Lite delikatesser

Lite delikatesser
i väntan på våren

Ja, hur definierar man delikatesser egentligen? Kanske med ledning av lyxgraden / onyttigheten / onödigheten? Det vete katten, smarrigt är det i alla fall och ska man ta med priset i beräkningen måste Marco Espvalls zucchini just i detta fallet toppa listan på denna sida, eftersom denna grönsak den 26 januari 2002 betingade ett pris av 90 kronor (89:98) på Hemköp, (före detta grönsakshandlaren gissade trettio spänn för alla tre), men bråttom som jag hade så upptäckte jag inte det förrän de redan låg kluvna på skärbrädan. Men de åts med andakt lovar jag. Mycket läckert och lovordat av alla runt bordet. Även kallt till lunch dagen efter.



Marcos fyllda zucchini

upp

lite omdöpta eftersom hans eget "fettdrypande zucchini á la gubbmage" låter lite avskräckande (fast det lockade ju mig). Zucchini (italienska) kallas även squash (på svenska, eh!), enligt Frukt&Grönt Främjandet 

Receptet här hittade jag i pappersversionen av tidningen Internationalen  nr 4/02

Detta behövs:
Utöver fryst basilika, eftersom färsk inte gick att uppbringa, var detta vad som användes:

3 små zucchini
2 morötter,
1 stor rödlök,
2 vitlöksklyftor,
1 påse skållad mandel,
1 påse pinjekärnor,
1-2 dl grädde,
1-2 msk tomatpuré,
samt olja till stekning, örtsalt efter smak, ev lite grönsaksfond, basilika samt riven parmesanost.


Ett litet paket "Provensalska kryddor" i frysen, med bl.a. basilika istället för färsk, blev helt ok.

Se den fiffiga tekniken att hacka lök genom att skära den i klyftor uppfrån, nästan igenom ända till sista skäret då man klyver den.

Gör så här:
Skala och riv morötterna.
Skala och hacka lök och vitlök.
Hacka mandel och kärnorna i mixer.
Dela zucc
hinin på längden, gräv ur inkråmet med sked och skär i mindre bitar. Stek alltihop i olja i en stor gryta, eller i omgångar. Småkoka tills alltihop känns lagom mjukt. Tillsätt tomatpuré, grädde och kryddor, och smaka av. Utanför originalreceptet satte jag till nån msk grönsaksfond. Fyll sedan skalen med blandningen och strö parmesanost över.
Smörj formen/formarna med olivolja och gratinera i ugn tills osten fått fin färg, 30-40 min i 175 grader.



Till hälften av skalen använde vi lite riven ementalerost över, men det gör ytan lite segare är parmesan. Gott annars även det. Ät som dessert med sked. Obs; Inte skalen. Om du byter ut vanlig grädde (och osten) mot sojagrädde - som lär ha en bra sammanhållande egenskap - blir denna rätt helt vegansk.


Smörgåstårta

upp

.. kan ju vara enastående god, festlig och enkel bjudmat som kan göras på tusen olika vis. Tipsen jag lägger ut i januari -02 kommer föhoppningsvis att kompletteras med kavringtårta och annat längre fram. Tänk på att detta inte behöver vara nånting storslaget för 20 personer. Två formbrödskivor, med kanterna avskurna, brevid varandra i tre-fyra lager (helst med hälften halverade och lagda som ett tegelverk för att den ska hålla samman bättre)   kan bli en perfekt festlig lunch till 2-4 personer, eller fler om du gör den bredare..

Förslag till fyllning


Här är några tips på fyllningar.  
1. Kokt ägg med majonnäs och vegetarisk kaviar
2. Creme Fraiche – franska örter – blandat med hackade svarta oliver
3. Jordnötsringar, mixade (blandat med CremeFraiche eller liknande).
4. Creme Bonjour med gräslök,  blandat med tomater
5. Tartex med curry
6. Svarta oliver, majs, Creme Fraiche, riven ost
Snyggt till dekoration: Coctailtomater, Skivade Oliver, Gurka, Lime
1. Creme Bonjour med vitlök, färsk mixad purjolök ihop med lite stekt lök/svamp
2. Mörka vegebitar (ur frysen) mixat med remoulad
3. Kokt mosat ägg med kaviar och dill
4. Creme Fraiche /Franska örter, Creme Bonjour/Gräslök, mixad färsk purjo
5. Tjockt lager överst och runt på alla sidor, med svarta oliver och tomatskivor
Dekorera på diagonalen med Keso/gräslök i strängar, sparris, oliver, småtomater
Gott och dekorativt är också mimosasallad, broccolibuketter och svarta oliver

Fast, tipset nummer ett är egentligen detta; Tänk dig några bredbara röror som är goda. Det kan vara mosade biffar i sås, bredbara ostar, 'havsmarinerade quornbitar',  pastejer med mera. I stället för grädde på vanlig tårta fungerar creme fraiche eller mjuk ost bra att bre runt om, och till dekoration passar det mesta ur salladsskålen.




Delikato Sallato

upp

Detta recept finns på sidan "4 sidor vintermat/julgodis" tillsammans med en hel del annat, men vi tar det här igen eftersom det kan användas i så många sammanhang, inte minst till smörgåstårta. Denna gång använde vi oljan från en burk Feta-ost, som vi just hade tömt, till att marinera två mixade quorn filéer i cirka ett dygn. Sedan rörde vi ihop en läcker sallad denna gång.

Marinad till "havsbitar", med mycket smak av skaldjur.
Till 2 Quorn filéer, eller motsvarande mängd bitar, som skärs smått. Det är ganska lagom med ett eller två dygns marinering. Står det längre tilltar styrkan, och det blir inte gott.

Vätska:
1 dl vatten
1 msk citronsaft
1 msk olja
1 msk grönsaksfond

Kryddor:
1 msk Knorr fiskkrydda
1 tsk citronpeppar
1 tsk dillfrön
1 tsk salt

Marinerad Quorn, Creme fraiche och tomatketchup, majonnäs, ärtor och kokt ägg (inte nödvändigt så klart).

Blanda Creme fraiche med kryddorna och de mer fasta ingredienserna. Denna röra kan ätas som delikassallad eller..

blandas ihop till en mer färdig rätt. Denna gång hade vi sallad, tomat och ny Feta-ost hemma. Nästa gång blir det något annat.

  OBS: Ta inte detta med måttangivelserna så noga. De är menade som fingervisningar, som dock kan ge varierande resultat beroende på vilka fabrikat man använder. Dessutom är det självklart en fråga om tycke och smak så prova dig fram..


Rullader

upp

Detta har varit något jag tänkt pröva länge, och efter att ha sett nån inspirerande bild skojade jag till det så här: Gurka skärs med osthyvel på längden, ost likaså och Rashers är redan skivade (se länken "SOJAKÖTT.." ovan). ½ pkt Vegefärs (se Nutanas länk ovan) blandades med en äggula, lite ströbröd, salt och peppar.

Varva gurka, ost, rashers och färs. Rulla, placera i liten form och ställ i ugn, 200 gr i ca 30 minuter
 

Rulladerna kan ätas som för- eller smårätt, men var också fantastiskt gott kallt och skivat som smörgåspålägg. Den som ätit Gustavskorv (rökt häst-, förlåt) får nästan en dejavú- (eller hur det stavas) upplevelse.

Skulle det bli lite gurkslamsor över så gör det inget. Bara ge det till katterna.


Tortillas

upp

..passar lika bra som kvällsmat som till helg- & ledighetsfrukost. Detta kan varieras så oändligt många fyllningar att tipsen får vänta lite. Men grundläggande och enklast är att följa beskrivningarna på förpackningen, som ger lite olika tips (se länken Uppslag och Tips), men så här gör vi dem oftast

Fyllningen kan bestå av vad du har hemma helt enkelt. Ovan har vi utöver ost använt purjo-, paprika och svamp; Nedan tomat, oliver, fetaost och rostad lök

     

Det viktigaste i detta är osten, i skivor helst - eller strimlor ute i kanterna - eftersom osten används till att 'klistra' ihop halvorna. Häll lite olja i het stekpanna, värm tortillan lite snabbt och vänd den. Lägg ostskivorna på ena halvan, lägg över den fyllning du har och vik ihop till en halvmåne. Tryck till fogarna med en gaffel. Vänd ett par gånger på medelstark värme till osten har smält inuti.


Med purjolök, champinjoner, fetaost och oststrimlor


Publicerad 2002-02-08  
Skriv ut sidan