Som en liten lustifikation kan jag berätta att i bakgrunden står radion på i skrivande stund, och P1 sänder programmet Naturbruk. Idag handlar det om älgjakt, och indignerade jägare berättar om "älgarnas härjningar i skogen" (vad har de där att göra frågar man sig), och hur de förstör miljön för oss naturälskande människor.

Denna bild har jag lånat från folkrörelsen Nej till EU's hemsida, som administreras av min kära väninna Berit. Klicka på bilden.
De löjliga miljöpartisterna får sig också en känga, eftersom de vill förbjuda bly i ammunitionen. Precis som om en liten blykula skulle vara några problem, den märks ju inte ens i den stora skogen!! Dessutom får vi veta att huvudsaken för jägarna givetvis inte är att kunna fylla frysarna med kött - eller döda djur, huga! - utan det är själva naturupplevelserna de är ute efter. Friska luften! Egentligen skulle de inte ens  behöva ta bössan med ut i skogen, eftersom höstlöven är så vackra och det doftar så gott där ute. Deras egentliga uppgift är alltså bara att städa skogarna från onödiga älgar som förstör för oss andra. Skyddsjakt på vildsvin berördes också. Hmm! Det låter rart och omtänksamt. Hur skulle världen se ut utan alla dessa självuppoffrande naturvårdare?

Nils-Emil är ju en folkkär kock med en lång karriär bakom sig, men vi reviderar ändå hans recept i Aftonbladet 021011 lite grann här eftersom vi intelligenta människor varken styckmördar stora mäktiga älgdjur eller skär små gulliga lamm i 2 cm stora tärningar. Trots att det är höst. Till receptet nedan rekommenderar han nämligen lammbitar i den storleken.
Vi öppnar i stället frysen och plockar ut en påse Qourn Bitar/Grytbitar eller Nutana Tivalls vegebitar, eller bereder en förpackning sojabitar från torrförrådet. Som andra intelligenta människor har tillverkat åt oss av svamp, vete eller soja för att vi alla ska slippa detta dödande av våra medvandrare..
Dessutom behöver vi inte tänka "1 kg benfritt lammkött" eftersom mycket av den vikten (blod, fett och andra kroppsvätskor) försvinner vid tillagningen, utan en påse/ paket/ förpackning av normalstorlek är nog, eller mer än nog till det övriga receptet. Smör och grädde väljer du förstås själv, men sålunda lyder receptet.

Grytbitar - 1 förpackn. enligt ovan
Smör - 2 msk
Salt - 1 tsk
Svartpeppar - 2 krm
Gul lök - 2-3 st
Svamp, Karl Johan eller trattkantareller (eller champinjoner på burk - eller torkade)
Morot - en eller två
Buljong - en tärning
Vetemjöl eller maizena - 2 msk
Grädde - 2 dl
Rönnbärsgelé - 2 msk
Hackad persilja - 3 msk
Smaka av med salt och peppar
(Mitt förslag är att se måttangivelserna som förslag (från Nils-Emil) mer än som direktiv.)
Quorn grytbitar Lök och svamp Med Provamel grädde och rönnbärsgele Underbart!

Jag bestämde mig för att göra som jag brukar göra grytor; låta potatisen koka med i grytan. Det blev i och för sig alldeles utmärkt gott, men eftersom jag inte brukar använda både maizena-mjöl och provamel-grädde - som redan är ganska tjock - tillsammans så hade det nog varit bättre att göra som Nils-Emil föreslår: Servera potatisen bredvid, eftersom potatis i grädde blir lite väl mastigt..
Svampen var torkad från väninnan Marja-Leena - inte säker på sorten -   Rönnbärsgelé har jag aldrig använt innan, men det var precis så läckert som det låter. (Hur denna gelé tillverkas är jag okunnig om, men lingonsylt kan ätas som tillbehör om man föredrar det). Dessutom kan jag rekommendera lite syrlig smörgåsgurka eller något liknande till. Det bryter fint mot den lite sötsura gelén. Jag skulle ha gjort grytan med sojabitar var min mening, men det var inte tid idag så det blir nästa gång.
Sojakött ska ju förkokas innan användning, medan Quorn bitar kan tas direkt ur frysen och användas direkt. (Se fler tips nedan.)

Gör så här:

Bryn grytbitarna (jag använde Quorns mörka grytbitar) i stekpanna och krydda med salt och peppar. Lägg över i en större gryta som du kan koka vidare i.
Skala och hacka löken. Dela svamp och tärna morot.
Bryn lök och svamp och lägg över i grytan. Lägg i morot, häll över buljong och låt småkoka tills moroten är kokt - 10-15 min.
Blanda mjöl och grädde kallt i glas eller kopp och rör ner långsamt i grytan (red av). Låt koka lite, lägg i rönnbärsgelen, koka upp och smaka av med salt och peppar.
Strö över persiljan strax före servering och servera med kokt potatis

Quorn grytbitar har verkligen blivit en favorit här hemma eftersom det är så enkelt att handskas med, direkt ur frysen. Till vänster ungefär samma som ovan fast med gelé vid sidan av. Till höger med stekt potatis och Bearnaisesås.

Med Bearnaisesås

Biff à la Lindström - 4 personer
Lindströmare  à la TV-Tina,
fast vegetariskt då:

4 skivor färskt vitt bröd
2 dl mjölk
500 g blandfärs *
1 ägg
1 dl hackade inlagda rödbetor
1/2 dl hackad ättiksgurka
1-2 msk kapris
salt och peppar
socker (kan uteslutas)
Skär bort kanterna från brödet och lägg det i mjölken. Blanda det mjuka brödet med färsen, ägget, rödbetorna, gurkan och kaprisen. Smaksätt med salt, peppar och eventuellt lite socker. Låt färsen stå och vila i 10 minuter innan stekning. Forma biffar och bryn dem i olja och smör i ca 7 minuter på varje sida.
* Som synes på översta bilden här testade jag Friggs "mix till vegoburgare", vilket förstås kan förändra färsens konsistens en del. Jag rättade mig annars efter det ursprungliga receptet, men eftersom färsen blev väldigt lös så formade jag biffarna med en sked direkt i stekpannan. Mycket gott blev det i alla fall.

Såsen baserade jag på överbliven mycket stark sås från någon dag tidigare (se höstsidan 2) tillsammans med purjolök och Kesella. Potatis och inlagd gurka fulländade middagen.Frestelse à la Simon

Räkna med minst 75 minuter i 175º

Potatis, korv och lök      

Visserligen finns detta recept på ett annat ställe, men eftersom kameran ändå var laddad så tar vi det igen. Och det behövs väl nästan inga instruktioner till detta. Det är som synes: Stekt lök, 1 paket sojakorv och ett antal potatisar. Potatisen är rå, liksom korven, och allt skärs i bitar och blandas med löken innan grädden hälls över. För att få lite yta brukar Simon toppa med lite ströbröd, men lite finriven ost vore nog inte så tokigt heller.
Salt och vitpeppar brukar vara tillräckliga kryddor.


Enkel matig soppa
till hela familjen


Den här soppan kom till på grund av en tillfällighet (som så ofta) och lite rester; En färssås från dagen innan och några   kokta morötter blandade vi ner i en påssoppa Minestrone. Aningen salt och vasst i smaken avhjälptes med lite grädde.
Mustigt, gott och hett i höstrusket.


Fortsättning sidan två >>>>>


Publicerad 28 okt. 2002  
Skriv ut sidan