UPP

 

UPPSLAG OCH TIPS

Här och där kan du klicka på en länk om du vill se prov på produkten,
och när du vill tillbaka klickar du bara på din webbläsares tillbaka-pil.
En fantastisk källa till information och bilder hittar du hos Frukt & Grönt Främjandet. Adressen till dem hittar du på länksidan

Smörgåsrån
Pannkakor
Crepes
Tortillas
Lasagne
Färssås

J:ssons vegetariska frestelse
Gulasch - kallops
Gazpacho
Löksoppa
Rostade brödkrutonger
Pasta med svamp & löksås



SMÖRGÅSRÅN
med ost i micron

Det är ju inget ovanligt idag att man har microvågsugn så här är ett av de hetaste, snabbaste, enklaste och billigaste dygnetrunt-tipset vi kan erbjuda; Till frukost, mellanmål, kvällsmål, snacks eller whatever..

Lägg två skivor smörgåsrån intill varandra på en tallrik eller bricka som tål att micras
Lägg några skivor ost tvärs över så att skarven täcks. Krydda eventuellt med lök-, chilipulver eller annat du brukar gilla och ställ micron på högsta värme. Avbryt när all ost ´kokar', efter nån halv minut, ta ut och vik samman rånen med osten emellan

Das war alles.. Men om du vill lyxa till det som vi brukar göra så lägg på lite strimlad purjolök, eller gräslök eller torkad lök. Och lite tomat kanske.. och sallad.. paprika   Aaaahh!   (Fler tips under Recept / smörgåsmat)



PANNKAKOR

Pannkakor är enkelt, mättande och gott. Dessutom kul att få lite rester över till nästa dag, antingen att äta kalla som de är med smör, eller att göra crepes av. Eftersom jag själv alltid gjort dem på känn så vill jag bara beskriva grundtipsen lite enkelt, men nedan finns ett lika enkelt - fast mer detaljerat beskrivet - och helt veganskt recept som smakar lika bra.
Så här har jag alltid gjort dem med ägg:

°  Knäck 1 - 3 ägg (eller fler om du vill) i en bunke
°  Tillsätt en eller ett par dl mjölk och någon tesked salt
°  Blanda ner vetemjöl, lite i taget, och rör till en jämn smet tills den har konsitensen av filmjölk ungefär.

Varför man varvar ner mjöl med mjölk är helt enkelt för att det är enklare att få en jämn smet på det viset. Visserligen gör det inte så mycket om det blir små klumpar av mjöl, det brukar inte märkas. Däremot är det viktigt att låta denna smet svälla en halvtimme, samt att steka i en ganska het stekpanna som smörjs mellan varje pannkaka. (Fler pannkakor finns på vegansidan.)

Pannkakor äter man ju på lite olika sätt världen över. I Sverige brukar man ju äta dem med sylt eller socker även om undertecknad hellre kryddar med salt



CREPES

Lycka är att få några pannakakor över till nästa dag, för om man bara kan låta bli att sluka dem kalla till frukost så kan man göra en sås eller stuvning att fylla dem med, innan man skickar in dem i ugnen med lite ost över en stund. Vanlig färssås går lika bra som stuvningar.

Dagens fyllning av det som fanns hemma:

°  Champinjoner och majs från frysen
°  Purjolök, gul lök
°  Lite sojamjölk utrört med sista senapen i flaskan
°  Ost över de fyllda rullarna i smord form

Gratinera de fyllda pannkakorna 15-20 minuter  i ugnen, ca 200°

< Ett tips till


TORTILLAS

Att vika tortillas
Fajita Quesadilla Enchilada Burrito

TIPS: Ännu ett fiffigt tips på veganska pannkakor kan vara att använda mexikanska färdiga tortillas. Det blir inte helt detsamma, men är i gengäld enkelt: Bara värm i ugn eller panna!


   
LASAGNE

Lasagne tillagas lämpligen efter det recept som finns på paketet med lasagneplattor, men för den som aldrig gjort lasagne själv:

LASAGNEPLATTOR
Ost, riven
Matfett, gärna olivolja

FÄRSSÅS:
Vegetarisk färs
Lök
Buljong
Kryddor, ev. vitlök
Krossade tomater
Ev. tomatpuré / ketchup
BECHAMELSÅS:
Recept finns på lasagnepaketet
Mjölk (ca en liter)
Margarin
Mjöl
Salt, vitpeppar,
Riven muskot (gärna)
 
Använd den färs du föredrar och tillaga den enligt anvisning på paketet. Tänk på att den inte behöver brynas som köttfärs eftersom den inte innehåller fett i samma mängd. Sätt till en eller två buljongtärning som du löser upp
Mjukkoka lök i matfett, gärna under lock så minskar risken att den bränns. Om du vill slippa detta moment så fungerar torkad lök ganska bra.
Blanda samman färs och lök med kryddor och tomatsås. Smaka av och tillsätt eventuellt soyasås eller mer kryddor. Eftersom både lasagneplattorna och den vita såsen stjäl en del av smaken så bör färssåsen vara ganska kryddstark.
Tillred bechmelsåsen enligt recept på lasagneförpackningen (värm margarin och blanda ut med mjöl som du späder med mjölken och kryddar och låter sjuda enl. anvisning).
Smörj en ungsfast form (2-3 l) och häll i ett tunt lager bechamelsås. Fortsätt sedan varva med: Plattor, färssås och bechamelsås så långt det räcker. Översta lagret ska bestå av bechamelsås och över det hela strör du sedan riven ost.
Grädda lasagnen i ugn enligt förpackningen. (Cirka 30-40 minuter i ugn
TIPS: Lasagne är en alla tiders bjudrätt som kan tillagas i förväg, exempelvis dagen innan. Själv gör jag gärna en lite större sats, och tillverkar en liten extra låda bredvid så vet jag mer om hur rätten kommer att uppskattas. Den kan även tillagas i folieformar och frysas in.


FÄRSSÅS

När vi nu skrivit om lasagne kan vi fortsätta lite med färssås, som även den - som så mycket annat - kan tillagas på många olika sätt.
Enklast är att steka färsen, tillsätta buljongtärning, pudra över med lite mjöl och hälla över vätska (vatten eller mjölk), ketchup och eventuellt soja.

Enklare ändå är att helt enkelt använda färdig pastasås som finns i massor av upplagor, både på burk och i påsar. Och för att lyxa till det lite extra är det lätt att bara sätta till exempelvis: Broccoli, lök, majs, champinjoner eller vad man vill. Något som spetsar till det hela är att sätta till inlagd gurka. Det är en smaksak, men färssås är i alla fall en bra rätt att variera och experimentera med i det oändliga.



Janssons vegetariska FRESTELSE

Liksom övriga recept hittills på denna sida är detta enkelt men aningen tidsödande. Som vanligt kan det löna sig att göra större satser då som inte tar särskilt mycket längre tid. Detta är beräknat till 3-4 personer, men som vanligt är mängd. och måttenheter bara ungefärliga:

Marinad till Quorn Bitar:
3 dl vatten
3 msk Citron- eller Limesaft
2 msk fiskkrydda
1 msk salt
1 knippa dill

Frestelsen:
Tio medelstora potatisar
1 stor lök
Grädde (eller Creme Fraiche)
Marinerade Quorn Bitar
Salt
Fiskkrydda
Dill
Ströbröd


Marinera Quorn Bitar minst en dag i förväg: Koka upp vatten och blanda med kryddorna. Lägg i en hel knippe dill och blanda ordentligt i en glasburk med lock. Lägg i en halv påse Quorn Bitar, eller så mycket som får plats i lagen. Låt stå kallt i minst ett dygn.
Skala potatisen och skär i halvcentimeter tjocka stavar. Koka dem gärna i några minuter så går det fortare i ungen.
Skala och skiva löken i ringar
Smörj en form och täck botten med potatis och lök. Slå över lite grädde, dela de största Qourn bitarna till högst en halv centimeters tjocklek och fördela lagom över varje lager
Eftersom både grädde och potatis "äter" mycket av smaken så kan det vara lyckat att kydda lite extra (salt, fiskkrydda och dill från marinaden) överst på varje lager.
Då lådan är färdig häller du över *2-3 dl grädde, eller så mycket att det nästan når upp till översta lagret
Täck med ett tunnt lager ströbröd och några klickar (tunna skivor) margarin.

TIPS
: Marinader kan göras på massor av olika sätt, och finns även att köpa färdiga. Första gången jag testade just denna blandning gjorde jag cirka dubbel sats och använde den andra halvan "bitar" till en kall "makrillsallad" som blev fantastiskt god. Testa själv!

 


GULASCH / KALLOPS

Friggs Grytbitar är fantastiskt användbara och billiga. För under 20 kronor får man ett paket som efter grundbehandling (de torra bitarna ska kokas i en halvtimme), mjuknar och sväller till en volym av cirka 2 liter. Bitarna får en konsistens som väl liknar kalopskött, och kan användas i många sorters grytor

 
Koka grytbitarna enligt anvisning, ca en halvtimme i en liter vatten eller buljong. Det är viktigt att de blir genomkokta eftersom de annars blir aningen svårtuggade här och där.
Ett helt paket grytbitar räcker till en väldig gryta, så om vill kan du här lägga hälften i kylskåpet eller frysen igen, för halva paketet är mer än nog till fyra personer
Du kan steka bitarna lite i panna, strö över lite mjöl och låta fördela jämnt över bitarna innan du fyller på med vatten. Krydda med soya, salt och peppar. ELLER: kan du välja en färdig marinad - "indonesisk pasta" exempelvis - för ungefär samma resultat
Mjukkoka lök och se till att såsen är aningen simmig och smakrik.
Ville du göra kallops kan ett brutet lagerblad i kokningen göra skillnaden. Vill du hellre göra gulash smaksätter du istället med paprika.
Passar till ris, potatis eller vad du föredrar.
Servera gärna med öl eller vatten


GAZPACHO 1

De två följande recepten på gazpacho samt det till japaleñobåtarna är lånade hos ICA-kuriren: www.hemma.net
Gazpacho kan göras på flera olika sätt och med lite varierande ingredienser, men det gemensamma är resultatet som är en röd, kall soppa. På vissa bilder kan den se ut som tunn saft eller buljong och på andra liknar den mest puré. Här är två varianter:


1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 röd paprika
1 skalad och urkärnad slanggurka
3 tomater
1 burk/pkt, 450-500 g, passerade tomater
1 msk olivolja
1 msk vitvinsvinäger

Garnering:
5 skivor formfranska
1 finhackad röd lök
4 selleristjälkar

Gazpacho
4 port.
Av Bitte E:son Forsberg
Typ av rätt: Förrätt


Gör så här:

Skala och hacka lök och vitlök. Kärna ur och dela paprikan, skär gurkan i bitar samt tärna tomaterna. Lägg alla grönsakerna i en matberedare tillsammans med de passerade tomaterna. Kör till soppkonsistens.

Är soppan är för tjock, späd med lite vatten eller buljong och smaka av. Balansera med olja och vinäger.

Rosta brödskivorna eller stek dem lätt gyllenbruna. Skär dem i små tärningar.

Toppa soppan med finhackad rödlök och brödkrutonger vid servering. Stoppa gärna ner en stjälk selleri i varje glas. Med bröd till är lunchen komplett.


GAZPACHO 2

Gazpacho-receptet jag letade efter på nätet var det som publicerades i tidningen (nr 27-28 2001) i ett reportage om Niklas Ekstedt som är Chef, i dubbel bemärkelse (betyder kökschef eller kock på engelska) men det hittade jag inte där, så jag gör som vanligt. Scannar och skriver av. Till 3-4 portioner:

2-3 skivor vitt bröd
500 g mogna tomater
1 gurka
2-3 vitlöksklyftor
1 grön paprika (eller gul)
1 röd paprika
1¼ dl olivolja
2-3 mak sherryvinäger
salt och svartpeppar

Garnering:
Persilja, basilika, dragon
Finhackad scharlottenlök
Tunna flarn av filodeg eller smördeg

Gör så här:
Kantskär brödskivorna och smula dem i en skål. Häll på lite vatten och låt dra medan du förbereder det andra.

Snitta tomaterna i toppen, doppa i kokande vatten och lägg i isvatten (så stoppar kokprocessen). Dra av skalet, halvera och kärna ur dem.
Skala gurkan, halvera och kärna ur.
Halvera och kärna ur paprikorna.

Kör grönsakerna i mixer eller matberedare till en puré. Smaka av med kryddor och vinäger - prova dig fram. Späd eventuellt med lite vatten om du vill ha en lösare konsistens.

Låt purén stå kallt före serveringen.

Garnera med finhackade färska örtkryddor och hackad scharlottenlök, som läggs på ett litet flarn av smördeg eller filodeg



Enkel PASTAMIDDAG

Testa att variera spaghetti  med färska varianter av pasta om du inte redan börjat göra det. Till denna middag använde vi färsk tagliatelle, vilket är en bandspaghetti. Skillnaden i smak är himmelsvid. Själva såsen kan du givetvis göra  på traditionellt vis med smör/margarin, mjöl och mjölk.

Sås:
1 röd lök
1 (eller en bit) purjolök
Svamp/champinjoner efter tillgång och smak
Ljusa Vegebitar

Skär i bitar, stek lagom mjukt och krydda med salt och vitpeppar, eller som du föredrar. Fyll på vätska tills du är nöjd, eller fuska med en påse svampsås, annars:

Creme fraiche
Salt, vitpeppar eller kryddor efter smak


LÖKSOPPA

Då en gästkock i tidningen Internationalen nyligen berättade om sina infall att ekonomihandla morötter i säckar så började jag fundera om detta inte är rätt typiskt manligt egentligen. Ett av mina tidigare minnen av manlig storslagenhet i matsammanhang var då min då tillkommande skulle bjuda på friarmiddag. Vi bodde redan ihop men han ville överraska ordentligt så han gick ensam ut och handlade. Vad det i övrigt blev minns jag inte idag, bara att han köpt två paket torsk á 400 gram. Alltså ett paket till oss var. Hur det smakade minns jag heller inte idag, men jag glömmer aldrig hur mycket det var. Och hur sårad han blev då jag inte orkade äta upp alltihop. Nu finns en ny man i huset som också handlar mat ibland. I synnerhet gillar han torghandeln på fredagarna eftersom han alltid träffar en massa folk han känner. Vanligtvis kommer han hem med två fulla kassar - mer än jag själv skulle klara att bära -, med frukt och grönt. Men igår var han sent ute så torgfolket hade packat ihop det mesta. Så det enda han köpte var lök, men inte lite lagom med lök utan jättemycket. Sådär ett trettiotal medelstora ena. Så det blev till att börja fundera. Ur gamla minnena dök den underbara, svindyra, franska löksoppan på burk upp som jag kunde köra miltals för att hitta i nån butik. Då inte heller den butiken tog hem den längre började jag fundera på hur den egentligen var gjord, och om man inte skulle kunna tillverka en liknande mirakelsoppa på egen hand. Så jag prövade mig fram och det visade sig att ingenting kunde vara enklare. Så här gjorde jag igår:

Löksoppa
6-7 gula lökar
3 buljongtärningar
1,5 l vatten
Salt
Soja


Hackad lök, en liter motsvarar ca 6-7 lökar och räcker till minst fyra personer.
Mjukkoka i margarin eller olja på svag värme. Rör ganska ofta och låt den gärna koka under lock, så minskar risken att den blir bränd.

Då den känns lagom mjuk, efter 10-15 minuter kanske, kryddar du med salt och flytande soja. Rör och smaka av.
Tillsätt grönsaksbuljongtärningarna och vattnet.
Om det behövs kan du låta soppan koka lite till, annars är den klar så snart den smakar och känns bra.


 


Rostade BRÖDKRUTONGER

Enligt det franska receptet skulle detta gratineras i ugn med bröd och ost, men jag föredrar vanligt ostgratinerat bröd, rostat bröd eller brödkrutonger.
Tillverkas så här:

Skär brödet, gärna lite torrt, i tärningar på cirka nån centimeter tills du har 2-3 deciliter. Blanda ett par matskedar olivolja med en finhackad vitlöksklyfta, eller pulver. Riven parmesanost om du vill. Blanda runt med brödet och rosta mitt i ugnen i 200 grader cirka tio minuter. Rör runt då och då så de blir jämnt gyllenbruna. De kan antingen ätas i den varma soppan, lägg bara i några bitar åt gången, eller i en sallad vid sidan om.

TIPS: För alla oss som inte skalar lök som tv-kockarna (chop, chop chop duvét) så kom jag på nåt ganska fiffigt under övningarna igår:
När löken är skalad så låt änden med rottrådarna vara hel. Dela sedan löken uppifrån i 'klyftor' utan att skära genom botten. Beroende på lökens storlek bör det gå att tillverka åtta klyftor, och den sista skär du genom botten så att du har två lökhalvor med fyra klyftor vardera. Då du sedan skivar blir det automatiskt jämnt och fint hackat. Det bör även fungera på potatis och annat med liknande form.


Publicerad 2002-07-01  
Skriv ut sidan