"Sill", sallad och annan lätt sommarmat


Juni 2003: Sommaren är ju den tid då vi reser och besöker släkt och vänner runt om i landet. Då är sallader lösningen för kylboxen. Tillsammans med kall stekt nypotatis, bröd, grönsallad och kylda drycker.
Här är ett bra recept på "makrillsallad":

"Makrillsallad" Vad som behövs Ägg, dressing, majs, gräslök och Quorn bitar

Tina och marinera ett litet paket Quorn Bitar, 300g, med Santa Marias nya marinad "Hot sea food" - så ny att den inte finns på Santa Marias egen hemsida än - i en timme. Mariaden kan hällas direkt i Quornpåsen.
(OBS: Vi gick på det igen; marinaden innehåller fiskextrakt och räkpulver och kan bytas ut mot fiskkryddan i lite olja om man vill.)
Stek sedan bitarna lite lätt och låt kallna.. Koka ett par ägg, låt kallna och hacka. Blanda alltihop med en liten burk majs och ett knippe klippt gräslök

Till dressing denna gång: Cirka en deciliter gräddfil, ett par skedar majonnäs och Knorr's fiskkrydda (och ett par skedar Creme Bonjour Cuisine - tomat- och medelhavsörter, eftersom vi hade det till övers hemma. Kan ersättas med ketchup eller uteslutas helt). Mycket läcker och matig sallad.


Sill kan tillverkas på flera sätt med ganska utmärkt resultat. För veganer kan auberginer vara en bra lösning medan andra kanske föredrar Quorn. Auberginerna skalas, skivas och kokas lätt till lite sladdrighet och Quorn tinas och skärs i bitar.


Vegetarisk sill

Inläggning till bitar som påminner om matjessill: Blanda ättika, olja, tomat, lök, kryddpepparkorn och lagerblad - lite i taget tills du tycker lagen smakar bra. Låt "sillen" dra minst ett dygn.

Quornsill med nypotatis, gräddfil och gräslök

..och andra tillbehör som passar en midsommardag

 


Gabriella Terneborg ger silltips i Stockholms Fria tidning inför midsommar.
Gemensamt för de tre recepten är förberedelsen av auberginerna:
Skala en aubergin och skär den i strimlor. Koka dem sedan i kraftigt saltat vatten till de blir mjuka och sladdriga (var försiktig så att de inte blir för sladdriga för då går de lätt sönder, Vegerians kommentar). Låt strimlorna rinna av.


Chilisill
1 aubergine
1 vitlöksklyfta
2 dl sojagrädde
1 tsk sambal oelek
3 msk chilisås
Pressa vitlöksklyftan och rör ihop den med övriga ingredienser. Blanda såsen med strimlorna.

Currysill
1 aubergine
2 dl sojagrädde
1 dl äggfri majonnäs
0,5 msk curry
0,5 msk gurkmeja
Vispa ihop sojagrädden med majonnäsen, smaksätt med kryddorna och blanda sedan med auberginstrimlorna.

Senapsill
1 aubergine
1 msk senap
2 tsk socker
0,5 msk vinäger
3 msk olja
1 dl sojagrädde
1 rödlök
0,5 dl hackad saltgurka
Blanda ihop senap, socker och vinäger, och tillsätt oljan under omrörning. Rör ner sojagrädden. Blanda såsen med auberginen och garnera med saltgurka och hackad rödlök.

 


I matlagning (och kärlek) är ju allting tillåtet, så det är helt fritt fram att stjäla som en korp. Marinadblandningen nedan hittade jag i Aftonbladet och var ägnad nåt helt annat, men den fungerade alldeles utmärkt till sojascnitzlarna som vi sedan tog med och grillade ute på landet.

Sojachnitzel i grillmarinad (se Bonesto-sidan)
Soja, olja, citron, Sambal oelek, rosmarin, ingefära, vitlök. Blanda, smaka av och låt dra en timme eller mer. Sambal oelek är starkt så pröva med en tesked, vitlök och riven ingefära i ungefär samma mängd, och öka på efter smak.

 

Färskpotatis
har funnits hemma varje dag sedan midsommar. Vi väljer lite försynt ut plommonstora ena, raspar runt dem mot gallret i vasken och kokar i ordentligt saltat vatten. Eftersom vi kokar i största grytan blir det alltid tio portioner över som vi sedan steker och äter som de är..

 

.. eller med rester som här. Lite för lite potatis till tre överblivna sojabiffar kompenserades med två hela medelstora salladslökar, alltså utan att skära bort vissa delar som somliga gör.
Här serverar vi med tomat och skurna, skivade rödbetor. Krydda med dina favortikryddor.






Sallad
Det finns många olika sorters sallad och nya dyker ständigt upp. Ibland kan man läsa att en viss sallad ska användas i ett visst recept, men det är givetvis inte nödvändigt om det inte finns någon särskild anledning. Denna sallad hittade vi på Konsum, och där hade inte ens personalen sett den innan. Väldigt krispig, dryg, billig och god vad den i alla fall.

Men sallad är ju inte bara grön som vi konstaterat innan, utan kan lika gärna röras ihop av rester. På mellersta bilden är vanlig överbliven spagetti med en hel burk keso (som höll på att bli utgången), riven ost, fetaost, tomater och oliver. Godare än det ser ut med bra kryddor.

Här en typ Caecar-sallad med rostade brödtärningar och Quorn i stället för kyckling. Till dressing: Olivolja, stark senap, majonnäs, mosad kapris (i stället för sardeller) och ev. lite vinäger. Strö finriven parmesanost över.


Publicerad 2002-06-28  
Skriv ut sidan