Fler recept 2004: Peka på bilderna nedan, läs och klicka!

Denna sida Gratäng Kupans supermacka Grillad Aubergine Snabba pastarätter Shanghai Beef Paj på färdig deg Asiatisk lunch Kinafärs Falafel Cannelloni Snabba rätter


GRILLAD HALLOUMIOST
med kikärtsallad

Avrunna kikärtorKikärtsallad

Vi mjukstartar detta år med ett suveränt recept från nya kokboken "Cranks snabba gröna", inköpt på årets bokrea - se de fem nya fynden under Litteratur/ Kokböcker.

 

Mycket läckert och snabblagat:

Originalrecept: (2-4 port.)
2x400 g kikärter på burk, avrunna
2 msk vardera av persilja och koriander, klippt
2 msk extra jungfruolja plus lite att pensla osten med
1 vitlöksklyfta, pressad
Citronsaft
Tamari (sojasås)
Tabasco
Havssalt och nymald svartpeppar
200 g halloumiost
100 g ruccolasallad eller späd spenat
12 körsbärstomter, delade i halvor, eller 24 bitar ugnsrostade tomater
100 g svarta oliver.

Blanda kikärter med citronsaft, persilja och koriander, olivolja, vitlök, tamari och tabasco. Ställ åt sidan.

Skär osten i halvcentimeter-tjocka skivor. Pensla med lite olivolja och grilla eller halstra i 1 minut på varje sida, eller tills den fått vacker färg.

Lägg ett berg sallad på varje tallrik, Fördela kikärtsalladen mellan den och garnera med tomater och oliver. Toppa med den grillade hallumin, ungefär tre skivar per person.
Ät genast med varmt bröd.
Kommentar:
EN
burk bönor, 440 g, räcker mer än väl till fyra portioner. En ost räcker till ca tio skivor. Bra tips att pensla skivorna med olja, så stänker det mindre när man steker/grillar.

Ett krm. (en knapp kaffesked) vitlökspulver kan ersätta en klyfta, liksom torkad koriander när det inte finns färsk.
Ruccola har jag bara sett i påsar, men det lär gå att odla i kruka.

Halloumiost är en cypriotisk ost (ko- get & fårmjölk) som helst ska ätas varm, friterad eller grillad, men kan även användas riven - något vi inte testat än trots att vi förbrukat 3-4 st på en månad.

Den är lite smulig och faller lätt sönder, men det brukar gå att hyvla gavelsidan på den översta halvan med vanlig osthyvel.

Fritering av halloumiSnabb salladSnabbt mellanmål
Om man fått någon friterad skiva över och äter den kall så påminner den lite om bacon eftersom den är ganska salt. T.h. är en smörgås av lite dansk modell. Varm pastej, se recept (använd bakåtpilen för att komma tillbaka hit) på grovt bröd med friterad halloumi, och lite paprika.
Med pastej och halloumi

Sedan vi första gången prövade halloumi i mars har vi hunnit avverka ytterligare några ostar. Jag infogar dagens improviserade rätt 040509 här, eftersom den blev sällsynt lyckad och god.

Helt utan några som helst matidéer tittade jag efter vad som fanns i kylen, hittade en stor gul lök som jag tog fram, skalade, skivade och hivade i stekpannan där den fick mjukkoka i smörolja under lock. Spaghettin kokades samtidigt som resten blev klart på tio minuter.
En halv halloumi fanns kvar sen sist, och den skar jag i 2-3 mm tjocka skivor som jag brynte, efter att ha lyft bort den färdiga löken. Jag tömde pannan igen då ostbitarna var klara, rörde ner pasasåspulver tillsammans med mjölk och vatten enligt anvisningarna, hällde tillbaka löken och lät sjuda en stund.

Ett mycket lyckat experiment, fylld halloumi:
Hyvla halloumiskivor - två till varje bit och två skivor vanlig ost.
Lägg halloumi underst och överst, med vanlig ost närmast dem, och en bit Rachers - se mer på sidorna Produkter/Nutana och Sojakött - i mitten.
Fritera på mellanvärme några minuter på varje sida och ät med sallad och bröd. Testa med olika sorters mittenfyllning.
Halloumi, Gouda & Rachers Läckra bitar Med sallad
Annan ost som brukar nämnas i "frityrsammanhang" är Chevré och Camenbert, men många vanliga sorter blir fantastiskt goda om man smälter dem en stund i smör eller olja på spisen. Denna Brie blir lite kladdig men god.
Brie till extrapris Friterad Brie
De flesta vanliga ostar, här Gouda, blir ganska krispiga efter en stund i lite het olja. De flyter ut och man får samla ihop dem som när man steker ägg. Farligt gott att äta varmt, men kan även användas skuret i småbitar i sallader.

Ny sida 2004-03-19
Tillagt 2004-05-09
Skriv ut sidan