Här är våra små leverantörskor av ÄGG
som deras husse Sverker kör hem åt oss om vi vill.

Annars åker vi dit och hälsar på dem

Vi har haft några olika äggleverantörer genom åren. De har dock antingen flyttat eller upphört med produktionen av andra skäl. För några månader sen hittade vi Sverker ute på landet, bara någon mil härifrån, och nu handlar vi uteslutande av honom. De cirka hundra hönorna går fritt på stora arealer inne eller ute som de vill (även ute på ängarna utanför gården), och får bara nödvändiga tillskott i fodret. Dessutom får de gå kvar på gården och ha det bra även efter pensioneringen. För fyrtio kronor får vi 30 ägg, även om vi själva jämnar till det till en femtiolapp numer. Fortfarande billigare än på Konsum alltså även om vi kan få dem hemkörda till dörren. Sätt upp lappar och fråga efter leverantörer - eller åk på landet och leta själv. De finns säkert fler och närmare än man kanske tror.


En av de mest utmärkande egenskaperna med "riktiga" ägg är, utöver att de är ojämna i storleken beroende på hönans egen form och storlek - och att de aldrig smakar fisk (som hönseriägg kan göra på grund av fiskmjölet som ingår i värpfoder), är gulan som närmast bli orange om hönsen får blandad kost.

Närmare beskrivning på omelett finns på sidan "Höstskörd"


Svampomelett

Gulorna är gula ja..  Om man inte gör som jag gjorde idag, då Sverker varit här med ett nytt flak; Satte sex ägg i kastrull på spisen, tog tid när de började koka, gick iväg för att syssla med annat en liten stund och kom tillbaka 20 minuter senare. Då är gulan mer åt det grönaktiga hållet. Men fast och fin får man väl säga. Det torra avhjälptes med lite majonnäs. Lite salt, och lite vegekaviar på smörgåsrån blev väldigt bra

Well done

2002-07-23 / 050427
Skriv ut sidan