Ekoboxen 2 - Andra leveransen

Potatis Asterix
Morötter
Gul lök
Röd lök
Purjolök
Isbergssallat
Rotselleri
Rödbetor
Savoykål
Kålrabbi

Kålrabbi Savoykål
Jag kan väl erkänna att jag aldrig köpt varken kålrabbi eller savoykål innan, så det ska bli spännande.

Två användningstips med andra lådan:
Grönsaker rostade i ugn (4 portioner) - och Rotsakslåda som restmat

8 potatisar
1 kålrabbi
3 morötter
1 rotselleri
1 stor gul lök
2 röda lökar
ev 1 zuccini
3-4 msk olja
salt, kummin

Värm ugnen till 225 gr.
Skala potatisen och rotsakerna och skär dem i skivor, ej tunna. Det övriga delas i lämpliga bitar, skivor eller klyftor.
Lägg allt på en plåt med bakplåtspapper, häll över oljan och krydda. Sätt in plåten i den varma ugnen och rosta i ca 25 min. Känn efter om det är färdigt (lagom mjukt).
Serveras med t.ex. vegekorv, -bullar eller -biff.
Potatis, morötter, lök, rotselleri, kålrabbi, zuccini
En jättesats med rostade grönsaker, som vi åt med gourmetbullar stekta med senap. Mycket gott!
Gourmetbullar kan stekas med margarin, lite mjölk och en ordentlig klick senap som får koka samman med bullarna. Överblivna rotsaker - ca hälften som inte blivit riktigt färdiga pga vår otålighet - blev en gratäng enligt broccolireceptet ovan. Nästan ännu bättre blev det. Gudagott faktiskt!

Savoykålsfräs med chili och russin (4 portioner)

½ savoykålshuvud
2 msk smör eller margarin
½ -1 röd chili
1 tsk salt
saft av 1 apelsin
2 msk russin

Ansa och finstrimla savoykålen. Hetta upp matfettet i en stekpanna. Lägg i kålen och låt den fräsa på medelstark värme ca 5 min. Skölj, kärna ur och strimla chilin, och låt fräsa med kålen ytterligare ca 5 min. Salta och häll över pressad apelsin. Blanda i russinen.
Serveras med t.ex. vegekorv, -bullar eller -biff.
Fantastiskt god middag. Rätten ovan med Simons färslimpa (se RECEPT/VINTERMAT -mellandagsmat), potatis och svampsås.

 

Flyttad 2005-04-27
Skriv ut sidan