NYHETSBREV 23, april 2007
Till första receptsidan


Rösta på Nima Daryamadj - djurens och vegetarianismens ambassadör i bland annat Aftonbladet - i tävlingen om Guldråttan » som är anordnad av Djurens Rätt. Hans röst behövs i mediabruset!

Den här bilden är lite fejkad - det har ju inte varit påsk ännu i år, så den är från förrförra året 2004. Det lilla livet i den runda magen på bilden visade sig vara en glad liten Tileman som snart fyller två år, och nu ligger en ny liten kyckling i andra dotterns mage som snart ska till att kläckas - det är spännande det här med ägg!
   

Men alla är lite tröttare i år; småbarnsföräldrarna, de blivande föräldrarna och inte minst morföräldrarna. Därför har vi enats om en enklare påskmiddag i år, lite grann i form av knytkalas. Det viktiga med helgerna är ju att vi alla träffas samtidigt. Så här ser planerna ut;

  • En matig sallad med fiskmarinerad Quorn, kall kokt potatis, kalla kokta ärter, sallad, tomater med dressing av gräddfil, majonnäs med salt & peppar.
  • Omelett; med sparris, halloumiost och hollandaisesås.
  • En paj - överraskning från Line (blev pizza istället)
  • Färdigköpta baguetter som gräddas i ugn

Fler bra tips hittar du här:
Smörgåstårtor: NYHETSBREV 19, 21 maj 2006
Påsk 2006: NYHETSBREV 17, 9 april 2006


 
Här kommer ändå lite tips från skärtorsdagen:
Simon gjorde en grönsaksgratäng med blomkål, broccoli, morötter, kålrot och purjolök. Över det hällde han svampsås och riven ost innan den fick ca 50 min i 200 ° ugn - beroende på storlek på bitarna.

  Sparrisomelett, grundrecept från Milda »
I stället för bacon hyvlade och friterade jag halloumiost, en bra ersättning.
5 ägg, 2½ dl Milda Mat (grädde), 2½ dl mjölk, ½ tsk salt, 1 krm vitpeppar, malen, 1 påse hollandaisesås, ½ paket halloumiost, ½ msk Milda Culinesse, 225 g grön sparris, färsk eller tinad, 1 msk hackad persilja, ½ dl riven ost
1. Sätt ugnen på 150°C. Smörj en ungssäker form med matfett. Vispa ihop ägg, Milda Mat, mjölk, salt och peppar. Häll äggstanningen i formen och grädda mitt i ugnen i 15 - 20 minuter tills den stannat.
2. Tillaga under tiden hollandaisesåsen enligt anvisning på paketet. Skär halloumiosten i strimlor och stek dem knapriga i lite olja.
3. Ta ut omeletten ur ugnen. Höj temperaturen till 200°C. Skär sparrisen i mindre bitar och lägg över omeletten. Täck med hollandaisesås och strö bacon, persilja och slutligen ost över.
4. Gratinera omeletten i 5 - 10 minuter, eller tills den fått fin färg

 
Matig salladsfavorit, alltid efterfrågad: Ett pkt Quorn bitar får marineras, gärna ett dygn, i 3 msk ketchup, 2 msk Knorr fiskkrydda, 1 msk dill, lite olja och vatten.
Dressing: Blanda 1 dl gräddfil med 0,5 dl majonnäs och smaka av med salt och svartpeppar.
Koka potatis och skär i småbitar, ungefär lika mycket som Quornbitarna. Tillaga ca 1 dl gröna ärter och 4 ägg och skär i bitar, och blanda alltsammans när det kallnat. Blanda ner ca 5 dl skuren sallad, dressingen och toppa med tomater.

 
Line gjorde en plåt pizza i stället för paj. Fyllningen var tomatröra, marinerade quornbitar, 1 liten rödlök, 1 dm purjolök, 1 liten squash - allt tunnt skivat med ost över. Jättegott!

Visste du för övrigt att höns finns till av en enda anledning; att ätas av oss människor. Det skriver Kerstin Ahlborg » i Aftonbladet 070405.

 

Trevliga helger och glad påsk
önskar

Eva-Lena Hedal


2007-04-04/06
Skriv ut sidan