GOD JUL, och Gott Nytt År 2003!


önskas härmed alla besökare

 


Eftersom jag är sent ute med uppslag inför julen; Varför inte ta ett och annat tips till nyårsmiddagen, eller andra buffémiddagar? Tanken med julbord är väl mest att alla ska hitta något som tilltalar, och inte att alla ska äta ihjäl sig eller att alla fat ska tömmas. Allt som finns här kan ätas året runt, självklart. Den gamla idén om julbord byggde kanske på gångna tiders tillgång till mat, men i den moderna världen har vi ju för det mesta samma tillgång till den goda maten året runt. I alla fall vi lyckligt lottade nordbor.
Däremot skadar det väl aldrig att äta under andakt och tacksamhet emellanåt..




Jag vill tillägga - den 6/1-03 efter trettondagen då alla helger är över - några ord och bilder från Simons hjälpverksamhet sedan fyra veckor tillbaka. Han har gjort ett avtal med Konsum att han hämtar allt deras överblivna bröd två gånger i veckan, vilket inneburit minst en 20-literssäck varje gång. Det har han smulat sönder hemma i timmavis innan han gått till ån för att mata sjöfåglarna var eller varannan dag. I vissa delar av landet fryser och svälter fåglarna, nu då det varit ner mot 30 grader, och ännu kallare på sina håll. I Stockholms ström fryser fåglarna fast i isen, så då nyheterna senaste dagarna uppmanat allmänheten att göra detsamma som Simon, så instämmer jag.
Självklart behöver man inte dela ut såna mängder om fler hjälper till, men man kanske kan rensa ut brödkanterna ur sin egen frys, och tömma gamla Cornflakes- och havregrynspaket och liknande.


Vi hade julmiddag dan före dan som förra året, liksom de tio åren före det. Förra året tog vi med mat hem till Niklas & My, min äldsta dotter. Som i många andra skilsmässofamiljer har vi inrättat en ordning som innebär att pappan tar hand om själva julaftonen, vilket passar mig alldeles utmärkt eftersom jag aldrig varit särskilt mycket för de vanliga julritualerna, som alltfler inser är ohälsosamt stressiga. Sill (vegetariska varianter såklart för vår del) som många tycker hör till julen hade vi förra året, och recept på olika inläggningar kan du hitta genom orienteringssidan, men eftersom det skulle vara snapsfritt i år på grund av de många bilförarna så skippade vi det, eftersom det tycks höra ihop av tradition. Liksom pajerna, som annars kan vara bra när det är mycket folk. Och lutfisk? Som barn trodde jag att det var priset jag måste betala för att få julklappar. Bara LITE måste jag äta av den, men nu slipper jag tack och lov. Julgröten har jag aldrig förstått vad den har på ett julbord att göra, om det inte handlar om ett jättelikt ett för hundra personer eller fler. En tallrik gröt mättar ju vilken utsvulten som helst, och vem är hungrig efter all annan mat? Däremot kan jag förstå om man lånar en stuga ute i skogen under juldagarna och lever på gröt, som en protest mot julkommersen och frosseriet, liksom jag själv gjorde i min ungdom.

I år var vi hemma igen och på bordet fanns:
Först; Bröd - sirapslimpa, nygräddade småbaguetter (färdigköpta frysta) och grovt fullkornsbröd, ett par sorters ostar, två sorters ägg med olika fyllning, tre sorters hemmagjorda sallader baserade på Quorn Bitar och Filé (typ räk- skinka- och kyckling- ) och färdigköpt rödbetssallad, hemmagjord pastej, två sorters skivat pålägg, varma stekta coctailkorvar (Nutanas på burk), varm dansk rödkål och en grönsallad.
Sedan; Varmrätter: Simons korvlåda - som faktiskt påminner mycket om en vanlig Janssons frestelse, med mycket grädde - och färslimpa med stekt potatis och sås - recept finns på förra årets julsida.
Sist på sidan: "Hönssoppa" och Quornbollar

Till kaffet och paketutdelningen åt vi en god morotstårta med Philadelphiaost, som My hade med sig, och två sorters glass. Och hemmagjorda kolor från My, och lite annat godis.




Ganska trött efter senaste dagarnas bestyr runt matlagning och införskaffandet av ett ordentligt tilltaget matbord äntligen, avslutar jag en trevlig dag med att lägga ut några bilder från i kväll, den 23 december.

I morgon julafton sover vi länge i detta huset; Inte ett enda måste så långt ögat når, och njuuuter av friden och ron och julklappsböckerna. Vi småplockar av resterna när magen vill och vi lider med alla dem som stressar runt, och tänker på dem som inget har runt om i världen.

Även om det var så mycket på bordet att det mesta blev kvar så förfars ingenting (familjefotot här visar väl inte på något direkt överflöd - vi serverade i omgångar denna gång), eftersom barnen fyllde folieformar med rester innan de åkte hem till sitt. Och vi behöver inte fundera över mat de närmaste dagarna.
Så egentligen kostar detta ingenting extra om man inte vill. Matkostnaderna blir bara lite omfördelade, om man säger så.




Här är havsmarinerade Quorn bitar - se bästa receptet på sidan "SOMMAR 2002" under receptlänken.

Ett antal kokta ägg skärs försiktigt på längden, så att skalet inte går sönder för mycket, mosas och blandas med  lite majonnäs och dill. Blanda sedan samman med "räkröran", fyll skalen med röran och stek snittytan lite lätt en stund så att den får färg.

Oslagbart, tycker till och med Balthazar - eller Lizelott som jag tror hon får heta framöver - som flyttade in här med sin make för en vecka sedan, den 18 december..




Här har jag "skinkmarierat" fyra Quorn-filéer på enklast tänkbara sätt; Jag tinade dem lite lätt så att de fortfarande var aningen frysta. Då är det lättare att skära dem lite snett i någorlunda tunna skivor.

Sedan löste jag upp två grönsaksbuljongtärningar i ca 2,5 dl vatten, och tillsatte lite rödbetsspad, kanske en matsked för att få den rosa färgen.


Detta kan ätas som smörgåspålägg med senap, eller hur man vill, med nu gjorde jag så här för att tärna till en sallad. Dressingen rör jag ihop av ca en matsked Creme Fraiche, 2 msk gräddfil och någon sked majonnäs, och kanske lite senap.

De små bitarna som ser lite rödaktiga ut framträder vid marineringen, om de som här har legat ett dygn i kylskåpet. Jag gissar att det är omalda bitar av svamp, som Quorn är baserat på.  Det som ser grönt ut är kryddor som kommer från buljongtärningarna - alltså på själva skivorna, det riktigt gröna är hackad purjolök. Säkert skulle skivorna kunna griljeras i ugn (penslas med äggula och senap, med ströbröd över) och fås att likna riktig julskinka ganska precis. Det problematiska är ju att skivorna väldigt ojämna i storleken, och eftersom vi har mer än rikligt med annan mat i år så hoppar vi över det, och hoppas att tillverkarna erbjuder ett större alternativ framöver. Större i fler bemärkelser. I England lär man kunna få hela vegetariska "kalkoner", så det är bara en fråga om viljan och efterfrågan from the people, och från tillverkarna som påverkas av konsumenternas önskemål.


Här ska det bli "kycklingsallad". Quornbitarna kan delas i den storlek man vill. Helst i halva sockerbitsstorlekar till sallad om ni frågar mig.

Jag blandade olivolja ordentligt med curry och lät bitarna marineras en stund, stekte dem sedan lite och blandade sedan med ungefär hälften så mycket kokta makaroner. Dressingen gör jag ungefär som ovan, men kanske utan majonnäs, och kryddar igen med mycket curry

I ärlighetens namn blev denna sallad ingen höjdare (till skillnad från de andra två ska sägas; Line tyckte jag skulle skicka receptet på skinksalladen till Quorn), eftersom jag inte gjorde som jag tänkt. Dels blev det för mycket makaroner, stora gammaldags dessutom eftersom de små tagit slut, och dels var det mer Creme Fraiche och mindre gräddfil kvar än vad som var meningen, vilket gjorde att den blev för kletig helt enkel. En dl. gräddfil till hade hjälpt, och jag ska gärna göra om den igen.

"Hönssoppa"

Men ekonomisk som jag är, och lite trött på sallader efter julen, så kokade jag i mellandagarna en halv liter buljong och tillsatte de tre dl. som blev över. Det blev en mycket god alternativ hönssoppa, här med ostsmörgås till.


Receptet på Simons färslimpa finns på sidan VINTERMAT / MELLANDAGSMAT och den gången, liksom några andra gånger under året, har den blivit väldigt bra i konsistensen. Men denna gång hade den lite svårigheter att hålla samman. Kanske berodde det på att han använde folie i botten denna gång som limporna ville fasta i. Bättre antagligen med en smord form. Det blev alltså mest smulor av resterna, så idag gjorde jag ett experminent med lite av dem.

Quornbollar på rester

Quornbullar

Matlagningslusten och längtan efter en vanlig måltid, med sås och potatis, drev fram detta på Julafton: Jag mixade sönder ungefär 2.5 dl av färslimpresterna, tillsatte ett ägg, lite Provamel vegegrädde - som är ganska tjock och två msk. potatismjöl - som är ett bra bindelmedel. Och violá! Det blev lika gott som det ser ut här.




Eftersom bullarna ovan blev så vansinnigt goda gjorde jag en ny sats av sista resterna av färslimpan på juldagen, eftersom vi skulle få matgäster. Jag drygade ut med två franskbrödskivor, ett ägg och ytterligare ca 2 dl fryst Quorn färs, lite mer salt och peppar. 40 små söta bullar blev det, som vi åt med kokt potatis och skysås - eller ren grönsaksbuljong direkt i pannan efter stekningen helt enkelt:

Jag insåg igår att en anledning till att Quorn färs är svår att hålla ihop, beror på att den består av rätt stora och ganska torra korn. Därför körde jag färsen och resterna av färslimpan i mixern, vilket gjorde färsen betydligt mer fast och lätt att rulla fina och jämna små bullar av.

De såg ut, doftade och smakade precis som "mammas köttbullar" (ni minns från den tiden doftorganen fortfarande fungerade och det luktade lök från mammas händer), men de vill fortfarande inte riktigt hålla samman när man sticker gaffeln i dem. Kanske lite extra ströbröd hade hjälpt till att göra dem stadigare. Efter nån timme i kylen har de överblivna stagat till sig dock, och känns som gamla tiders köttbullar. Härligt att gå och plocka av alltså.


Quornbollar från grunden (med nya råvaror)

Idén att köra Quornfärsen i mixer blev ganska avgörande för att få en bra konsistens. Det gäller troligen också sojafärs, och om man är vegan kan detta säkert bli lika lyckat med vegemjölk eller -grädde och sojamjöl istället för ägg.
Har man väldigt gott om tid, så blir färsen ännu enklare att bearbeta om man låter den stå kallt nån timme (utanför på trappen eller på balkongen om man har det trångt i kylskåpet som vi - eller varför inte hängande i en påse utanför fönstret)   innan man börjar rulla bollar. Dessa blev lika goda och lika många som dem innan. Dessutom mer "studsiga" med lite mer ströbröd än innan.

Buljongtärning saknas på bilden
Brödsmet och halvtinad färs med nystekt lök

Fortsättning på Quornbollsexperimentet:
Eftersom jag aldrig egentligen gillat att göra köttbullar - för att det var så kladdigt och tog sån tid - så tyckte jag det var väldigt roligt, och förhållandevis enkelt att göra bollarna ovan. Även detta tog lite tid visserligen, men det hade jag gott om nu, och det blev väldigt uppskattat av familjen och gästerna.
Men eftersom de förra var gjorda på rester av färslimpa så ville jag göra en enkel sats från grunden, inte minst för att jag själv ska få ett recept att kunna titta tillbaka på. Alltså:

Detta behövs till 40 småbollar:
2 formbrödskivor
1,5 dl mjölk
1 ägg
2 dl ströbröd (mer eller mindre)
Salt, kryddpeppar, lökpulver - 2 tsk av varje, eller efter smak.

300 g fryst Quorn färs
1 gul lök (eller motsvarande)
1 buljongtärning
Margarin till stekning

Skär kanterna av brödet, lägg i en skål och häll över mjölken. Blanda i ägget och kryddorna och låt stå en stund, medan du hackar och mjukkokar löken i stekpannan. Smaksätt löken med en buljongtärning, eller salt och vitpeppar (eller annan krydda).

Tillsätt ströbrödet, lite i taget, så att bröd- och äggröran får ungefärlig färskonsistens.
Blanda den stekta löken med färsen och mixa tills den är ordentligt finfördelad.
Blanda samman bröd- och färsrörorna. Blöt händerna i lite kallt vatten och rulla bollar.

 


Publicerad 2002-12-22 
Skriv ut sidan