PÅSKBUFFÉ 2005 - några förslag.

Kavringtårta med Fetaost och avocado.

Tårtbotten: 125 g kavring, 50 g smält smör
Fyllning: ½ kg kokt potatis. 2 avocado, 2 dl creme fraiche/franska örter, 1 dl fetaost, 1 pressad vitlöksklyfta, 1 tsk sambal oelek, 1 tsk salt
Dekoration: ca ½ dl smulad fetaost, ca ½ dl keso, gräslök, färsk timjan, rädisor, oliver

Gör så här:
1. Mixa/smula kavringbrödet och blanda med det smälta smöret/margarinet. Tryck ut i en form med löstagbar botten. Ställ kallt en stund.
2. Mosa potatis, avocado och fetaosten och blanda samman. Tillsätt creme fraiche, vitlök, sambal oelek och salt. Rör om noga. Ställ kallt under plastfolie en eller två timmar.
3. Tag botten ur formen och bred ut fyllningen över den. Bred sedan på ett lager med keso och smulad fetaost över fyllningen.
4. Dekorera med gräslök, rädisa, oliver och timjan. Eller som du själv vill. Tomat kan vara bättre än rädisa eftersom tårtan är ganska salt.

Det mesta som behövs, utom smör, sambal oelek och salt


Varm smörgåstårta
Denna tårta fanns inte med på buffén i år men vi placerar den straxt efter påskhelgen här som ett alternativ, mycket läcker och matig även den.


Detta behövs:

Tårtbottnar: Hönökaka
Fyllning: Champinjoner, purjolök, rachers (eller sojakorv) creme fraiche. salt och peppar
Dekoration: Tomatskivor, citronpeppar och riven ost.

Champinjoner, purjo och rachers eller (sojakorv) Fyllning på kaka 1 och 2

Gör så här:
1. Strimla purjolök, champinjoner, rachers eller korv och stek samman. (Rachers eller korv sätter smak men kan förstås uteslutas helt eller ersättas med annat.) Blanda samman med creme fraiche och smaka av med salt och peppar.
2. Bred på fyllningen på två lager hönökaka, och lägg på en tredje kaka.
3. Täck den tredje kakan med tomatskivor, krydda med citronpeppar och täck med riven ost.
4. Lägg tårtan direkt på galler - så blir bottnarna spröda - och gratinera i 200° ca 10 minuter eller tills osten smält.

God repris från julen -02:
Fyllda äggskalshalvor
med kokta hackade ägg, dillmajonnäs och havsmarinerad Quorn.

"Havsmarinerad Quorn" - se nedan, och kokta hackade ägg.

1. Marinera ca 2 dl hackad eller riven Quorn i denna blandning i en timme eller mer: 1 msk tomatpure, 1 msk fiskkrydda, 1 tsk dill, ½-1 tsk rödbetsspad eller några droppar röd hushållsfärg och ett par msk vatten.
2. Ett antal kokta ägg skärs försiktigt på längden, så att skalet inte går sönder för mycket. Mosa äggen och blanda med lite majonnäs och dill. Blanda sedan samman med Quornröran, fyll skalen med röran och stek med snittytan nedåt i pannan lite lätt en stund så att den får färg.


Fyllning 2:
Så här vackra
blev äggen efter ett dygns rödvinsmarinering - se underst på sidan. Synd att hacka sönder dem, men det var redan besämt.
Detta använde vi till fyllning: Hackat hårdkokt ägg, innehållet från fyra av sex ägg, havsmarinerad quorn och creme fraiche/saffran och tomat (eller vad du råkar ha hemma). Blanda samman och fyll skalen, dekorera med vegansk kaviar och dill.

Chilifärs på spett - ca 10 min i 225°

200 g Nutanas vegefärs
1 vitlöksklyfta eller motsv. pulver
1 tsk salt
1 tsk spiskummin, malen
1 tsk sambal oelek
1 äggvita
0,5 dl vetemjöl

Vegefärsen är fryst i 2 delar. ½ pkt - 200g - räcker till 10-12 spett.

Blanda samman ingredienserna noga. Smörj och mjöla halva träspettet, applicera färsen runt spettet och grilla ca 10 minuter.

En annan lite enklare metod att göra spett: Blanda färsen som ovan, platta till, skär skåror i färsen och förgrädda 10-15 min i 175° innan du trär på spett och grillar.

Simons pannbiff smakar underbart, precis som.. pannbiff

Detta använde han idag:
1 pkt Nutanas vegefärs
1 pkt Quorn färs, 300 g
10 champinjoner
2 stora gula lökar
4 ägg
Ströbröd, ca 1 dl
Maizenamjöl, ½ - 1 dl
Salt
Kryddpeppar
Vitpeppar

Gör så här:
Tina färserna och blanda samman.
Hacka lök och svamp, och stek/mjukkoka i stekpannan.
Blanda ner ströbröd, maizena, kryddor och blanda väl.
Forma biffar och stek som vanligt.

Kommentar: En blandning av dessa två typer av färs ger en bra konsistens, men är ingenting som är nödvändigt för ett bra resultat. Inte heller svampen är viktig för smaken, den blev använd eftersom den fanns hemma och behövde bli använd. Kryddorna är däremot viktiga för smaken, så snåla inte..


Kall omelettrulle med Rachers och pepparrotscrème, testa även annan fyllning.

Gör en tunn omelett på 2 ägg, några matskedar vatten, salt och peppar. Låt den kallna innan du lägger på fyllningen.

Jag gjorde den rektangulär i en välsmord form direkt i ugn, ca 15 min i 200°, men man kan även göra den rund i stekpanna. Fyllningen består av Rachers (som många inte kan få tag på) och Creme Fraiche blandat med pepparrot.

 
Lite ambivalent rörande röran. Creme Fraiche Saffran & tomat (bild 3) var väldigt god, men det blev som skrivet ovan. Testar den nästa gång, med svamp kanske. Pröva du också!

Enkel äggsallad med havsmarinerad quorn
med Creme Fraiche Saffran & tomat som dressing:

2 quornfiléer
3 hårdkokta ägg
1-2 dl gröna ärtor
klippt gräslök
Tina quornfiléerna, skär dem i småbitar och lägg i marinad några timmar. Hårdkoka äggen och hacka eller skär i bitar. Tina/bered ärtorna och blanda samman alltihop. Klipp gräslök över.
Marinad till Quornbitarna:
1-2 msk tomatpuré
1-2 msk vatten
1 msk dill
1 msk fiskkrydda
2 droppar hushållsfärg
Denna gång använde jag färdig creme fraiche som jag värmde lite (micrade 1 minut på halvvärme) för att få flytande. Se bild 3 från receptet ovan.
Smakar som laxsallad!
Till buffén på långfredagen gör vi som ovan, men använder 8 filéer, och nu även med kokt potatis. Dressing: 1 dl gräddfil, ett par msk majonnäs, dill och 1 krm salt.
Dekorera med coctailtomater och dillkvistar.

Se förslag på tillbehör till buffé >>

Mer på vår buffé: Sparris, kokta ägg med röd vegansk kaviar och tomatsallad.


TVÅ METODER ATT FÄRGA ÄGG - vackert och naturligt

Färga med lökskal (ur Coops månadstidning Mersmak 3/05)
Använd till exempel vårblommor och kattgräs att dekorera äggen med innan äggen kläs med lökskalet, både gul och röd lök går bra.

1. Pressa försiktigt blommor och gräs mot det okokta ägget och lägg sedan på lökskalet. Fäst allt med naturbast.
2. Lägg äggen i kokande vatten och koka i minst 10 minuter. Tänk på att inte koka äggen för häftigt - de kan spricka då.
3. Håll ägget under rinnande ljummet vatten när lökskalet och blommorna tas bort

Bild ur Mersmak

Rödvinsägg á la Karin Fransson - Från radions matprogram Meny 1 P1; Direktlänk här!

8 hårt kokta ägg
1 flaska rödvin (el. motsvarande mängd rödbetssaft)
2 lagerblad
2 kvistar timjan och rosmarin
1 spansk peppar
3 vitlöksklyftor
1 tsk salt
2 msk vinäger

Efter ett dygns marinering
Tag äggen och banka dem lite lätt på ett hårt underlag runt om, så de får små sprickor. Koka upp rödvinet eller rödbetssaften med resten av ingredienserna, låt kallna. Lägg äggen i en bunke eller i ett glas och häll den kalla marinaden över, låt stå 1 eller gärna 2 dygn. Nu har äggen fått den typiska marmoreringen och smakar rödvin och örter.

Ny sida 2005-05-17
Uppdaterad 050330
Skriv ut sidan