PRODUKTER SOM VI REKOMMENDERAR
- i stället för kött, fisk och fågel i vanliga recept

 

Här är några snabba tips på enkla och lättillgängliga köttersättningar.
På denna sida är mest lättinade frysvaror som man kan använda som råvaror, och som man kan se som basutbudet. Ännu en fördel med sortimentet är alltså att man alltid kan ha det hemma i frysen, så att man lätt kan improvisera fram en riktig gourmetmiddag på nolltid.

Quorn och Nutana/Tivalls produkter finns i frysdisken i vanliga butiker. Friggs torkade Grytbitar av soja, och Zannah's sojakuddar och gryn (färs) finns på hyllorna i vanliga mataffärer - liksom några konserver och torrvaror. Andra sojaprodukter finns mest i hälsokostbutiker. Övriga färdiga produkter - som biffar, vegebullar / färdigstekta "köttbullar" och hela rätter - mest frysmat - kan ses på respektive tillverkares sidor under länken PRODUKTER.


I stället för animalisk
KYCKLING
Quorn Bitar eller Quorn Filé är mycket bra som ersättning för kyckling eller kalkon. Filén liknar de bitar på kycklingen som barnen brukar slåss om, nämligen bröstet där köttet är rent och de slipper obehagliga överraskningar i munnen. Filéer och "Bitar" är av samma ingredienser, bara formen är olika. Filéerna är jämnstora, och Bitarna är som ojämna tärningar. Krydda med Knorrs vegetabliska Kycklingkrydda eller curry.

Quorn Bitar - ljusa

Quorn Bitar

Här en del av påsens innehåll, direkt ut frysen. >>

Quorn Bitar - direkt ur frysen

Hela påsarna kan micras en eller två minuter, eller tinas på någon timme i rumstemperatur innan tillagning. Innehållet väger 300 gram - finns ibland i dubbel vikt. Bitarna kostar på Konsum 29:90, och åtta filéer 39:90 i febr. -03

Quorn filé

Quorn Filé

Fyra filéer, av påsens åtta, skivade till stekning eller marinering. >>
Se marinering längre ner.

Quorn filé - tinad, färsk

Quorn filé - rivna till "kycklingsallad" eller gryta

Bilderna här är från
RECEPT-
sidorna

< Höst 2002 - sid 2
och Vinter 2002 > 

Quorn filé - griljerade


I stället för
FISK
Quorn Filé eller Quorn bitar - se ovan - passar även bra att ersätta fisk med i soppor, grytor och gratänger.  På Bonestos egen sida under "PRODUKTER" finns en variant till:
"Schnitzeln som stekt fisk", men Bonestos sojaprodukter kan bara hittas i speciella butiker. SILL finns på en egen sida under RECEPT.

Se "soppa Buillabaisse" på septembersidan under  "MÅNADSRECEPT"

Nutanas Vegeschnitzel är panerad och påminner om stekt fisk om man använder citron, remouladesås eller annat som passar till.

Fisksoppa "Buillabaisse"


I stället för animaliskt
MÖRKT KÖTT,  typ ox- eller vilt

Se "vild gryta" nedan t.h. på novembersidan under "MÅNADSRECEPT"

Nedan Quorn Grytbitar direkt ur frysen.

Quorn mörka grytbitar Quorn grytbitar

Quorn möra grytbitar kan användas i grytor, och ersätta mörkt kött i alla recept.

Quorn - Frysta grytbitar
Klicka för förstoring.

En fördel med alla frysvaror här är att de är styckfrysta, så man kan ta ut och använda vad man behöver om ett helt paket är för mycket. Alla produkter är lätta, behändiga och mättande.


Nutanas mörka vegebitar Nutana - Frysta Vegebitar
Nutanas ljusa vegebitar Ljusa Vegebitar med potatis och löksås
Nutanas grytbitar har dessvärre utgått ur sortimentet - liksom de ljusa salladsbitarna

Seitan sojakött är lite "biffigare" och finns mest i hälsokost- och specialbutiker. Kallas också "buddhistkött" enligt boken World Food Café.
Se marinering av Quorn Filé och Seitan till Filé Vegnon på sidan
RECEPT / SOMMARMAT

Sojakött från hälsokostaffären. Marinering - Quorn File och Seitan

Friggs grytbitar - se nedan - eller andra sorters sojakött kan också med fördel användas i stället för mörkt kött i grytor som gulasch, kallops med "mörka" kryddor som svartpeppar.


I stället för animaliskt
FLÄSK

Friggs grytbitar av soja,  eller annat sojakött. Bereds enligt beskrivningen (frysta vegebitar tinas, och sojakött förkokas 5-30 min) och knapersteks sedan med salt och vitpeppar - påminner mycket om fläsk i smaken. Även Quorn Filé kan fås att påminna om fläskfilé med salt och vitpeppar, och rätta tillbehör.
<< Bild från "Vinter 2002" under Recept

Friggs grytbitar av torkad soja - se sidan SOJAKÖTT

I stället för animalisk FÄRS
Färs Finns av olika slag finns i frysdiskarna överallt i butikerna. Används som vanlig färs till spaghettisås, lasagne och biffar, och varieras med kryddor och annat. Sojafärs (veganskt) kan köpas i specialaffärer. Recept på färsrätter finns på många av våra sidor.
Ett argument som min dotter fick till svar från skolbespisningen då hon undrade varför de inte använde Quorn färs till spaghettisåsen:
- Men det skulle ju ingen tro på att den var vegetarisk!
- !!! Nej, just det!

Quorn färs - 300 eller 600 gram från frysen Färssås Nutanas gourmetfärs - lite färdig smaksättning Nutanas vegefärs - mer "rå", men med viss smak.

  Färssåsen ovan finns på RECEPT / VINTER 2002

Som jag har skrivit på andra ställen är valet av färs en smaksak, och de olika sorterna kan användas på lite olika sätt. Men här hemma använder vi oftast Quorn färs, eftersom den lättast tar till sig den smak man önskar.Vikten på alla förpackningar bör man räkna som mer, i jämförelse med animaliskt kött, eftersom ingenting försvinner vid tilllagningen.
Bilderna till vänster är tagna i samband med att denna sida tillverkas. En påse Quorn färs på 300 gram (á 29:90 0302) räcker mer än väl till fyra personer - och blir över. Efter att en gul lök har mjukkokats i pannan tillsätter jag en buljongtärning och sedan behöver färsen bara vändas ett par gånger - om den är tinad. En burk tomat eller tomatsås hälls över, eventuellt med mer vätska och flytande grönsaksfond/kryddor. Sen är det klart. Snabbare än vanlig köttfärs alltså - eftersom den måste genomstekas - och räcker till fyra jätteportioner. Dessutom kan man alltid ha färs liggande hemma i frysen, utan att behöva tänka på utgångsdatum.

I stället för animalisk
SKINKA
eller animaliska
RÄKOR
Quorn Filé eller Bitar kan marineras på olika sätt, och fås att smaka som skinka eller räkor. Pröva Knorrs vegetabiliska Fisk- eller kycklingkrydda. Skinkmarinaden kan ses på JULMAT 2002, och bästa räkmarinaden finns på SOMMAR 2002.

 Quorn filé - skinkmarinerad
Räkmarinerad Quorn - av filé eller bitar Sallad


I stället för animalisk
KORV
Finns i en hel del fabrikat - både i vanliga frysdiskar och på burk - som man kan använda som annan korv; Med potatis, mos, pommes frites, ris, i bröd, grytor, puddingar, pajer, omeletter och lådor. Se egen sida under RECEPT. Utöver vad som visas där finns två sorter på Bonestos sida, som dock bara idag kan hittas i speciella butiker. Se även "ENGELSKA SORTIMENTET".

Bild från "VINTER 2002" under RECEPT

Korvgryta

Vad människorna kan om de vill! Om man la en bråkdel av de pengar man lägger på krigsmaskineriet på att experimentera på detta jätteområde, som intresserar alla mänskiga varelser på jorden - att äta sig mätta varje dag - skulle jorden kunna bli en bra plats att leva på för både människor och djur.


I stället för animalisk
SKINKA - BACON
Dessa fyra veganska sorters skivat pålägg kan bara fås i specialbutiker, åtminstone i våra trakter. Den enda sorten som inte är rund, Rashers, påminner om saltkött eller Bacon om man steker den lätt. De andra skivorna kan också användas i mat, och ses bättre på sidan SOJAKÖTT under PRODUKTER. På sidan "ENGELSKA SORTIMENTET" finns även det övriga sortimentet som vi hoppas få hit snart.

Bilden nedan t.h. är från RECEPT/ HÖST 2002 - sid 2

Pålägg

     


Ny sida den 09 juni 2003
Skriv ut sidan