VARNING för den vegetariska menyn på vägkrogarna

 

  På resan från Småland upp till Stockholm kände vi att det var dags att få något i oss då vi nått trakterna runt Linköping.  

  En svampomelett eller något liknande lätt var min tanke eftersom jag inte kände mig direkt utsvulten, men jag blev väldigt imponerad då det allra överst på menyn stod rubriken Vegetariskt, och under den hela tre varmrätter. Burgare med pommes frites, Vegetarisk pytt i panna med stekt ägg och rödbetor och Vegetarisk lasagne. Vi bestämde oss för burgaren (70:-) bägge två. Tyvärr! Vi tappade hakan över den fullkomligt enorma tallriken som jag inte skulle kunna få i mig hälften av om jag så inte ätit på flera dagar. (Undra på att folk är överviktiga.)  
Den sedvanliga salladsbuffén bidrar i alla fall  till en god middag.
  En hel liter pommes frites, som i och för sig var krispig och god, och dessutom en helt komplett burgare med bröd, sallad och dressing. Det gick inte att sätta ner gaffeln på tallriken utan att något ramlade ut på bordet. Lecoraburgaren var micrad och skållhet inuti och det understa brödet var svampigt och oätligt. Jag fick i mig burgaren (men lämnade brödet) och något av pommes friten, innan vi smet ifrån tallrikarna nästan lika fulla som när de kom in.  

På tillbakavägen var det matdags lite söder om Jönköping. Jag blev väldigt glad över att även denna vägkrog hade samma meny, och beställde in pytt i panna (som jag önskat att jag hade gjort förra gången). För 73:- (samma pris för alla rätterna) fick jag en nästan lika överfull tallrik med den flottigaste röra jag någonsin sett, bestående av stekt potatis, stekta morötter och några få skivor oljig rödlök. Annat kunde jag inte urskilja ens med läsglasen på. Dessutom hade ägget bara varit i stekpannan några sekunder så både gulan och vitan dallrade - något jag inte klarar om jag så vore helt utsvulten. (Så här ska pytt i panna se ut anser jag.)

  Jag åt hälften av potatisröran (som jag så här i efterhand skulle kunna tänka mig var uppstekt överbliven pommes frites) och en del av rödbetorna innan jag lämnade en nästan full tallrik med Vegerians visitkort bredvid. Jag hoppas de läser detta och tar till sig av kritiken. Känslan efter detta var att vegetarianer behandlas som folk utan smaklökar, eller rena slasktrattar som man kan slänga till vad som helst bara det inte innehåller kött.

 

På det första stället, mitt i lunchtiden i Linköping, fick vi fin service av en delvis medelålders personal som serverade oss och småpratade lite trevligt vid bordet. Restaurangen var nästan tom på gäster, så vi tänkte att det var väl därför de hade tid med oss. På hemvägen från Stockholm körde vi i två bilar lite olika väg, så jag gick ensam till matstället i Jönköping där de enda gästerna var ett sällskap på tre män - resterande ca 20 bord stod tomma - och de tre i personalen var alla i 20-årsåldern. Då min potatisröra var klar ropade en av 20-åringarna ut att mitt nummer 67 var klart och fanns att hämtas framme vid disken. Ingen som helst skillnad i behandlingen av gäster om restaurangen är fullsatt eller helt öde alltså - inte minsta känsla för service. Märkligt tänkande enligt min mening! Då jag gick var klockan 17.30 och då var jag ensam gäst kvar och minst 20 bord stod tomma. Man kan undra varför - mitt i middagstid! Utöver den usla servicen på vissa ställen funderar jag på detta vis:

Jag önskar verkligen att restauranger, som ändå har uppfattat att det finns efterfrågan på vegetarisk mat, lär sig lite mer om hur den kan se ut och hur den kan smaka. Den vegetariska pytt i panna som man kan köpa färdig i butikernas frysdiskar är fantastiskt god - även om även den kan behöva lite salt och peppar. En påse Quorn pytt kostade 29:90 i förra veckan och innehåller minst två lika stora portioner som den jag fick i Jönköping. För knappt 15:- plus kanske 5:- för ägg och rödbetor får jag en fantastiskt bra middag som privatperson utan inköpsrabatter. En restaurang borde kunna handla in långt under det priset. Råvarorna till den så kallade pytt jag fick i Jönköping kan inte ha kostat så mycket som 10 kronor.

Lecoraburgaren (innehåller ägg- och mjölkprodukter) finns inte att köpa i butiker för privatpersoner, och är enligt min mening ganska menlös även om den duger när man är hungrig. Efter att ha testat fyra olika gatukök i Växjö konstaterade vi att Nutanaburgaren (vegansk) serverades på ett ställe (på Teatertorget) medan Lecora serverades på de övriga tre. På ett av ställena var vi tre personer som beställde samma burgare och alla tre fick slängas halvätna av samma skäl som jag nämner ovan: De var snabbmicrade (skållheta inuti) och brödet var blött och svampigt, dessutom har de en benägenhet att falla sönder och bli mosiga till skillnad från Nutanas burgare som är fast och fin i konsistensen. På de andra två ställena (vid stationen och på Oxtorget) blir de mer omsorgsfullt tillagade, och då duger de alldeles utmärkt med sallad och dressing.

Se våra tidigare studier av utemat nedan. Den fantastiskt läckra falafeltallriken borde vara enkel för restauranger att erbjuda. Utöver detta finns en hel del tips på vår egen webbplats för restauranger att ta till sig, så håll till godo!

 

2005-08-28
Skriv ut sidan