Nu är hösten här igen, 2003 redan!

 

Här är lite förslag på några maträtter igen, utan riktiga recept utöver det på en god fänkål- och purjoröra. Och en linssoppa från Sri Lanca.

Men först kan vi väl få lov att konstatera - i de jobbiga dagarna mellan mordet på Anna Lindh och folkomröstningen om EMU - att sommaren inte är helt förbi ännu. Och det finns ännu tid att grilla utomhus. Här är från ett tillfälle i somras, då vi hade förberett spett till sommarfesten hos My och Niklas.

Det bjöds på grön- och potatissallad, så på spetten varvade vi korvbitar, rödlök, rachers, gourmetbullar, purjolök och marinerade Quornbitar. Eftersom detta inte är mat som kräver genomstekning så räcker några minuter på grillen. Lite grillolja ger extra smak och färg.
Vi har också haft stor glädje av vår lilla balkongodling i lådor och krukor. Nu i slutet av september mognar tomaterna färdigt innanför dörren, och vi kommer att kunna klippa persilja och annat länge än.

__________________________________________________________________________________
Här är några tips utan recept:
1.
2. 3. 4. 5.

1. Risnudlar med wokgrönsaker och skivade Quornfiléer.
2. Råris, majs, skurna marinerade
Quornfiléer och bearnaissesås.
3. Squashgryta med morötter. Se grundrecept på sidan RECEPT/SKÖRDETID.
4. Restmat. Överbliven färssås utdrygad med Quorn grytbitar och spaghetti
5. Quorn färssås med purjolök och spenatpasta.

__________________________________________________________________________________

6. Quornfiléer med potatis och fänkål-purjoröra. (Fiskrätt från början.)

Vi lät skivade Quornfiléer ligga i stark buljong - 2 tärningar till 4-5 dl vatten - i en timme och stekte sedan lätt för att få lite yta.

Buljongmarineringen gjorde quornskivorna mjukare än vanligt, och likheten med en typisk fiskrätt är tydlig. Bilden till vänster visar Quornfiléer, och till höger samma röra - nästa dag - med vegeschnitzel, stekt potatis och vegekaviar.

Fänkål och purjoröra: Skär en hel fänkål och en hel purjo i bitar, lägg i panna och fyll på med vatten som knappt täcker. Mosa eller smula en buljongtärning och småkoka under lock i ca 15 min. Låt rinna av och mixa till en röra. Lägg tillbaka röran i pannan, tillsätt 2 dl grädde, 2 krm salt, 1 krm cayennepeppar och låt sjuda medan du steker på filéerna lite lätt.
Receptet till röran fick vi tillsammans med första leveransen av EKO-BOXEN som vi berättar mer om senare. Vi hade varken grädde eller cayennepeppar hemma, så detta gjordes med 2 dl creme fraiche, lite mjölk och 1 tsk sambal oelek istället. Det blev väldigt bra och påminde mycket om en fiskrätt.
___________________________________________________________________________________

Två färdigköpta frysta pizzor. På den första finns rikligt med fyllning, även om den vinner på extra kryddor och ost. Den andra har bara ostfyllning, 3 sorter, och till den gjorde vi en stekröra av purjolök, korv och gourmetbullar. Kan vara en bra idé både för smak och fyllighet om man vill dela den i fler portioner. Fyllningen kan givetvis göras av vad man har hemma och känner för; lök, oliver, svamp och eller annan sorts köttersättning. Skivat pålägg i strimlor blir mycket bra, och vill man festa till det riktigt så är några klickar bearnaissesås farligt gott..
___________________________________________________________________________________

Mulligatawny - linssoppa från Sri Lanca

Här är ett recept av Monica Brundin, ur tidningen Internationalen 37/3

Detta behövs:
2 dl röda eller gula linser
1 l. mustig grönsaksbuljong
1 stor gul lök
1 stor morot (3 dl små tärningar)
1 liten bit kålrot (1 dl små tärningar)
4 tomater
2 msk smör eller olja
1 msk curry
2 krm cayennepeppar
2-3 lagerblad
1 skål kokosflingor

1 skål kärnfria russin
Gör så här:
Skala och skiva löken. Skala och skär morot och kålrot i små tärningar.
Fräs lök, morot, kålrot, curry, cayenne en stund i lite matfett.
Skär tomaterna i bitar och tillsätt.
Späd med buljong efter ca 10 min. och låt koka upp. Tillsätt lagerblad och linser. Låt soppan koka på svag värme ca 15 minuter och smaka av.

Servera soppan med russin och kokosflingor.

Lunch på rester dagen efter: Linsröra med makaroner och rostad lök.

Här kan det väl sägas: Även om soppan blev väldigt god så blev den inte lagad ordentligt enligt receptet. Kålroten i Ekoboxen visade sig vara rotselleri, så den fick duga även om jag tog lite mindre av den pga den lite beska och dominerande smaken på den knölen.

Dessutom använde jag bara en liter vatten så det slutliga resultatet påminde ganska mycket om ärtsoppa i konistensen, och kryddstyrkan blev ordentligt eldig. Här har vi värmt soppan med lite grädde och serverat med makaroner. Mycket gott!


Variant på soppan ovan, Mulligatawny utan tomater.

Har man gjort den en gång så är man garanterat såld. Linserna och kålen är underbara som stomme i denna gryt-soppa. Denna gjorde vi efter en vecka utan recept - utom för att kolla kryddorna; curry och chilipeppar. Ca en tsk av vardera.

Mjukkokt kål, tillsatt kryddor och linser Tillsatt buljong med morötter.

Vi fräste/mjukkokade resten av savoykålen (från förra middagen för en vecka sedan), huvud, tillsammans med purjolök under lock i ca tio minuter. Vi tillsatte också ett 300 gr paket Quorn färs som fick steka med - inte nödvändigt alls men gott och fylligt.
Samtidigt kokade vi bredvid 4-5 morötter i en gryta stark buljong.
Då kålen och löken var mjuka tillsatte vi kryddorna, curry och cayennepeppar, 2 dl linser och hällde över buljongen med morötter, och lät koka ca 10-15 minuter till.
Makalöst gott!
Mycket mat dessutom, med massor av rester trots att tre personer ätit sig mätta. Rester att experimentera med imorgon alltså. Kanske lite grädde? Kanske lite ägg och ost till gratäng. Vi får se imorgon..


Publicerad 2003-10-02
Skriv ut sidan