Paj, Piroger, Pizza & Pannkaka

 

Här har jag samlat lite tips till dig som, precis som jag,  egentligen inte är så mycket för bakning men i likhet med mig älskar att äta all den här P-maten. Kanske är det nån mening med att en del av oss inte lyckas så väl, för åtminstone jag hade väl ätit ihjäl mig för länge sen om detta vore för lättgjort.

Det finns många olika sätt att göra paj på. De flesta recept är visserligen enkla, men kan ändå ta tid eftersom somliga degar behöver vila kallt, och andra ska förgräddas. Jag kommer inte att skriva så många recept utan mer visa något av vad som finns, halv- eller helfärdigt.


Lite tips på fyllningar:
TOMAT- OCH FETAOSTPAJ

1 stor tomat
1 dl. fetaost
1 tsk vetemjöl
1 msk färsk örtkrydda
(oregano, basilika eller persilja)
6-8 svarta oliver
Peppar och salt
1 ägg
0,75 dl mjölk

Skär tomaten i skivor eller klyftor och osten i kuber. Fördela tomater, ost, örtkryddor och oliver i pajskalet. Strö över mjöl och krydda. Vispa ihop ägg och mjölk och häll blandningen försiktigt över fyllningen. Grädda pajen enligt grundreceptet.


SPENATPAJ MED ROM

50-75 g djupfryst hel spenat
(ca 1 dl tinad)
1-2 msk röd kaviar (finns vegetarisk)
Riven muskotnöt
Peppar och salt
1 ägg
0,75 dl mjölk
Tina spenat, krama ur vätskan, dela i mindre bitar och fördela i pajskalet. Klicka i kaviaren - kan givetvis ersättas med annat - och krydda.
Vispa ihop ägg och mjölk och häll försiktigt över fyllningen. Grädda

QUICHE LORRAINE

1 bit purjolök
3-4 sojakorvar
1 dl liven lagrad ost
Salt och peppar
1 ägg
0,75 dl. mjölk
Skölj och strimla purjon och skär korven smått.
Fördela det hela med osten i pajskalet och krydda.
Vispa ägg och mjöl och häll försiktigt över fyllningen.
Grädda


Gräddas ca 30 minuter i 200 °

Äntligen!

Färdiga pajskal i frysdisken på Domus. Fyra stycken för 33 kronor betyder drygt åtta kronor styck. Det har jag letat efter länge.


Efter den euforiska lyckan att ha hittat pajskalen ovan, som jag önskat i många år eftersom jag som sagt inte är mycket för bakning, så har jag upptäckt ett ännu enklare sätt att göra paj på:

Även om det inte skulle kallas paj så fungerar det ganska bra att använda mexikanska "Taco-trays", att fylla på samma sätt som pajskal. Och utan att våga svära idag så är dessa skal, ca 9x12 cm betydligt billigare än de ovan.


Lite färdigköpt - bara att värma eller steka

Piroger - ett tips baserat på fryst smördeg -finns bland recepten i februari (se månadsrecepten).
Till tortilla är det roligt att experimentera med olika fyllningar som kan fås att likna pizza till smaken. Förslag finns på paketen.
Tortillas och Tacobrickor

Filodeg, pajskal, pajdeg och smördeg
Pajskal, smör- och filodeg
Pizzor och pajer
Frysta pizzor och pajer

Äkta  pizza från italienaren

2003-02:
Ugnspannkaka eller "fläsk-" hör väl kanske inte riktigt hemma bland pajer och pizzor, men lite grand ändå. Eftersom den kan ätas på ungefär samma sätt, innehåller liknande ingredienser och kan varieras på fler sätt än man gjorde förr. Låt den gräddas lite långsamt 45-50 min i ca 175° varm ugn, efter minst en halvtimmes vila - se nedan.

"Fläskpannkaka"

Nygräddad
Före - och efter 45 min.

För att fylla en långpanna på ca 35x40 cm använde jag 5 ägg och 1 liter mjölk, och ett par (?) dl vetemjöl plus ett par tsk salt:
Börja med att vispa samma äggen och tillsätt lite mjölk i taget, blanda ner mjöl efterhand - så att konsistensen liknar filmjölk - tills all mjölk är nervispad. Låt helst smeten stå en halv till en timme för att svälla.
Smörj formen, häll i smeten och sen fyllningen (om du har någon, det fungerar även helt utan).

Här har jag fyllt med 1 dm. strimlad purjo, 3 småskurna sojakorvar och ett halvt paket vegebitar i småbitar - som jag stekt ihop och hällt över smeten.
Jag har inte prövat det själv än, men det skulle inte förvåna mig om det vore en sensation med oliver, ost, paprika, olika kryddor och annat som man brukar hitta på pizzor. Det ska i alla fall jag prova nån gång framöver.
Om man inte använder ägg och mjölk finns recept på veganska pannkakor under
VEGANSKT / SID2 / PANNKAKOR och de recepten kanske fungerar för ugnen också, även om jag inte provat själv ännu.


Makaronipizza till 4-6 personer
Receptet hittade vi på Kungsörnens förpackning.



S
ätt ugnen på 225°.

Lägg de okokta makaronerna i en smord långpanna, ca 30x40 cm.

Strö över osten och fyllningen. Vispa ihop ägg, mjölk, salt och peppar. Häll blandningen över, strö torkad pizzakrydda (oregano), se första bilden, och grädda mitt i ugnen 15 minuter.

Tag ut långpannan, lägg på tomatskivorna (här två stora oranga tomater), strö riven ost över - se andra bilden - och grädda ca 15 minuter till, eller tills osten fått fin färg. Se bild tre och fyra.

Kan ätas varm eller kall, gärna med en sallad till.

4 dl snabbmakaroner (3 min)
1 dl riven ost
2-3 dl valfri fyllning
(här 3 sojakorvar, 3 champinjoner, 1 salladslök)

4-5 tomater i skivor
2 dl riven ost

Äggstanning:

3 ägg
1 liter mjölk
1,5 tsk salt
1 krm svartpeppar
1-3 tsk pizzakrydda

040808: Pitabröd kan användas som botten till pizza - något som saknats i butikernas sortiment. De första två bilderna visar färskt pitabröd med tomat, svamp och ost
Till höger har jag använt ett pitabröd - som jag själv styckfryst in (med smöpapper emellan) och fyllt med överbliven färssås och ost.

Två färdigköpta frysta pizzor. På den första finns rikligt med fyllning, även om den vinner på extra kryddor och ost. Den andra har bara ostfyllning, 3 sorter, och till den gjorde vi en stekröra av purjolök, korv och gourmetbullar. Kan vara en bra idé både för smak och fyllighet om man vill dela den i fler portioner. Fyllningen kan givetvis göras av vad man har hemma och känner för; lök, oliver, svamp och eller annan sorts köttersättning. Skivat pålägg i strimlor blir mycket bra, och vill man festa till det riktigt så är några klickar bearnaissesås farligt gott..

Publicerad 2002-07-01
 
Pitapizza 2004-08-08
Makaronipizza 2004-08-14
Skriv ut sidan