 

 
|
|
Här är våra små leverantörskor
av ÄGG
som deras husse Sverker kör hem åt oss om vi vill. |
Annars
åker vi dit och hälsar på dem
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Vi
har haft några olika äggleverantörer genom åren. De har dock antingen
flyttat eller upphört med produktionen av andra skäl. För några
månader sen hittade vi Sverker ute på landet, bara någon mil härifrån,
och nu handlar vi uteslutande av honom. De cirka hundra hönorna
går fritt på stora arealer inne eller ute som de vill (även ute
på ängarna utanför gården), och får bara nödvändiga tillskott
i fodret. Dessutom får de gå kvar på gården och ha det bra även
efter pensioneringen. För fyrtio kronor får vi 30 ägg, även om
vi själva jämnar till det till en femtiolapp numer. Fortfarande
billigare än på Konsum alltså även om vi kan få dem hemkörda till
dörren. Sätt upp lappar och fråga efter leverantörer - eller åk
på landet och leta själv. De finns säkert fler och
närmare än man kanske tror.
|
|
En av de mest utmärkande
egenskaperna med "riktiga" ägg är, utöver att de är
ojämna i storleken beroende på hönans egen form och storlek -
och att de aldrig smakar fisk (som hönseriägg kan göra på grund
av fiskmjölet som ingår i värpfoder), är gulan som närmast bli
orange om hönsen får blandad kost.
Närmare
beskrivning på omelett finns på sidan "Höstskörd"
|

 |
|
Gulorna är gula ja..
Om man inte gör som jag gjorde idag, då Sverker varit här med
ett nytt flak; Satte sex ägg i kastrull på spisen, tog tid när
de började koka, gick iväg för att syssla med annat en liten stund
och kom tillbaka 20 minuter senare. Då är gulan mer åt det grönaktiga
hållet. Men fast och fin får man väl säga. Det torra avhjälptes
med lite majonnäs. Lite salt, och lite vegekaviar på smörgåsrån
blev väldigt bra
|

 |
2002-07-23 / 050427
|
|
Skriv
ut sidan 
|
|
|