Ekoboxen 1 - Första leveransen

Potatis Asterix
Morötter
Gul lök
Purjolök
Vikål
Rotselleri
Fänkål
Majskolvar, 4 st
Broccoli
Brytbönor
Vi började med att göra Simons grönsakssoppa - finns på sidan Recept/ Soppor och under rubriken Veganskt - och sedan vitkålssoppa. Fänkål- och purjoröra gjorde vi efter EkoBoxens recept - se nedan. Sedan blandade vi sopporna och blandade med lite rester (bild ovan).
Först blandade vi med Quorn färs, och sedan med överbliven skivad korv med ost och senap. Vansinnigt gott! Passar när som helst och håller länge.
Bra att göra restmat av

Tre användningstips som vi fick med första lådan:
Torsk (ersätter vi med annat) med fänkål (4 portioner)
1 purjolök
1 fänkål
½ buljongtärning
2 dl grädde
salt
cayennepeppar
Quornfilé
eller vegeschniztel
1 lime

Skölj, ansa och skär purjolök och fänkål i mindre bitar, och lägg i en panna. Smula över ½ buljongtärning och häll över 2 ½ dl vatten. Koka grönsakerna mjuka under lock i ca 15 min.
Mixa grönsakerna med lite av buljongen i en matberedare eller mixer. Häll tillbaka moset i pannan och tillsätt grädden. Smaksätt med 2 krm salt och ½-1 krm cayennepeppar.

Med marinerad Quornfilé och kokt potatis Med vegeschnitzel , stekt potatis och vegekaviar

Detta recept finns testat (utan lime dock) med bild på sidan Recept/Höst 2003 Riktigt citronfrisk smak, med känsla av fiskrätt, utan minsta citrus faktiskt.

Broccoligräng (4 portioner)
Vi har testat detta - jättegott - och
vi använde detta recept även till rotsakslådan nedan.
broccoli
1 msk margarin
2 msk vetemjöl
4 dl mjölk
3 dl riven stark ost
salt och peppar
Dela broccolin i mindre bitar och förväll den några minuter. Lägg över i en smord, ugnssäker form. Smält margarin i en kastrull, tillsätt vetemjöl, späd med mjölken och låt småkoka i ca 5 min. Rör ner riven ost, häll såsen över broccolin och gratinera i ugn 225 gr ca 10 min.

Sallad med bönor och creme fraiche (4 portioner)
Brytbönor
purjolök
2 msk balsamvinäger
smör och olja
salt och peppar
2 dl creme fraiche
Förväll brytbönorna och bryn dem sedan i olja och smör. Skiva purjon tunt och lägg i den precis innan servering. Häll på balsamvinägern. Salta och peppra.
Vispa creme fraichen hårt med elvisp. Salta och peppra. Lägg upp de varma bönorna på ett fat och toppa med en sked creme fraiche.

Flyttad 2005-04-27
Skriv ut sidan