VINTERMAT JULMAT KUL JUL
     

I vintermörkret
blir det gärna lite mastigare mat

Grytor, lådor, gratänger och annan ugnsmat värmer ju inte bara då man äter, utan även under tillagningen. På denna sida finns:

  Nästan Königsberger Klopse
Smarriga korvgrytan
Nästan grekisk Moussaka
  Varmkorv i ugn
Pytt i panna
Förkylningstips
  Simons korvlåda
Lurig fiskgratäng
Vegetarisk Pölsa
 

 

Königsberger klopse (nästan)
Ingredienserna i stort


Mest för den läckra beskrivningen av såsen, lånar jag här Per-Erik Wentus recept ur tidningen Internationalen, nr 3/02. För att jag också håller med insändaren Nicke på samma sida där han önskar fler vegetariska recept - och för att jag skulle ha gjort det ändå - så byter vi givetvis ut 300 gr nötfärs och 200 gr fläskfärs till 150 gr Quorn färs och 200 gr Tivalls/Hälsans Kök`s Vegefärs (se respektive länkar överst till vänster, till priset ca 15+20 kronor). Fyra ansjovisfiléer i färsen byter vi mot ett par matskedar kapris och 6-7 gröna oliver efter smak.

<< Både kokta och stekta bollar, "Black and white".

Detta använde vi till 30 bollar med sås:
½ pkt Quorn färs
½ pkt Vegefärs
2 skivor vitt bröd
1 ¼ dl mjölk (kokos om du vill)
1 gul lök
4 små morötter (eller 2 stora)
1 msk kapris
6-7 gröna oliver
1 ägg
Potatismjöl till lagom konsistens

Till såsen:
1 liter buljong
1 msk margarin
2 msk majzenamjöl
2 äggulor
1 dl kokosgrädde
2 msk kapris
2 msk citronsaft
1 nypa socker
Gör så här:
Brödet skärs i tärningar och läggs i den varma mjölken ca 15 minuter. Finhacka lök, riv morötterna, och hacka kapris och oliver under tiden. (Det framgick inte av receptet hur morötterna skulle användas.)
Knåda samman brödet med färsen, löken, morötterna, oliver och kapris. Vi tillsatte ägget här och potatismjöl - lite i taget - till en någorlunda fast färs, som vi rullade ca 30 bollar av.
Tre buljongtärningar till en liter vatten (blev lite starkt) räckte till att koka hälften av bollarna i 15 minuter, så resten stekte vi i stället under tiden, annars hade vi kunnat koka en omgång till.
Salt och peppar behövdes inte. Persilja (hade vi ingen, men det blev bra ändå) Såsen görs så här: Sila buljongen och tillsätt en matsked margarin, vispa ner majzenamjölet och de två vispade äggulorna. Tillsätt den krossade kaprisen, citronsaften och lite socker. Lägg tillbaka bollarna och värm utan att koka upp. Salt och peppar hoppade vi över eftersom buljongen var väldigt stark. Persiljan strös över sist om man hade haft nån hemma. Fantastiskt gott blev det i alla fall.
Fast Scimpan tyckte för sin del bäst om potatisen om nu sanningen ska fram.

SSmarriga korvgrytan är enkel och snabb                UPP

Detta recept lägger sig snyggt i ryggmärgen och kan varieras i det oändliga efter vad man har hemma helt enkelt. Det viktiga är potatis, och gärna morötter, salt, vitpeppar och ett lagerblad, och någon köttersättning. Denna gång blev det korv. Plus lite mjöl, gärna maizena. Dessutom också lite majskorn.
Så här blev det sist: Skala potatis och morötter, gärna i proportionerna sju potatisar till tre morötter tycker jag, men det är en smak- och vanesak eller en fråga om vad som finns hemma för tillfället. Skiva eller tärna så att koktiden blir ungefär densamma (större/hårdare bitar behöver längre tid). Häll över vatten och låt koka nästan mjukt i en lagom stor kastrull.
Under tiden det kokar; Stek lök och korv - eller annat - en stund på medelstark värme. Då det börjar kännas färdigt, pudra några matskedar majzenamjöl (-redning eller annat mjöl) över steket och rör runt lite försiktigt. Häll sedan över potatis- och morotskoket med vatten och allt i en rymlig gryta.
Krydda hyggligt generöst med salt och vitpeppar, och låt ett lagerblad koka med en stund till.

PÖLSA                                                         UPP
Två rätter i den svenska husmanskosten, som jag härmar i hela sin vidd fast jag utesluter det onödiga animaliska köttet, kräver obönhörligen stekt ägg och rödbetor enligt min mening. Bägge rätterna har råkat hamna på samma sida här. Den ena är pyttipanna och den andra är denna:

PÖLSA i vegetarisk tappning
Själv var jag väl inte direkt nån pölsafantast förr eftersom jag ganska tidigt visste ungefär vad äkta pölsa innehöll utav inälvor och andra likdelar. Enligt Lindgren är receptet så jättehemligt att han väljer att lämna ut ett liknande "nästan Lindgrens pölsa": (500 g bogfläsk, 500 g nötkött samt hjärtat från en kalvstackare blandas samman med lite kryddor och kräver sedan hela 6 timmar för att bli klart att äta. Hmm, trofan!.) Men jag känner i alla fall igen den goda smaken, från kryddorna självklart eftersom kött inte smakar nåt särskilt - särskilt kryddpepparn, då Simon trollar fram den igen. I synnerhet om man äter den enligt mina traditioner med stekt ägg och rödbetor:



Med rödbetor och stekt ägg

Medan senaste numret av Konsums tidning VI (nr 5, 28/2-02) fortfarande är aktuellt, med Torgny Lindgrens recept på äkta norrländsk pölsa i hans senaste bok - som kommer ut i april - så skyndar jag på Simon att göra det än en gång: ÄKTA vegetarisk pölsa. Och han lyckas igen. På pricken!

Gör så här:
Tina ett paket Gourmetfärs (se Produkter/Nutana), och fräs i stekpannan. Låt ett par deciliter hackad lök mjukkokas i margarin med två buljongtärningar. Skala potatis och skär i grova "tändstickor". Krydda hela blandningen ordentligt med salt, vit- och kryddpeppar och blanda runt. Häll över grädde och strö skorpmjöl över.
(Ströbröd är inte nödvändigt, men det ger en god yta för den som inte associerar denna rätt med pölsa.) Sen får blandningen gräddas i 175 grader varm ugn mellan 60-75 minuter, beroende på när potatisen är klar; Skär mindre stickor eller förkoka några minuter så kan du korta ner tiden i ugnen. Känn på potatisen som vanligt.
Efter att Simon har gjort denna gryt-låda flera gånger sen jag skrev receptet vill jag gärna säga att annan färs går minst lika bra. Idag - 6/11-02 - gjorde han den läckraste hittills tror jag, med Quorn färs. Men det kan bero på mer än på färsen, kryddningen och val av grädde bland annat..

Lurig fiskgratäng                       UPP
Lurig fiskgratäng (eller fusk- för den som vill)

Simon har aldrig ätit fisk i vuxen ålder eftersom han växte upp på en plats där just fisk var den huvudsakliga födan. Men detta blev godkänt trots att det smakade väldigt mycket av det jag brukar mena med fiskgratäng.



Vegeschnitzeln påminner en hel del om panerad fisk (typ fiskpinnar eller spätta), i synnerhet om man använder citron eller lime vid tillagningen. Vill man steka dem som de är passar de alltså att serveras med potatismos, citron och remoulade. Men denna gång blev det alltså gratäng på vad som fanns hemma, nämligen en påse Knorr potatisgratäng (går bra med fisk- eller annat "fuskpulver", eller självklart hemmagjord blandning), lite överbliven tjock grädde, några potatisar, några champinjoner (inte nödvändigt) och några schnitzlar.
Skala och skär potatisen som kan läggas direkt i smord form, men denna gång lät jag dem förkoka i några minuter för att korta ner tiden i ugnen lite. Schnitzlarna tinades lätt i micron och skars i centimetertjocka strimlor, och blandades med potatis och svamp. Gratängsmeten lagades enligt anvisningarna och hälldes först lite i botten och sedan över hela lådan. Några skivor ost - Port Salut - skivades över och gav en väldigt knaprig och läcker yta.

Ca 225 grader, 30-40 minuter i ugnen fixar resten. Mycket gott!


Simons korvlåda är otrooooligt god!

Simon experimenterar med sin sagolikt goda frestelse, som bara blir mer och mer oemotståndlig. Detta borde kunna mätta 6-8 personer, och passar annars utmärkt att frysa in i lite lagom stora portioner. Så här ungefär gjorde han denna gång:

Detta behövs:
8-10 medelstora potatisar
1 purjolök
1 gul lök
1 pkt sojakorv (Produkter/Nutana)
1-2 buljongtärningar
2-3 deciliter vispgrädde
salt, vitpeppar
ströbröd att strö över med
margarin till stekning och att smörja formen med

Vispgrädden kan bytas ut mot magrare varianter, eller spädas med vatten. Huvudsaken är att vätskan täcker ingredienserna i lådan.

Gör så här:
Skala potatisen och skär i cirka halvcentimeter tjocka pinnar. Skär löken, och purjolöken - gärna på längden i samma storlekar som potatisen - och korven likaså.

Denna gång stekte han löken och purjolöken lite lätt och lät två buljongtärningar smälta i stekfettet.

Sedan fördelade han potatisen, löken och korven i två smorda formar, hällde grädden över, strödde över lite ströbröd och ställde sedan i ugnen på cirka 175 grader i ungefär 90 minuter.


Nästan grekisk moussaka

Detta recept har jag hittat på Konsum, och är utgiven i deras receptsamling "MATGLÄDJE". Det heter Quornmoussaka och är tydligen ett av KF Provköks första försök i satsningen på Quorn. Kul!
Även om jag har lite synpunkter, inte minst vad gäller kryddningen som jag kommenterar efteråt, så återger jag hela receptet här:
Detta recept har jag hittat på Konsum, och är utgiven i deras receptsamling "MATGLÄDJE". Det heter Quornmoussaka och är tydligen ett av KF Provköks första försök i satsningen på Quorn. Kul!
Även om jag har lite synpunkter, inte minst vad gäller kryddningen som jag kommenterar efteråt, så återger jag hela receptet här:

Till 5-6 personer:
2-3 auberginer, ca 750 g

Quornfärssås:
1 påse Quorn färs (300 g)
2 gula lökar
1-2 vitlöksklyftor
2-3 msk olja
400 g krossade tomater
3 msk tomatpuré
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
½ tsk kanel
2 tsk oregano eller timjan


Mjölksås:
3 dl mjölk
2 ½ msk vetemjöl
ca ½ tsk salt
2 krm riven muskot
2 dl riven ost
2 ägg

Grädda i 200 grader, 35-40 minuter. Låt gärna stå 10 minuter innan den serveras, gärna med en blandad sallad

Gör så här:

Skär auberginerna i ca 1 cm tjocka skivor. Strö över lite salt och låt dem ligga så att en del av vätskan dras ut. Gör såserna under tiden.

Skala och hacka lök och vitlök. Stek lök och färs tillsammans under omrörning i lite av fettet, eventuellt i två omgångar. Tillsätt tomater, puré, salt och kryddor. Koka under lock i 10 min.

Gör mjölksåsen så här: Vispa ut mjölet i lite av mjölken i en kastrull. Tillsätt resten, koka upp under omrörning och låt koka 3-4 min. Ta kastrullen från värmen. Rör i salt, muskot, hälften av osten och uppvispade ägg.

Torka av auberginskivorna med hushållspapper. Stek dem i resten av fettet på båda sidor tills de får lite färg. Lägg 1/3 av skivorna i botten på smord form och täck med hälften av färssåsen. Lägg på ett nytt lager aubergine, resten av färssåsen och sista lagret aubergine.

Bred över mjölksåsen och resten av osten och ställ in i ugnen..

Jag har alltid haft lite svårt för att följa recept så detta blev på mitt sätt. Väldigt gott visserligen, men jag har lite synpunkter även i övrigt eftersom jag har ätit moussaka i Grekland, och även om den varierar där med så var det nog ganska genomgående så att mjölk / ägg / ostsåsen varvades ner ända från botten.
Satsen jag gjorde var dessutom med 1,5 påse färs, kryddorna var från lite olika blandningar, och för att få ordentlig smak tog jag till ett par buljongtärningar igen. Ska man blanda och varva olika såser - som här och i lasagne bl. a. - så gäller att färssåsen är ordentligt kryddig eftersom pastan och auberginerna stjäl en hel del smak.

Jag följde råden att skära en centimenter tjocka skivor, men framöver blir de tunnare (½ - ¾ cm) och dessutom vet jag nu hur mycket plats tre skivade auberginer tar, så nästa gång lägger jag dem i långpanna under "avvattningen". Sedan kommer jag nog att pröva fler lager med ägg- och mjölksås i varje lager. Den första moussakan (och den godaste) jag åt i Grekland var nog nästan en decimeter hög, med många lager alltså och mycket "äggpudding"-liknande lager mellan färs och auberginer


Förkylningsmiddag:

Hela den här rutan kommer till i efterskott, helt oplanerat (som i och för sig det mesta annat här) och långt efter det att sidan är mer än mättad, men eftersom detta kan spara både enskilda individer och staten miljoner eller miljarder i uteblivet lidande och sjukpenning så petar vi in det här så länge:




För vad gör man som ansvarstagande enskild individ med dagsplaneringen när den spricker redan i uppvakningsögonblicket, då januarivindarna sveper runt knutarna i 35 sekundmeter, allt utanför rutorna är vitt, vitt, vitt (morgonnyheterna rapporterar om tafikkaos och avåkningar) och halsen och ögonen känns alldeles igenmurade och febriga? Jo, man ändrar planerna! Middagen man planerat får vänta till en annan dag, det finns säkert nåt annat ätbart i kylen. För ofta gör det ju det hos oss gudabenådade nordbor även om vi inte alltid är medvetna om det, eller ens särskilt tacksamma alla gånger.

Den här gången fanns en massa rester hemma (ris, avrunna "skink"marinader och sås som jag alltid tar vara på varenda överbliven tesked av), en påse lyxig halvfuskig sallad som inte kom till användning i helgen som planerat.

Kravodlade apelsiner såldes innan helgen billigare än vanliga eftersom de annars inte skulle ha sålts alls - för att folk redan på långt håll tycker/tror att de är för dyra. Lite torra visserligen, men är de för trista kan man skära klyftorna i små bitar, lägga dem i en skål och sockra lite.
Ett öppnat paket korv, en lök och en bit ost gjorde denna middag helt superb, och med salladen, som jag normalt inte handlar så här, hade jag vågat utmana vilken mästerkock som helst. Testa, prova och blanda hej vilt.. Det mest omaka kan tillsammans bilda nånting helt suveränt nytt. Troligen är det så de mest märkliga och världsberömda recept uppstått, av slump och ur människors experimentlusta.
Tjugo droppar Echinagard, (eller Echinaforce, eller annan medicin med samma verksamma ämnen i) varannan timme under en dag har räddat mig från åtskilliga dagar/ veckor till sängs. Detta var tredje gången sen i höstas. Så kryp tillbaka i sängen lite oftare; Det tjänar både du själv och alla andra på i längden!


Varmkorv i ugn                                         UPP
Varmkorv i ugn


Bara ett litet tips i nederkanten:
Tina ett paket vegekorv, skär en skåra på längden, bred senap på baksidan av en ostskiva som du trycker ner med senapen nedåt.
Pommes frites brukar behöva 20-25 minuter i 225 grader, men läs på förpackningen för det kan variera.


Färdig Pyttipanna - enklare och snabbare ändå                           UPP

Anammas pyttipanna

När man ändå blivit insnöad så är det bra att ha lite i förrådet; Ägg och rödbetor finns oftast hemma, och frysmat i bästa fall. Som här; Anammas pyttipanna. Lite örtsalt och ev. andra kryddor fullkomnar.


Publicerad 2001-01-02
(uppdaterad 0211 - nytt 0203)
Skriv ut sidan