Sommarmat 2002

Vi har redan grillat ute flera gånger, och hunnit med både bjudvisiter och gäster utan tankar på att dokumentera allt dessvärre. Men något kan vi kanske visa...

Balkongfrukost

Här har vi dukat med den berömda havssalladen, den hemmagjorda Quornpastejen, Cheatin pepperoniskivor och den läckra mjölkfria Tofutti-osten, typ färskost som vi testar för första gången här och som finns i vanliga butiker.

Schnitzel av soja

Här testar vi Bonestos enorma sojaschnitzlar, som vi panerade enligt rekommendation med ägg, mjöl och ströbröd efter en stunds marinering. Stekt potatis med svampsås och syltlök är aldrig fel.

Det har redan hunnit bli en hel del grillat i år, både på balkongen och ute i det fria. Spett är behändigt att göra inne/ hemma om man ska iväg och kan komponeras efter smak, eller efter vad man har hemma.


Vi har redan i år använt några engångsgrillar - bäst i test på Överskottsbolaget á 17:- , men ibland sätter det ju i och blåsa småspik just när man ska igång och grilla. Och då är det ju bra om man har en elektrisk grill. Potatis och morötter förkokade vi eftersom det aldrig skulle bli klart annars. Sallad med tomat och melon till.

   


Bästa havssalladen hittills

upp

Till 1½-2 dl strimlad vit Quorn - två filéer eller motsvarande "Bitar"

      

Detta är väldigt enkelt faktiskt även om det kanske inte ser så ut, och det finns ingen anledning att följa detta slaviskt. Själv varierar jag receptet efter vad jag har hemma, och denna gång la jag till sparris, andra gånger kokt ägg, majs eller makaroner. Men med fiskkryddan så får detta alltid en släng av räksmak eller åt det hållet. Hur som helst så gillar vi denna enkla sallad som vi ofta har hemma i någon variant.

Marinad:
1 msk tomatpure
1 msk fiskkrydda
1 tsk dill
½-1 tsk rödbetsspad för färgens skull
ev lite vatten för konsistensens skull

Dressing: 
2 msk gräddfil
1 msk creme fraiche
1 msk tomatketchup
1 msk majonnäs
1-2 tsk svart vegetarisk kaviar

Skär, hacka, grovmixa eller riv ljus Quorn (Filé eller Bitar) och tillsätt ketchup och kryddorna. Denna gång tillsatte jag lite spad från sparrisen tillsammans med lite spad från inlagda rödbetor, sammanlagt en matsked. Låt stå och dra en timme eller fler, upp till fem.
Idag fanns bara creme fraiche hemma, som jag blandade med quorn, ketchup, majonnäs och svart kaviar.
Se mer om kaviaren på sidan PRODUKTER/"KRYDDOR
.

Jag har lagt ut liknande recept på sidorna  under länken RECEPT/vintermat/ JULMAT samt på påsksidan. På sidan Julgodis finns också ett utförligt recept på pastej.


Filé Vegnon                                  upp
Eftersom det var vår tur att bjuda, och släktingarna är kattallergiker så bestämde vi att laga mat och ta med. En travesti på filé Mignon, black and white var tanken.

Marinering

Här använde vi färdiga marinader till skivade ljusa Quorn filéer och Seitan sojakött (se länken Sojakött ovan), som är väldigt fast och köttig i konsistensen.

Till det ljusa köttet gjorde vi en gräddig löksås, och till det mörka en lika gräddig svampsås. Stekt potatis med grönsaker och sallad kompletterar som alltid.

Medan ugnen fixar maten tar vi det lugnt och umgås..

Tid är ju dagens största bristvara så den måste man ta till vara i alla lägen, eller hur?

upp


Lasagne                             
Eftersom lasagne är lite omständigt att tillverka så brukar jag göra en ordentlig omgång då andan faller på, så att det blir några formar till frysen också. Det är sedan perfekt att bara värma vid tillfälle, eller äta kallt på utflykt.

Jag skriver inte recept här eftersom sådana finns på alla paket med lasagne, men i princip varvar man bechamelsås med färssås och lasagneplattor enligt en särskild följd (vit sås underst och överst för att plattorna ska bli ordentligt genomkokta i ugnen. Efter understa lagret med vit sås och lasageplattor; vit sås igen och färssås - eller annan fyllning - lasagneplattor igen, vit sås, färssås och lasagneplattor igen osv) och efter sista lagret med vit sås strör man över riven ost.

Här har jag använt en överbliven färssås tillsammans med mosad avocado och champinjoner. Vilken fyllning som helst duger bra, men den får gärna vara ordentligt bra kryddad eftersom lasagneplattorna suger åt sig smak, och de smakar i sig ingenting egentligen.


upp

Pizza                                                  
är oftast inget jag ägnar mig åt att tillverka själv eftersom det finns andra som är bättre på det. Men också det är perfekt utflyktsmat

Till vänster är en fryst färdig pizza som från början bara var fylld med tomat och ost. Med lite champinjoner, oliver, kapris och fetaost blev den suveränt och proffsigt läcker.

Och här är en annan som vår bästa pizzabagare gjort. När det finns plats i frysen beställer vi ibland ett par extra, som vi delar i fyra bitar och skickar in till kommande nöddagar.


Sallad
kan göras av vad som helst och är inte bara grön. Det är väldigt kul att testa olika blandningar av vad som finns hemma. Det är också praktiskt att laga till direkt på tallriken som mellanmål eller sommarmiddag, samtidigt som det är lätt och nyttigt

"Tuna" 

Här är riven Quorn, som med lite fiskkrydda påminner om tonfisk med sin lite torra konsistens. Kokt ägg, sparris, svarta oliver, svart vegkaviar och stor kapris med salladsblad och tomat blev mycket lyckat.

Till dressing här lite fiskkryddad creme fraiche, annars passar lite pressad citron med olivolja, kryddad med salt och peppar till de flesta sallader.


Sallad. Här en annan variant

Gul squash, syltlök, fetaost, päron, sparris, osttärningar, kapris, böngroddar, tomat och champinjon


Sallad En till

Böngroddar, skivpålägg Cheatin, fetaost, oliver, sallad, lök, paprika och tomat


Till salladen

Dressing finns ju många olika sorter att köpa färdigt, men det finns också många olika sätt att smaksätta gräddfil, creme fraiche, youghurt eller olja; Pesto (basilika, parmesan och nötter och olja), oliver eller tomater på tub är väldigt praktiskt att ha hemma. Liksom majonnäs och ketchup.

Frukt av alla slag passar bra ihop med andra ingredienser i salladen. Liksom nötter av alla slag.

Här är melon, salladsblad, tomat, champinjon, oliver, jordgubbe, marinerad vitlök, böngroddar och jordnötter. (Eftersom jordgubben är ganska vasst syrlig kan man söta den med lite socker eller honung, eller låta bli den.)


Publicerad 2002-06-28
Skriv ut sidan