Ekoboxen 3 - Tredje leveransen 8/10-03

Potatis Asterix
Morötter
Gul lök

Vikål
Blomkål
Chilipeppar
Dill
Persilja

TIPS med lådan:
Chilipeppar används som het krydda i grytor och soppor. Pröva dig fram så det inte blir för starkt och kärna ur dem om du inte vill ha för mycket hett!
Persilja: Frys in i en plastpåse, och när du behöver kan du klippa den frysta persiljan direkt ur påsen. Ta så mycket du behöver och lägg resten i frysen igen.

Två användningstips med tredje lådan:
Stuvad blomkål (4 portioner)

1 blomkålshuvud
˝ tsk salt till 5 dl vatten

Stuvning:

3 msk vetemjöl
4 dl mjölk
1 msk smör eller margarin
Salt, peppar
persilja

Bryt blomkålen i buketter. Koka upp vattnet. Lägg i kålen som precis ska täckas av vattnet. Tillsätt salt. Koka kålen nätt och jämnt mjuk under lock i 5-10 minuter. Häll av kokvattnet och låt kålen rinna av, annars blir stuvningen för tunn.

Gör stuvningen så här:
Rör ut mjölet med lite av mjölken i en kastrull, tillsätt resten av mjölken och fettet.
Koka upp under omrörning och koka i 3-5 minuter. Smaka av med salt och peppar. Lägg i den avrunna kålen och värm stuvningen. Häll upp den och klipp över persilja.
Servera med korv/ biff, eller vegebullar och kokt potatis.

Wokrecept med chilipeppar (4 portioner)

Nudlar
Sojakött eller Quorn
filéer
Olja
Vitlök
Söt chilisås
Japansk soja
Morötter
Vitkål
Gul lök
Chilipeppar
Sesamfrön
Dill
Persilja
Koka nudlarna. Skär köttet/filéerna i tunna strimlor.
Skala och skiva vitlöken
Fräs köttet i oljan i en het panna några minuter
Lägg i vitlök, chilisås och soja
Låt puttra i en halv minut och ställ sedan åt sidan.
Skala och strimla morötterna och löken.
Skär övriga grönsaker i mindre bitar tillsammans med chilipepparn. Woka först grönsakerna och nudlarna var för sig. Blanda sedan tillsammans med sesamfröna.
Lägg upp allt på en tallrik och toppa med köttet.
Strö över dill, persilja eller annat grönt.

Egen specialare i repris:
Ostgratinerad blomkål
Gratinera i 200 gr. ca 30 min.

Här är ett fantastiskt gott recept med blomkål som faktiskt kan varieras en hel del, beroende på vad man väljer att blanda i såsen. Svamp, korv, lök.. Enastående gott blir det hur man än gör. Även om såsen skulle ha flödat över mer på andra bilden som den brukar - den ska helst täcka blomkålen, men det blir lite olika varje gång

ser kanske inte så gott ut med senapen...

Läckert!

1 Blomkålshuvud
Senap
Champinjoner,
eller annan fyllning
Riven ost

Till sås (3-4 dl):
Matfett
Mjöl
Mjölk (vatten/grädde)
Salt och vitpeppar
eller buljong/fond

Dela blomkålen i buketter och koka lätt så att den nätt och jämnt är mjuk. Lägg över i en smord form, klicka på lite senap och häll över såsen - med svamp, lök, korv eller ingenting. Och den rivna osten överst.

För dem som tittat runt här innan är det ingen nyhet att vi fuskar ibland med påssåser. Det gjorde vi denna gång också (Knorrs murkel- och champinjonsås).
Annars är det en baggis att smälta ett par msk margarin bredvid de frästa svamparna; rör ner lite mjöl, häll över mjölken och låt koka en liten stund. Smaka av med salt och peppar eller fond.


Flyttad 2005-04-27
Skriv ut sidan