Burgare och korv


Under 15:- för en middag. Inte bara "IDAG" faktiskt (eller före den 29:e, apropå en viss hamburgerkedjas kampanj just nu) utan VARJE DAG! När som helst, dygnet/året runt: Snabbt, billigt, enkelt, smakligt och friskt.

Gourmetburgare (runt 10:-) med tillbehör

Är du en av de lyckligt lottade som har tillgång till både frys och microvågsugn är rätter som dessa rena barnleken att laga till. (Annars går det bra ändå även om det tar aningen mer tid.)
Dessutom SNABBT som blixten OCH fett- och energisnålt eftersom micron fixar en burgare med bröd på ett par minuter

Gourmetkorv med tillbehör
QUORN Burgers med tillbehös
Kan ätas som vilka andra burgare (eller korvar) som helst:
Micra (eller värm på annat sätt) ett hamburger- eller korvbröd.
Micra (eller värm på annat sätt) en burgare/korv.
Häll på dressing, stekt lök (rostad, torkad), tomat eller vad du har hemma
Extra läckert, tycker vi cheesfans, är en skiva ost micrad på burgaren.
Detta kan givetvis även ätas med pommes frites, mos, potatissallad eller vad du annars brukar föredra.

Det händer ju då och då (idag t.ex) att man upptäcker att man måste iväg snart, och att man inte hunnit äta lunch. Eller middag. Har man då hemma vad man behöver fixar man detta på tre minuter. Utan stekfett dessutom.

Här har jag tagit fram en burgare och ett bröd ur frysen, som oftast finns där, och lite smågodis som fanns hemma. Under tiden jag micrar brödet en minut på halv värme lägger jag ost och torkad lök på burgaren. Medan jag sedan micrar den på full värme en minut lägger jag sallad och annat på brödet. Klappat och klart!

(Man kan givetvis steka biffen om man hinner.)


Anamma har kommit med en ny korv - hotdog som du kan se på deras länk - som också är mycket bra. Lite större än Nutanas (Tivalls) och passar möjligen lite bättre till ett korvbröd.

Det är varken krångligt, svårt eller dyrt att låta bli att äta kött!


Vegetarisk korv
Om man inte är bosatt i närheten av storstadsområdena får man räkna med ett lite begränsat utbud av vegetarisk korv, men det räcker alldeles utmärkt eftersom man anpassar sina behov efter situationen. Oftast väljer människor ut någon eller några favoriter som de sedan håller sig till, och finns det inget större urval så är det inte mer med det. För vår del räcker det alldeles utmärkt och vi har lärt att använda framför allt Nutanas frysta korv på alla möjliga sätt och vis.
I butikerna runt omkring här finns Nutanas och Anammas frysta korvar, och Vegi Deli´s lite kryddiga variant kan vi hitta fryst i en av Växjös två hälsokostbutiker. Utöver dessa två eller tre sorter brukar man kunna hitta några konserverade varianter, bland annat en prinskorvsliknande sort som passade bra till julbordet. Dessvärre är de aningen dyra för vanligt bruk men till semester, långvarigare lagerhållning och liknande tillfällen är ju alla konserver välkomna så klart.

Vi vet att Linda McCartney och även Quorn har tillverkat korvsorter som säljs på vissa ställen, och vi andra väntar med spänning på att det ska komma till våra trakter.

 Cocktailkorv Frankfurter Sojakorv

Konserverad korv är alldeles utmärkt till vissa tillfällen även om konserver gärna brukar smaka just konserver. Bilderna är lånade från Nutanas hemsida och vi återkommer med utlåtande framöver. Testa själv är ju det stående tipset annars.

Som jag har skrivit på flera andra ställen så anpassar sig människans smaklökar rätt väl inom vissa ramar, vilket vi alla kan konstatera som har varit med om introduktionen av det italienska och det franska köket. Basilika och oregano visste ingen vad det var på 60-talet, och på den tiden var kryddor detsamma som salt och peppar. Salt och vitpeppar duger än idag och till min tidigaste favorit hör denna rätt som jag på den tiden gjorde med frukostkorv (kalla det gärna mansfälla, för det var vad jag kunde och vad jag bjöd kavaljererna på när jag skulle imponera).

Jag delar korven på mitten och klyver den sedan - som jag lärt, antagligen för att få fler stekytor - innan jag steker den. Sedan lyfter jag korven ur pannan, smälter lite mer smör/margarin och rör ut lite mjöl till redning och sedan snabbt på med mjölk (eller vatten till tunnare sås). Salt och vitpeppar räcker bra som krydda och för färgen kanske lite Colloritsoja, som jag alltid har hemma för färg mer än för smak.

Många andra recept och tips finns på andra ställen på denna sajt såsom frestelse, korvgryta, makaronipudding med mera (leta på orienteringssidan). Men ett ännu viktigare tips att ta till sig är historien om Stroganoff. På 50-talet hette receptet Biff Stroganoff, och jag minns det som snudd på ett helgerån då jag först hörde talas om Korv Stroganoff. Men det är ju det som är så härligt idag; det finns inga absoluta regler eller gränser för våra möligheter att experimentera med vad som är allas våra möjlig- och rättigheter: God Mat!


Publicerad 2001-07-01
Uppdaterad den 10 juni 2003   (040315)
Skriv ut sidan