VINTERMAT

 

På denna sida har hamnat:

Färssås - Griljerade Quornfiléer - Restpytt - Korv på olika vis - Nuggets och Caecar-sallad - Gourmetbullar med pulvermos - Vegebitar med löksås - Mintsås - Rårakor - Eldsvådesoppa och bufféresonemang


Färssås

Färssås till pasta är mycket enkelt att tillaga, kan varieras i det oändliga - och kan lura vilken köttätare som helst. Oftast börjar jag med att steka/ mjukkoka lök eller purjolök i stekpannan - och eventuellt svamp - och sedan tillsätter jag färsen, tillagad enligt tillverkarens instruktioner.

De röda bitarna som kan ses på bilden ovan är tomater - som denna gång var  färska och skållade (skalade efter att ha doppats i kokande vatten) - annars kan burktomater gärna användas om man tycker om det. Om man tycker som jag att tomater gör maten lite syrlig så hjälper en liten tesked honung bra, och kanske lite grädde av någon sort.

När det hela är stekt/brynt kryddar jag med buljongtärning/grönsaksfond, eller andra kryddor, och tillsätter sist vätskan. Du kan välja mellan att använda grädde och tomatsås, eller mjöl och vatten, eller creme fraiche och soja. Eller vad du har och tycker om, bara pröva dig fram tills smak och såsighet passar dig. Som sagt är variationsmöjligheterna oändliga, och här hemma blir det olika varje gång efter tillgång och humör.
Quorn färs är enkelt att tina, behöver knappt stekas och tar åt sig kryddorna direkt.
Nutanas färser har redan en utpräglad smak som kan vara svår att ändra med kryddor.
Sojagranulat kräver lite mer tid, men tar åt sig kryddsmaken bra och är den enda helt veganska färsen - utöver den som finns färdig.




Griljerade Quornfiléer, penslade med vispat ägg och senap. En tandpetare är bra till att lyfta dem lite från underlaget - här folie på galler - så att de får lite färg runt om under grillning på hög värme i ugn.

Jag ska fortsätta experimenterandet från förra julen med att få Quorn att likna julskinka, vilket jag lyckades rätt bra med förra året. Åtminstone i smaken och det är ju det viktigaste. Jag återkommer med resultat och beskrivningar.

I stället för att kasta överbliven äggröra efter penslingen så stekte jag den. Gott som smörgåspålägg.

Quornfiléerna kan också användas som pålägg. Skär i så fall lite mer snett så får du längre skivor.

Quornpytt

Här är lite tunt skivade och stekta Quornfiléer (se ovan)  tillsammans med lite överblivna potatisar och morötter nästa dag.


Rester. Det är faktiskt väldigt roligt att experimentera med rester. Mat som man absolut inte tänkt sig att kombinera kan visa sig passa väldigt bra ihop. Det mest klassiska exemplet är väl pyttipanna, och på senare tid - för oss som växt upp i det gamla korvkiosksamhället verkade väl "grillad korv med räksallad" som rena helgerånet. But WHY NOT? Är det gott så är det....

Här tar vi reda på lite rester; makaronilåda med färs, några kokta potatisar, tre sojakorvar och ägg. Jag började med att bryna och mjukkoka strimlad purjolök, satte sedan till den skivade korven och den tärnade kokta potatisen.

Därefter rörde jag ner makaronilådan, kryddade (lite ketchup är inte fel) och sist slog jag ett ägg över röran som är klar att äta så snart ägget grynat till sig. Kanske inte så vackert, men doftar och smakar det bra så är det bra.


Lite om korv
Det är inte så att vi använder extremt mycket korv om det nu ser så ut, även om det blir mer i vissa persioder. Väldigt behändiga är de i alla fall, dessa styckfrysta korvar som man kan ta fram så många man vill ha. Stekt potatis blir det också ofta i perioder, då vi handlat lite extra stora mängder. Som nu då vi handlat en säck prima potatis av Sverker - som f.ö. har namnsdag idag 4/11, GRATTIS! - som vi mest handlar ägg av annars. Se äggsidan.



<< Här är anammas frysta korvar, hotdogs, skurna och stekta, tillsammans med en sås gjord av champinjoner, lök, creme fraiche och buljongtärning.

Underst samma mat dagen efter med potatisen stekt och lite annat till.

Korvgryta

<< Sojakorv från Nutana / Tivall. Även dessa kan ätas som kokt varmkorv i bröd, men de passar också bra i grytor och lådor.

För att få mer stekyta brukar jag skära dem i stavar eller slantar. Eftersom de är ganska oljiga så kan man skära dem medan de ligger kvar i lådan.


Med dillstuvad potatis

Dessa korvar - VegiDeli visar jag under PRODUKTER / SOJAKÖTT, kommer från Redwood i England och är enligt min mening ett av bevisen för att kött inte alls behövs i korv. Den är helt vegansk.

Jag skulle önska är att denna korv kommer i många fler olika varianter, eftersom den speciella kryddningen med basilika inte riktigt passar till vad som helst. Tyvärr hittade vi inte till Bonesto då vi var i Stockholm i slutet av oktober, trots att vi hittade till själva backen där de skulle husera, så deras två sorters sojakorv (se PRODUKTER / BONESTO) fick vi därför inte tillfälle att testa.


Snabbmat
<<
Färdiga salladspåsar har börjat dyka upp i butikerna, och vid en första anblick kan det väl tyckas lite väl bekvämligt, men det är inte så dumt emellanåt. I stället för att köpa många olika ingredienser, som kanske inte går åt i ett mindre hushåll. Till denna ceacarsallad ingår dessutom brödkrutonger, riven ost och dressing i lagom proportioner. 


Några Anamma nuggets med potatismos och dansk remoulade.


Här är en riktigt läcker fuskmiddag, om det nu finns något som kan kallas så. Ibland är det i alla fall härligt att plocka ihop något oplanerat ur skåpen och sno ihop något gott på nolltid.
Gourmetbullarna - kan ersättas med veganska falafel - tinas nån minut i micron om man har en sån, annars tar det bara lite längre tid. Men sedan blir de godare om de får steka en stund, gärna tillsammans med lök och lite salt och peppar. Pås-såser kan vara lite trista ibland och blir genast bättre av lite kryddor, eller grönsaksfond. Eller kanske buljong.

Pulvermos är snabbt och behändigt ibland, och själv läser jag aldrig några beskrivningar längre utan jag tar en plastburk (som rymmer en liter ungefär) som jag har lock till, häller i vatten ungefär lika mycket som jag vill ha mos, micrar någon minut tills vattnet nästan kokar. Sedan kryddar jag med lite salt och vitpeppar, låter en klick margarin smälta innan jag häller i pulver till lagom konsistens. Om det blir något över åker det in i kylen med lock, och kan värmas på lite svagare värme i micron senare. Inga kastruller att diska, inga spisplattor som ska värmas medan strömmen strömmar i ledningarna.. Ekonomiskt, miljövänligt och bra!

Vegebitar från Nutana / Tivall är något som man smakmässigt kan associera till stekt fläsk (till och med trådigheten påminner), om man kryddar med salt och vitpeppar. . I andra sammanhang kan de också lite grand likna fläskkorv om man vill. Då kokar man dem i stället, eventuellt i samma gryta som potatisen, med några vitpepparkorn och ett eller två lagerblad.
Här har jag stekt, var för sig; kokt potatis, vegebitar och lök. Sås gör jag oftast direkt i stekpannan, men eftersom jag använde den mycket idag så gjorde jag löksås i kastrull bredvid:

Margarin, mjöl, buljong, lök, vegebitar och vatten
Vatten, stekt lök, margarin - buljongtärning - mjöl
God middag!

Smält en klick margarin, och smält sedan en buljongtärning i margarinet. Ta bort från värmen, tillsätt någon matsked mjöl - själv föredrar jag Maizena, men vetemjöl går givetvis bra det med - och rör ut det jämnt tills klumparna löst sig. Tillsätt vatten och låt småkoka en liten stund. En matsked Maizena till två dl. vätska är ganska lagom. Till grytor är det bättre att göra en redning (rör en msk mjöl i ett glas med lite kallt vatten, dra grytan från värmen och blanda långsamt ner redningen under omrörning).

Detta ger en lite simmig och genomskinlig sås, enklaste och billigaste varianten, men beskrivningen kan användas som grund för många såser. I stället för vatten kan andra vätskor användas, alltifrån mjölk och grädde till creme fraiche, kesella eller blandningar av lite av varje. Men till tjockare vätskor får man minska på mjölet, eller kanske helt utesluta det.






Mintsås

Upprinnelsen till detta experiment var egentligen en burk "Classic Mint Sause" som jag hade köpt och ställt in i skåpet några månader tidigare, och sedan glömt bort eftersom jag inte visste vad jag skulle ha den till. Och då jag hörde mintsås omnämnas i något sammanhang testade jag med vad jag hade hemma utifrån detta recept, som jag hittade på nätet (och som vanligen rekommenderas till lamm):

Sås:
2 dl buljong
1 dl rött vin
1 msk tomatpuré
1 vitlöksklyfta
1 msk potatismjöl
2 msk mintgelé
1 msk hackad färsk mynta

Ersatte alltså med det jag hade: Grönsaksbuljong och rödvin enligt receptet, 2 msk provensalsk pastasås, 2 msk mintsås och potatismjöl. Lite väl mycket syrlighet avhjälptes med lite socker. Tillsätt någon matsked i taget till det smakar bra.


Riven potatis, morot och vitkål

Rårakor

Rårakor har funnits på planeringen ända sedan vi köpte en säck potatis för nån månad sen, men det har inte blivit av förrän Tina Nordström inspirerade igår kväll. Visserligen använde hon krabbkött tillsammans med riven potatis, men precis som jag brukar resonera så föreslår hon ofta folk att själva prova sig fram.

Då jag gjort rårakor innan så har det ofta varit på råriven potatis och riven lök. Men denna gång föll det sig sålunda: Tre medelstora potatisar, en ganska stor morot och en "klyfta" vitkål revs var för sig. Potatis och morot på grova sidan, och vitkålen på den fina. Blanda samman, salta och peppra, och klicka ner i pannan. Ägg binder smeten om den är för lös. Annars är potatismjöl bra. JÄTTEJÄTTEGOTT!


"Mexican firesoup" eller "Grabbarnas eldsvådesoppa"
Nyss hemkomna från en tur till Helsingfors, med flera smakupplevelser som jag skulle vilja dela med mig av, kan jag åtminstone återge ett recept som jag fick av Simons syster, på en enastående god eldig böngryta.

Ingredienserna, 3 burkar bönor att välja på ???
Lök, tomatröran och fryst dill
Coctailkorv - tomat- och bönröran tillsatt grädden
Böngrytan med stekt småkorv
Böngrytan med korv, bröd och dryck

Receptet
Till varma vitlöksbröd:
Vad jag hade hemma
Till vitt bröd med ost:
100 g. skivad lök
50 g. smör
70 g. tomatpure
100 g  kons. röd paprika
1/2 msk chilisås
1 l buljong
2,5 dl grädde
1 burk bönor (kidney eller vita bönor)
1 liten burk "smetana" (creme fraiche) (till serveringen)
1 stor knippe dill
Vetemjöl (till redning)
Peppar
Salt
Paprikapulver
(Ev. Quorn grytbitar eller annat kött)
1 gul lök
Margarin
Öppnad burk tomatsås
--
1 tsk Sambal Oelek
2 buljongtärningar + vatten
1 pkt (2 dl) kokosgrädde
1 burk chilibönor,
blev det

Hade ingen creme fraiche

Fryst dill
Maizenamjöl, 1 msk + vatten
Peppar
Salt
Chilipeppar, en nypa
En burk coctailkorv (se sidan "
BURGARE & KORV")

Möjligen hade detta blivit lite annorlunda med andra bönor, men det blir ju inte fel för det. Nästan ännu eldigare än syster Raijas soppa blev denna, tyckte Simon. Åtminstone lika god, tyckte jag.

Restsoppa

Samma gryta dagen därpå, men här med lite Quorn färs och makaroner i stället för korv. Fortfarande mycket och gott till tre hungriga personer.

Vegetariska (och lika "eldiga") böngrytan med jasminris som vi åt på en liten invandrarkrog på Vasagatan i Stockholm - 100 meter norr om Centralen, och den friterade getosten på finlandsbåten Gabriella med veteprotein (bulgur) och hirs, om jag minns rätt, som både liknade och smakade lite som en citrondoftande fiskrätt ska jag försöka återskapa nån gång i framtiden. Något att drömma sig tillbaka till faktiskt. På sista tågetappen hem, söderut från Stockholm, vimlade det av kändisar ute i olika ärenden, bland annat krögaren Karl-Jan Granqvist från GRYTHYTTAN. Det grämer mig lite så här i efterhand att jag inte stoppade honom och gav adressen hit till Vegerian, eftersom kockar av den traditionella skolan oftast inte vet så mycket om den alternativa maten.
Även om de flesta ansedda matställen idag oftast har en vegetarisk rätt så har jag lärt under åren att även vegetarianer har lika olika smak som alla andra; Några "äter inte bönor" andra "gillar inte svamp" och somliga avskyr den vegetariska korven som andra skulle kunna leva uteslutande på. Och så vidare..
Jag är alltså medveten om att den mat jag visar inte alls gillas av alla vegetarianer, precis som när det gäller uppskattningen av andra kokböcker. Men min mening är bara, som jag skrivit på andra ställen, att visa på alternativen.


Buffe

De överdådiga frukostbufféerna på båtar och hotell skulle kunna vara lika festliga för veggies som för allätare, med vegetariska (veganska till och med) korvar, skinkskivor, pastejer och sallader. För även vi, som får nöja oss med ost i olika former, eller tomat och gurka om man är vegan, tycker ju det är kul med riklig och varierad mat ibland - se sidan RECEPT/SMÖRGÅSMAT. Det är inte min mening att gnälla för egen del; Äta kan jag/vi göra hemma, men jag skulle önska att alternativen blev mer synliga för alla.


Publicerad 2002-11-25
Skriv ut sidan