SmörSmgsmatgåsmat

Smörgåsmat
några tips


Smörgåsmat föreställde jag mig som något knepigt då vi bestämde oss för att helt sluta äta animaliskt kött i familjen, men inget kunde vara mer fel. Om man som vi inte utesluter mjölk- och äggprodukter finns minst lika mycket pålägg som tidigare, och även för helvegetarianer finns mycket att välja på även om veganska färdigtillverkade produkter är lite dyrare och svårare att få tag på. På denna sida finns lite tips samlade, mest i form av bilder, och några enstaka hänvisningar till recept på andra sidor.

På första bilden nedan visas en av patéerna som vi experimenterade med runt jul. På bilden överst på sidan en annan av liknande slag.


Denna paté mer smakade än liknade julskinka, och receptet kan hittas på MELLANDAGSMAT under länken 4 SIDOR VINTERMAT.

På denna bild ses ost med tomat och färdigköpt gurksallad, samt skivade gourmetbullar (Nutana) med isbergs- och rödbetssallad

Och här är en av de veganska skivade påläggen Cheatin (som visas nedan) och ost, tomat, champinjon och gräslök.

På sidan JULGODIS, under länken VINTERMAT -se Recept till vänster, finns också recept med bilder på en fantastiskt god pastej som smakar exakt som vanlig leverpastej som vi gör med jämna mellanrum.


Här är några skivor av Simons färslimpa, som vi också tillverkar ganska ofta här hemma. Smakar ganska precis som vanlig köttfärslimpa och även det receptet finns på RECEPT/VINTERMAT-sidorna.

Här är keso med oliver och purjolök.
Samt Cheatin pepperoni (skivat pålägg, se nedan) och tomat.

Helveganskt på denna bild. Mycket läcker mjuk ost, Creme Noveau, med rödbetsbiff på den ena, och Cheatin  med gräslök på den andra.

FinnCrisp och smörgåsrån. Creme Noveau med gräslök på den ena, och Cheatin med tomat på den andra.

Ett försök till recept på rödbetsbiff finns på länken Vegankost, även om vi inte hunnit hitta den bästa lösningen för konsistensen. Men gott är det i alla fall.

Rödebetsmacka

Här är en överbliven läcker rödbetsbiff av senare datum, tillsammans med lite god rödbetssallad på en varm rostad brödskiva. Håll utkik efter en kommande sida som ska behandla ämnet "Biffar".

Vid ett kort inhopp här idag för att bland annat skriva lite om färdigköpt sallad - se nedan - ser jag halva löften om kommande biffsida. Dumt! Däremot kan du titta på sidan HÖST 2002 för där finns något om rödbetsbiff.

Baguettsallad Mexicana

Nytt fynd i salladsdisken;
Eldig  "Mexicana". *

De färdiga sallader som finns att köpa, som rödbets- och legymsallad m.fl är väl kanske inget man ska äta dagligen eftersom de innehåller ganska mycket fett. Men ibland får man ju gäster, eller vill bara äta något extra gott..
Jad skriver lite om sallader på sidan
RECEPT / INNEHÅLLSBESKRIVNINGAR och visar med bild den omöjliga storleken på innehållsdeklarationerna.

* Tyvärr blev inte glädjen över denna sallad så långvarig. Två gånger hann jag köpa den innan den togs bort ur sortimentet. Jag har letat i alla butiker i ett års tid nu, när vi skriver februari 2004.


Jag vet egentligen inte var denna rätt, eller snabbmacka, passar bäst men det fick bli här. Mitt under läsningen av den kritiska boken om snabbmat - Snabbmatslandet - blev jag våldsamt sugen på detta: Att tina en ren och fin Gourmetburgare på en minut och grilla med ost och bröd (direkt ur frysen här) i smörgåsgrillen, som jag visar längre ner på denna sida.
Lite äcklig amerikansk dressing kan man också peta in efteråt, och ändå må rätt bra sedan.


Smörgåsrån
Jag har en gång skrivit sojabönans lov på dessa sidor och nu skriver jag ännu en lovsång, även om det är av lite andra skäl denna gång;
Smörgåsrån räddar inte världen från svält, som sojabönan skulle kunna, utan det är en enkel och billig lyxvara - som oblat ungefär - som räddar den tristaste vardag för blaserade västerlänningar som längtar efter nåt utöver det vanliga. Om man fyller den med nåt...

Det som är så bra med dessa spröda smörgåsrån är

De många användningsområdena och den närmast obegränsade hållbarheten
Priset - 52 rån för 12:-,
Vikten 170 g. för alla 52
Sockerfritt och bra för diabetiker och folk som behöver tänka på vikten
De passar utmärkt som vanligt matbröd - att lägga pålägg på
Passar att "snabbgratinera" i micron
Bästa ersättare för sött kaffebröd. Lite ost med sylt eller marmelad bräcker vilken bakelse som helst.
        

FavoritmackanNär man är sugen på pizza eller nåt liknande (och har tillgång till microung).


Ännu ett sätt att använda smörgåsrån (även om detta inte gör sig så bra på bild): Lägg två rån bredvid varandra på ett fat, lägg på ost - skivad är bäst - och kör några sekunder i micron tills osten 'kokar'. Lägg snabbt på vad du har mer, eller inget alls - det räcker bra med ost, kanske lite kryddad, vik ihop och tryck till så har du ett superläckert extramål. Du kan också lägga på tomater, skivade oliver, lök, skivat pålägg, sallad eller vad du vill.

Rödbetssallad - fetaost
OST, rödbetssallad, fetaost & torkad lök
Legymsallad och tomat
OST, legymsallad,
tomat & krydda
Oliver - purjolök
OST, oliver & purjolök

OST, oliver, tomat & rostad lök

OST, Brie- Camenber, Rashers, gurka, tomat
Rödbetssallad - purjolök
OST, rödbetssallad, purjolök & krydda

OST, Brie- Camenber, Rashers, gurka, tomat

Osten klistrar ihop skarven

Oftast finns något i kylskåpet som passar för detta. Den enda som är viktigt utöver rånen är ost. Bra att använda sista ostkanten till alltså.


Skivat pålägg

Skivat pålägg

Färdigskivat veganskt pålägg

Här visar vi än en gång de fyra sorterna skivat pålägg, helt veganskt, som brukar kunna hittas i vissa hälsokostaffärer:
Egentligen är de färskvaror, men jag har övertalat butiken i grannstaden Växjö att lägga dem i frysen, så sedan snart ett år tillbaka brukar vi kunna få tag på dem där. Priset är runt 30 kronor för 6-7 skivor, alltså cirka 5 kronor styck och det är de värda tycker vi.

Tre sorter Cheatin (liknar medvurst i storlek) med smakerna; "PEPPERONI", "CHICKEN", "GARLIC SAUSAGE" (vitlök) samt "RACHERS", en sort som liknar bacon och tangerar saltkött i smaken och kan ätas stekt eller som den är. Se även sidan SOJAKÖTT under länken från Produkter.Självklart är det inget måste med en smörgåsgrill, men om jag inte fått en för att provprenumerera på ICA-kuriren så skulle jag sätta den överst på nästa önskelista jag skriver. Precis som när det gäller smörgåsrån i micro så lägger man på vad man har hemma helt enkelt.
Ett annat tips till pålägg som är lätt att tillverka själv: Gör en god sås eller stuvning, ganska tjock alltså, och ställ i kylen. När den kallnat kan den bredas på bröd. Om du har en mixer kan du jämna till den till 'paté' om du vill, annars blir det bra ändå.

Överst en vegansk röra av purjolök, champinjoner, rachers och tjock grädde OATLY, och underst svamp, lök, purjo och påssås.Tunnbröd eller Tortilla bygger på samma idé och kan för det mesta användas på samma vis;

Lägg pålägg på - varmt eller kallt - vik eller rulla ihop.
Överst till vänster grön sallad med gourmetbullar i skivor ihop med rödbetssallad och till höger grön sallad med ost och sallad, hemmagjord (havssallad här- recept på flera ställen) eller färdigköpt.
Låt aldrig idéerna sina här, för allt som du tycker om i vanliga fall passar bra till detta.


Ostgratinerade mackor: Sätt ungen på 200°

Detta hör till livets höjdpunkter faktiskt, och är en njutning tillsammans med en enkel kopp buljong. Och även om det inte är svårt på något vis så tar det ju lite tid, men fyllningen kan förberedas medan ugnen blir varm..

Som vanligt är det bara att använda fantasin. Här har vi använt stekt svamp, portabello, men champinjoner eller kantareller eller annan sort går lika bra. På hälften av bröden la vi stekt svamp och på den andra svampstuvning.

Efter 15-20 minuter i ugnen, eller då osten fått fin färg, är det bara att äta..Smidigare, snabbare och nästan lika bra resultat får du på någon minut i micron.
Vanlig ugn ger bättre knaprighet och yta, men har man bråttom är detta ett knep..


Hamburgerbröd micrat med ost, plus en skiva pålägg och salladsblad.

En ny grönsaksbiff från Dafgårds på rostat bröd med lite mimosasallad. En hel måltid.

Med rashers

Valnötsbröd med rashers och hemmagjorda tomater.

En bit dagsfärsk urgröpt bagette med hemmagjord sallad och salladsblad.

 


Ibland är man ju ute och reser..
Jag tror att många har varit glada  över mackorna som funnits att köpa på bensinstationer och lite här och där utmed vägarna på senare år. Och att de kan hittas oftare och tätare med tiden måste tyda på succé.Men vad finns det att välja på bland påläggen? Jo; skinka, köttbullar och räkor. Ibland kalkon och biff. För lactoveggies finns lite halvtrista ostmackor med ett salladsblad. För 25 spänn?

Riskakor med lite spännande smak finns i vanliga affärer och är bra att ha på resan. De hårda bröden med goda pastor - för 5-6 kronor - finns på mackarna och är ett bra alternativ. Till en flaska juice i bilen. Eller till en kopp buljong när man kommer hem och är jättehungrig.

Men vi skulle också gärna vilja ha nånting som smakar mat utmed vägarna!!


Publicerad 2002-10-19  
Skriv ut sidan