 8 st. Nettovikt 300 g. En god och smakrik vegankorv. Perfekt att grilla.


Lite mer från Nutana:
Olika konserver, har funnits i många år, i både hälsokost- och många andra butiker. Det finns fler än dessa tre.

Ekologiskt odlade grönsaker från Danmark

Pytt i panna
. Vegansk färdig fryst rätt

Två nya biffar från Nutana DK kommer under våren 2005.

Nutana meddelar i mars 2005 att vissa produkter är borttagna ur sortimentet. Är det något du saknat i butikerna kan du här se vilka som utgått >>>


Ändrad 060223
Skriv ut sidan