SOJAKÖTT - och lite andra vegetariska tips

 

På denna sida visar vi några bilder på olika slags köttersättning, främst sojakött som är en fantastisk produkt som finns i fler varianter och fabrikat än det vi visar nu.

Efter upplysning från en besökare att Seitan består av veteprotein, och inte soja som vi trott innan, har vi nu ändrat uppgiften och hoppas vi inte vilselett någon som är allergisk mot vete. Seitan finns längre ner på sidan nu och vi startar med sojaprotein.


Torkade sojabitar är ett måste i alla vegetariska kök. Dessutom är de är billigare, knappt 20 kronor på Hemköp (dyrare i hälsokostbutiker) och kan tillagas superläckert. Bitarna håller nästan hur länge som helst; väcks till liv genom blötläggning och kokning. Finns i vanliga butiker och förbereds genom kokning i 30 minuter.

Bitarna kan användas som de är i grytor, typ kallops eller gulasch. Eller de kan skivas i mindre bitar och stekas med salt och vitpeppar vilket ger dem en aning fläsksmak.
Mycket tacksamma också att marinera. 30 till 60 minuter räcker oftast för att de ska ta smak, och är bl.a. perfekt till grillspettet.


Billig mat.
På sidan PRODUKTER/ZANNAH'S visar vi en relativt ny produkt med de flesta ingredinser till en färdig rätt. Vi har härmat 'Jämländsk svampgryta' med risnudlar, sås och sojabitar från hälsokostaffären

Det blir ett billigare alternativ, men tänk på att läsa på varje förpackning eftersom tillredningen tar olika lång tid, liksom pasta i olika former. Nästan lika bra blev det, och detta paket sojabitar för 21 kronor skulle nog räcka till tio personer.


<< En konserv som finns i vanliga butiker och som är värd att testa. Men om man vill ha färs blir man besviken, eftersom den mer består av bitar. Den är beredd av gluten som smaksatts med soya och kryddor, stekt i jordnötsolja tillsammans med svamp och bambuskott. Finns i vanliga butiker. Se Recept/ Nytt 2004 / Kinafärs.

Seitan är utomordentligt bra och viktig ersättning för kött och tillverkas av veteprotein. Konserver och torrmat kan vara bra som reserv och till resor bland annat. Seitan (kallas buddhistkött på vissa håll i världen) finns mest i hälsokostbutiker.

Detta kan tyckas dyrt vid ett första påseende. Men då man upptäcker hur ofantligt mycket mat som ryms i denna burk så inser man att den är värd varenda krona. Cirka 50 för den stora och ca 30 för den lilla burken i Växjö våren 2001. Skivat, marinerat och stekt blir detta bättre än oxfilé. Mört, utan senor, fett och annat, men lika smakfullt om man kryddar som annat kött!

Här är köttet skivat (och ordentligt  avspolat den trista burkvätskan) och marinerat en timme minst med BBQ (se kryddsidan), som är aningen mildare än Cajunmarinaden. I den stora burken har vi hittat betydligt större bitar än i den mindre.

Så om man gärna vill ha någorlunda stora biffar rekommenderas den stora burken, men mindre bitar lämpar sig utmärkt till spett. Detta är suveränt för grillen och perfekt att lura blandkostare med. Servera med vad du tycker för tillfället. Pommes frites, bearnaissås och sallad är ju aldrig fel. Eller ris, sås och sallad.

Mer ovanligt är produkter som denna. På en ganska vanlig stormarknad i Stockholm hittade vi dessa tofubiffar 2003, för 29:50 i kyldisken. Dyrt, men kul att sortementet breddas och dyker upp överallt.

Fantastiskt gott veganskt smörgåspålägg
Långt efter detta blivit testat och publicerat inser vi att nedanstående fyra veganprodukter marknadsförs av Nutana. Mycket smak och utmärkt konsistens, helt utan mölk- och äggprodukter, gör att man undrar varför man inte satsar allt på produktutveckling av liknande mat. Enbart köttindustrin skulle ha något att förlora på det.
Då vi första gången hittade dessa pålägg i Växjö, våren 2001, skrev jag: Skivat smörgåspålägg, dessvärre både sällsynt och dyrt. Detta hittades i hälsokostbutik i Växjö och kostade runt 30 kronor för 6-7 skivor. Men det är det värt ibland. Då fanns det bara som färskvara i kylen - och bara ibland. Vi tjatade lite och fick dem att lägga det i frysen (som så mycket annat som ligger där) så nu finns det nästan alltid där, mycket av alla sorter. Dessutom har skivantalet ökat till 10 utan att priset höjts. Efterfrågan har väl ökat, och då finns större möjlighet att tillverka mer och billigare. Så när lönen kommer lägger vi ett par hundralappar och bunkrar upp i frysen.
Nya priser 040422:
Rachers 34:-, Garlic 28:50, Pepperoni 31:50, Chicken 28:50.
Alla fyra sorters pålägg kan också användas i sallader, omeletter och lådor av alla slag. Rachers, min favorit, kan användas som bacon och med lite fantasi även som rökt lax eftersom den salta smaken tangerar.
Det finns massor mer som vi inte kommer åt från Sverige.
Se mer från tillverkaren i England. Klicka >>

Dessa små knubbiga korvar, ca tio cm, hittas också i vissa hälsokostbutiker.
Den ser kanske lite trist ut (som grå isterband) innan stekning, men den är mycket kryddig, god och mättande. Passar till det mesta, och denna middag med dillstuvad potatis var mycket god.

Uppdaterad 2004-04-04
Skriv ut sidan