Påskafton år 2002
en underbar dag

Men innan vi berättar om den måste vi visa Aftonbladets bild (publ. 020327, foto: Kaj Rehn) av Håkan Thornell tillsammans med några av hans 40 höns som han byggt en kopia av EU-parlamentet till. Applåder från oss!


Bättre start på dagen kan man inte få, än med frukost i friska luften. Lite kallt kanske, men man har väl tröjor och varma tofflor!

Några KRAV-märkta ägg från garanterat frigående höns med majonnäs och vegansk svart kaviar, ost Creme Noveau, hemmagjord 'lever'-pastej och 'havssallad', som smakar skaldjur och som vi ger receptet än en gång nedan.

Quornfilé till middag

Marinerade Quornfiléer (istället för höns- eller kyckling)  med grön- och rotsaker, och sallad till lunch.

upp


En improviserad utflykt till den härliga gamla bruksbyn Huseby ett par mil bort, där kaffeserveringen haft årspremiär dagen innan. Några besök per år hör till måstena, för att bland annat hälsa på de härliga hönsen av många olika raser.
Snälla, lugna och trygga fåglar, även tupparna.

Besök Huseby Bruks egen mycket fina och informativa hemsida där man kan se de flesta av faciliteterna.


upp

Rostade rotsaker är läckert och dessutom väldigt enkelt att åstadkomma, eftersom man tillagar hur många sorter som helst i samma ugnsform på samma tid. Man skär de olika ingredienserna i olika storlekar efter vanlig koktid; ju hårdare råvara desto mindre bitar.

Här har vi använt en hel fänkål, purjolök, morot, gul paprika, några champinjoner och en bit squash - detta kan bytas ut mot vad man har hemma helt enkelt. Man kan ringla över lite olja, salta och peppra eller göra som vi här; Röra samman lite olja med sojasås, flytande honung och citronsaft och hälla över. Mycket läckert!
Rotsakerna blev klara på 20-25 minuter i 225°, och under tiden det skötte sig självt stekte vi fler marinerade Quornfiléer, dukade och tillverkade sallad.
upp

Marinader och sås, några tips


Marinerade Quornbitar

Här är några bilder från en liknande middag tidigare i veckan. Marinader av många olika slag finns färdiga att  köpa. De kan vara färdigblandade på flaska, i burk eller påsar, eller som denna; pulver i påse med Chili och vitlök (garlic). Enligt föreskriften ska pulvret blandas torrt med köttet och marinera i 30 minuter, men jag föredrar att blanda ut det i lite olja och vatten för att blandningen ska fördelas jämnast möjligt. Just denna marinering blev för kraftig så vi löste det genom att lägga till ungefär lika mycket Quorn-bitar till, men detta får man pröva sig fram till själv eftersom det är en smaksak.

Då kött och lök, eller vad man för tillfället tillagar, stekt färdigt är det bara att hälla på creme fraiche, eller/och mer gräddig vätska och smaka av (totalt 4-5 dl till en vanlig stekpanna). Till just denna sås krävdes inga extra kryddor eftersom den var kryddig nog, men annars är sojasås, buljongtärning, sambal oelek, tomatketchup, ost, olika grönsaks- eller svampfonder perfekta smaksättare.

Om man vill undvika mjölk- eller alltför feta såser kan man pudra det färdiga steket med mjöl och vända runt lite innan man häller över vatten eller buljong. Majzenamjöl är min favorit eftersom det gör såsen lite extra simmig och inte fullt så mjölig.


Här är vad jag brukar använda för att skaldjursmarinera Quorn filé eller bitar:

Vätska:
1 dl vatten
1 msk citronsaft
1 msk olja
1 msk grönsaksfond
Kryddor:
1 msk Knorr fiskkrydda
1 tsk citronpeppar
1 tsk dillfrön
1 tsk salt

Den stora bruna burken ovan använde jag till att blanda marinaden i. Om man vill kan man gärna använda lite rödbetsspad eller koncentrerad tomatpasta för färgens skull. Bryt eller skär Quorn i räkstora bitar, och låt stå sex timmar eller mer.

Förslag till "Havssallad"

Bas :
1 dl creme fraiche
2 msk majonnäs
1 msk ketchup
Dill och andra kryddor, bl.a fiskkryddan

Matinnehåll:
Marinerade bitar enligt ovan, nån halv deciliter
Kokta småmakaroner (lika mycket ungefär), kryddade med dill och fiskkrydda
Några sparrisar ur burk skivade i centimeterstora bitar

Ovanstående är kopierat från sidan "julgodis" under länken "4 sidor vintermat". Där finns också ett utförligt recept på pastej.
En mildare variant av havssalladen finns på "sommar"-sidan.


Fyllda avocados


Ärligt talat tvekade jag lite över att visa den översta bilden här eftersom den nästan ser ut att innehålla sniglar, musslor eller liknande. Men eftersom det bara är marinerad quorn - enligt ovan - med champinjoner, lite urgröpt avocado och majonnäs med vegansk kaviar överst så tro mig; Mycket gott var det i alla fall.

upp


 

Den gula rutan här flyttas den 6/6 -02 från första sidan

Läs Aftonbladets ledare 25 mars 2002
"BOJKOTTA ÄGGEN I PÅSK"

Särskilt från storproducenterna Aniagra och Möinge som fått anstånd från de nya hårdare kraven i flera år, och som fortfarande inte är villiga att skapa en bättre tillvaro för hönsen eftersom deras lönsamhet skulle riskeras en aning.

Men om du vill ha ägg, och inte kan skaffa från ställen du känner till så köp såna som är KRAV-märkta. "Sprättägg" och "från frigående höns" är ofta lurigt och garanterar inte alls att hönsen har det bra. I en KRAV-märkt låda ägg från Konsum den 27 mars låg en liten lapp med en glad höna på ena sidan, och ett meddelande på den andra:

   
                    

TACK för att du har valt Änglamarks KRAV-märkta ägg.
En änglamarkshöna får gå utomhus (om hon vill).
Hon väljer själv rede och sittpinne.
Hon äter ekologiskt odlat foder
Och hon får sova åtta timmar per dygn utan att bli väckt.
Låter som ett liv de flesta hönor vill leva, och ditt val ökar chansen att det blir så.

En mycket viktig sak i detta handlar om priset. För 12 KRAV-märkta ägg betalade jag idag 24:90. Det är lite drygt två kronor styck. Jag kunde kanske förstå en viss irritation över detta om varje människa var tvungen att äta ett visst antal ägg per dag för sin överlevnad, men så är det ju långt ifrån. Det händer till och med att vi använder menyer under flera veckor som inte kräver ett enda ägg, så ärligt talat förstår jag inte upprördheten över de högre priserna. Skulle vi inte ha råd att betala 2 kronor (i stället för drygt 1) för att de ska ha det bra?

Nu i juni har jag den stora glädjen att kunna berätta att vi äntligen hittat en ny leverantör, sedan den tidigare torghandlaren slutat med verksamheten. Vi köper nu ägg direkt ute på landet några kilometer bort, eller får dem levererade vid dörren; Fyrtio kronor för 30 ägg, pinfärska och lagda av riktigt glada hönor som kommer och går ut eller in precis som de vill. Och som efter sin produktiva tid får gå kvar på gården som värdiga pensionärinnor. HURRA, HURRA, HURRA!

Besök Änglamarks hemsida och läs mer om våra höns historia och mycket annat.


Publicerad 2002-04-01
Skriv ut sidan