Wok > Wok Dec > Jul > Sill > Nyår>

Hösten 2004

Broccoligratäng och korvlåda

Grannfest 4/9 2004
Till grannarnas stora jubileumsfest bidrog vi med Simons korvlåda och en Broccoligratäng med halloumi, svamp och ost- & senapssås. Min tanke var att använda Rashers (vegetarisk 'bacon') till gratängen, men då det inte fanns att få tag på så använde jag halloumiost istället, en bra ersättning.

Så här gjorde jag broccoligratängen:
Skär och stek eller fritera halloumin och champinjonerna (bild 1-3 nedan). Tina den frysta broccolin enligt föreskrifterna och häll av frysvattnet. Lägg broccolin i en smord form och fördela halloumin och svampen över, se bild 4.
Såsen som ska hällas över kan göras på många sätt, och jag valde som vanligt den enklaste; En påssås som bas, en färdig ostsås, lite grädde, extra ost och några matskedar senap - bild 5. Men såsen kan göras på många enklare och billigare sätt med margarin, mjöl, mjölk, ost och senap. Cirka en liter ganska tjock sås - som gräddfil ungefär - behövs till en mellanstor form. På bild 6 nedan syns en provgratinering, en med bara ostsås och en med ostsås och senap. Den med senap tilltalade oss mer så det fick bli den varianten denna gång.
Gratinera i ca 200°, ca 30 min eller tills osten fått fin färg.

Halloumi i bitar Stekt halloumi Champinjoner under stekning Innan sås och ost hälls på Till såsen Provformar

Halloumi - en ost att fritera eller steka
För dig som i likhet med oss, tills ganska nyligen, är obekant med denna ost visar jag här hur den ser ut. Det är en cypriotisk ost (ko- get & fårmjölk) som helst ska ätas varm, friterad eller grillad. Den kan skäras i tjocka skivor, tärnas eller hyvlas tunnt, stekas och värmas senare. Den är väldigt salt och påminner lite om bacon i smaken, och en fördel är att den finns i vanliga ostdiskar. Se mer halloumi på sidan Vår & sommar 2004


Provsmakning

En variant av lådan ovan, med blomkål och morötter
Då jag fick höra att det var överskottsförsäljning av grönsaker på en gård i närheten rusade jag dit och kom hem med massor.. Vad göra av allt detta? Jo en låda förstås!

Lättkokt blomkål & morot,  champ. och halloumi Sås att hälla över
Riven ost över Klart på 30 min i 200 gr.

Det blev ett i raden av bevis för att smaken är olika. Resultatet här blev ganska sött i smaken på grund av morötterna, och direkt jag smakat tänkte jag "njae, inte så jättelyckat kanske". Men då en dotter kom och smakade sa hon "Ååå, det här var den godaste låda du gjort hittills.
Okej då, det finns ju salt!

Den är annars gjord som ovan med senapskryddad bechamelsås (smör, mjöl, mjölk, salt och vitpeppar).


Simons korvlåda (kallad frestelse ibland) till festen har jag visat på två olika sidor innan: På sidan Recept/ Vinter 2001, och med fler bilder på sidan Recept/ Höst 2002. Lite olika uppgifter om tid i ugn beror på potatisbitarnas storlek.

Ny sida 2004-09-08
Uppdat. 2004-09-28
Skriv ut sidan