SKÖRDETID 


Som man sår får man skörda

Sallad och citronmeliss Oregano Persilja, dill, gräslök..

Nåja, nu tog jag kanske i lite.. Åtminstone för egen del eftersom skörden från balkongen mest har bestått av lite kryddväxter, och en potatisplanta i en hink som gav tretton små potatisar i storlekarna ärta till ägg. Men grönskan har varit frodig och glädjande, och de räckte till två små portioner potatissallad i alla fall.


Här nedan förbereder vi Quornfiléer som ska kräftmarineras innan fritering dagen därpå. Tänk på att servera katterna några bitar innan, så du får ha dina egna ifred. Fantastiskt bra är dessa bitar som borde göra kräftätarna gröna av avund. En nackdel är möjligen att de helst ska ätas nyfriterade medan de fortfarande är krispiga, senare blir de lite mjuka men de är fortfarande goda.
Marinaden består av vatten, olja och tomatpuré/ketchup, någon eller några matskedar efter smak. Min kära Fiskkrydda - se kryddsidan under "Produkter" - och dill, färsk eller torkad efter smak. Jag experimenterar titt som tätt med denna blandning som oftast blir bra hur man än gör. För lite rosafärgning, om du vill, så räcker en tesked rödbetsspad direkt ur burken. Tar du för mycket blir det gärna för rött.

Om fritering och frityrsmet kan du läsa mer på sidan RECEPT/ASIATISKT
.


Denna Squashgryta gjorde jag för första gången för tjugofem år sedan efter ett recept jag lyckligtvis hittade i en tidning, eftersom jag inte visste hur jag skulle använda mina egenhändigt odlade squash. Ursprungliga receptet innehöll squash, vitlök, tomatpuré och persilja till serveringen. Sedan har jag testat vidare med svamp, färs och fler grönsaker och den blir alltid väldigt bra. Mycket tack vare de läckra fröna som man ska vara rädd om TYCKER JAG.

Antalet bilder kanske verkar överdrivet, men jag vill gärna visa hur squashen ska se ut när den stekt-kokat färdigt i sin egen vätska, helst under lock så de inte bränns vid. Den ska alltså vara lätt genomskinlig, i alla fall de flesta, innan färs och vätska tillsätts.

Jag brukar föredra Quorn färs till detta och den behöver inte stekas separat, det är bara att tina och tillsätta den direkt i grytan. Om tomatjuicen gör grytan lite syrligt vass, så brukar vanlig söt ketchup hjälpa. Lite grädde och kanske lite flytande honung tar också bort udden om det blivit för syrligt. Det beror mest på vilken sorts tomater man fått tag på.


Omelett passar alltid bra, kanske även på en skördesida även om man inte behöver någon fyllning alls om man inte vill, eller inte har något hemma för tillfället. Det viktigaste är ägg, lite vatten, salt och (vit-)peppar. Samt margarin att steka i. Här har vi gjort champinjonomelett med Raschers.Man kan göra omelett på flera olika sätt, och detta är vad jag har fastnat för eftersom det sällan misslyckas: Sätt ugnen på 200 grader, och stekpannan på hög värme som du dämpar när det är varmt nog.

Till en normalstor omelett kan det vara lagom med tre ägg och lika många matskedar vatten. Rör ihop så att gulorna skingras lite, de ska inte vispas, och salta och peppra.
Stek på medelhög värme, lyft lite i kanterna och låt överflödet rinna ner. Den sista ytgräddningen görs på några minuter i ugnen. Här har vi strött en strimlad skiva raschers över innan ugnen. Lite ost som får smälta är en annan variant.
(Detta förutsätter en stekpanna som tål ugnen.)
Fyllning:

Då omeletten är klar lyfter man försiktigt över den till en tallrik, och om man har en stuvning eller annan fyllning - du kan lägga på vad som helst; kokta grönsaker, ost, majs, sparris eller vad du gillar - lägger man den på halva omeletten och viker sedan ihop den.

Olika sorters stuvning, gärna svamp, brukar vara populärt. Själv fuskar jag då och då med pås-såser som man då får tänka på att göra tjockare genom att använda mindre vätska.


Simons härliga grönsakssoppa
Suveränt nyttig, god och lika populär året runt i alla läger


1. Börja med
:

En liten bit rotselleri
1 palsternacka
4-5 morötter

2. Fortsätt sedan med
:

½ kg potatis + lök
1 purjolök + blomkål
2 buljongtärningar + salt
Persilja till serveringenSkär alla grön- och rotsaker relativt smått. Börja med att skära grönsakerna i kolumn ett, eftersom de kräver lite längre koktid. Rotsellerin är viktig för den speciella smaken och doften, men den får inte överdimensioneras eftersom den då lätt kan bli dominerande. Färdigskuren kan 1-2 dl vara lagom till denna 3-litersgryta.
Medan de första rotsakerna börjar koka kan du skala och skära resten. Mängd är ingen idé att ange här eftersom det är en smaksak och en fråga om tillgång för närvarande. Har du ett mindre hushåll kan överbliven soppa - som inte värms upp närmaste dagarna - frysas in i lagom portioner.


Räkna med en och en halv timme till skalning, skärning och kokning. Och priset du kan räkna med är runt 30-40 kronor.

 


 

Publicerad 10 okt. 2002  

www.vegerian.se

Skriv ut sidan