HÄR EXPERIMENTERAR VI MED
SALLADER OCH FYLLDA GRÖNSAKER

 

(Detta var en av de första sidorna som tillverkades för Vegerian. Mycket har hänt sen dess - bland annat en digitalkamera som har förenklat betydligt, men sidan får stå kvar ganska orörd som den är tills vidare:)

 

 

 

Det känns på plats här att nämna att alla de härliga bilderna på denna sida kommer från receptklubben Mästerkocken, där jag var medlem i början av 70-talet. Fram till dess jag lyckats skaffa en egen digitalkamera hoppas jag detta är okay, särskilt som jag inte tror att klubben finns längre.

Från början var det min mening att leta upp enstaka bilder som någorlunda passade till mina egna recept, eftersom just dessa bilder är enkla att scanna då varje recept finns på ett eget kort.

Men då jag nu skulle leta bilder på lasagne, och bilder som skapligt kunde visa mina nya salladsidéer så blev det lite knepigt. För dels hade nog inte lasagne blivit svensk nationalrätt än på den tiden, och dels hade man heller inte kommit på det tevliga och användbara med sallader än. (Däremot hittar jag ständigt nya idéer bland bilderna.) Som jag minns det så kunde man köpa potatis- mimosa- rödbets- och legymsallad i affärerna, och inte mycket annat.

Varför jag minns detta med salladerna ganska tydligt var för att vi började  resa till Danmark ganska regelbundet mitten av 70-talet och där fanns MASSOR av läckra  sallader, bland annat en enkel currysallad med höns som jag gjort vegetarisk här:

  • Tina 1/4 - 1-2 paket Quorn Bitar och dela upp i cirka centimeterstora delar, och blanda med ungefär lika mycket kokta små makaroner

  • Rör sedan ihop Crème Fraiche med lite majonnäs och ganska ordentligt med curry. Var inte rädd att testa olika sorters curry - det lär finnas otroligt många sorter, eftersom curry inte växer på buskar utan är en kryddblandning


Jag har också experimenterat en del med marinader av olika slag, vilket skulle kunna beskrivas väldigt ingående, och den produkt som jag tycker lämpar sig bäst för detta när det gäller sallad är Quorn Bitar som jag visar på flera ställen (bland annat under länken till "snabbmat"). Men, som jag ofta skrivit här och där, så ger jag mer tips än regelrätta recept eftersom det mesta kan varieras och smaken är olika.
Den sallad jag har i kylskåpet sen igår har jag i alla fall gjort ungefär så här:

  • Gör en kraftig marinad av 21/2 dl vatten, 1-2 msk Knorr Fisk-krydda, en knippa dill och en skvätt olivolja. Lägg i 1/2 - 1/4 pkt Quorn Bitar, och låt ligga ett par timmar eller mer. Om du skär bitarna innan marineringen tar den mer smak, annars handlar smakresultatet mest om hur länge bitarna marineras.

  • Blanda samman en dressing av Crème Fraiche, majonnäs och lite chilisås och smaka eventuellt av med lite kryddor, eventuellt mer fisk-krydda. Sila bort marinaden från bitarna - kan eventuellt användas igen -, och blanda.

  • Blanda valfritt mer grönsaker. Jag använde tomat, en halv överbliven kokt morot, ett par centimeter rå strimlad purjolök samt lite majs.

Detta blev både lyckat och uppskattat, och kan intas med bröd och grönsallad eller som smörgåspålägg. Men kom ihåg att experimenterandet är både viktigt och roligt, så prova gärna att lägga till nötter, vindruvor, oliver eller vad du brukar gilla. För ofta kan det vara väldigt lyckat att kombinera de mest vitt skilda smaker, som normalt inte alls anses passa ihop.

Jag kommer att lägga ut fler recept framöver, bland annat tips på färssåser och stuvningar men tills vidare får dessa bilder tjäna som ögongodis och fantasiretare. Håll till godo!Champinjonhattar fyllda med stuvning och ost


Färsfylld lök


Gurkbåtar med Nugget-röra,
purjolök och tomat


Färsfylld paprika


Gurka i ugn med korvstuvning


Rödbetor fyllda med sallad


Tomater med bröd och örtfyllning


Citron- och dillsallad i tomat


Ost- och gurksallad i tomat

 


Salladsbröd
 

Ett gott och nyttigt mellanmål på några minuter, när du har lite sallad hemmaPublicerad 2000-01-10  
Skriv ut sidan