Ekoboxen 4 - Fjärde leveransen 23/10-03:

Potatis Asterix
Morötter
Gul lök
Purjolök
Vitkål
Rotselleri
Rotpersilja
Rödbetor
Kålrabbi

Broccoli

Kåldolmar längre ner på sidan

TIPS med fjärde lådan:

Vitkålssallad med rödbetor
3 råa rödbetor - 1 äpple - 3 dl strimlad vitkål - 1 dl lättfil - 1 msk riven pepparrot eller senap
Strimla rödbetorna och äpplet. Blanda alla ingredienserna och läg dem i en skål.
Låt gärna salladen stå svalt innan servering.


Två tips till med fjärde lådan:
Borstj
(4 portioner) - rysk rödbetssoppa
4 rödbetor
2 morötter
2 gula lökar
ca 250 g vitkål
1/2 l buljong

Grovriv alla grönsaker, utom en rödbeta, och fräs dem i lite smör eller olja i några minuter. Häll på buljong och krydda. Koka på svag värme under lock i ca 20 minuter. Riv den sista rödbetan fint och låt koka med några minuter på slutet så får soppan fin röd färg. Servera med en klick creme fraiche eller gräddfil.


Broccoligratäng

400 g broccoli
1 msk margarin
2 msk vetemjöl
3 dl mjölk
1 tsk timjan
salt
peppar
1,5 dl riven ost

Koka broccolin tills den mjuknat något.
Smält margarinet och rör ut mjölet i det.
Häll på mjölken, krydda och låt koka under omrörning några minuter. Rör ner osten.

Lägg broccolin i en form och häll över ostsåsen.
Gratinera i ugn, 225 gr, tills gratängen fått fin färg.

Några tips och recept på vanliga kåldolmar:
Kravpytt, kåldolmar och kålpudding

< Kravpytt, kallar Simon detta. Han kokade potatis för sig, och rödbetor och morötter tillsammans. Nästa dag stekte han lök, skar korv och rotsaker och stekte ihop. Mycket gott!
< Kåldolmar. Koka kålen i saltat vatten 5-10 min och lossa bladen. Låt rinna av och svalna. Gör en stadig och kryddig färsblandning, rulla in i bladen och stek. Se mer tips nedan.

Vi har det faktiskt inte så lätt alltid, vi 50-talare som serverades kåldolmar och kålpudding i barndomen, och sedan själva blev experter på lasagne och moussaka, när vi plötsligt står med ett kålhuvud och längtar efter mammas kåldomar. Jag hittade ett par recept på kåldolmar här: Världens käk. Fast vi bytte förstås ut färsen till en vegetarisk variant. (Vi är ju inga riktiga kockar här i huset... Mer text kommer kanske, men här är de ursprungliga recepten tills vidare.)

Kåldomar 1

Ingredienser
(8-12 st)
1 vitkålshuvud (1-1 1/2 kg)
vatten
2 tsk salt / l. vatten

Fyllning:
1/2 dl risgryn
1 dl vatten
2 dl mjölk
2 hg (nöt)färs
1 hg (fläsk)färs
salt vitpeppar
ca 1 dl mjölk

Till stekning:
stekfett/ olja
1 msk sirap (kummin)
ca 4 dl vatten, buljong eller kålspad
(1 dl grädde)
(2 msk vetemjöl)

Tillredning:

Skär ut den nedersta delen av kålstocken. Lägg kålhuvudet i kokande saltat vatten och låt det koka 5-10 minuter. Lossa bladen försiktigt och ta eventuellt bort det grövsta av nerven.
Skölj risgrynen. Sätt på dem i kokande vatten och låt dem koka på svag värme tills vattnet nästan kokat in. Späd med mjölken och låt grynen sakta koka mjuka under lock. Låt gröten kallna.
Blanda färsen och arbeta den med salt och peppar. Tillsätt riset och späd med mjölk. Lägg 1-2 msk fyllning på varje kålblad. Vik och rulla ihop dem till paket.
Bryn fettet. Lägg ned kåldolmarna med skarven nedåt och bryn dem runtom. Tillsätt sirap (och kummin). Späd med vätskan och låt dolmarna eftersteka under lock på svag värme ca 1 timme.
Ta upp kåldolmarna.
Späd skyn om så behövs. Tillsätt eventuellt grädde. (Red av såsen och låt den koka 3-5 minuter.) Smaka av.
Servera kåldolmarna i skyn eller såsen med kokt potatis och lingonsylt.


Ett recept till från en av de stora förkämparna för svensk husmanskost Leif Mannerström, så som den tillreds på stjärnkrogen Sjömagasinet. Nedskrivet av kökschefen Martin Öijerstedt. (Från DN 2000-02-26).

Kåldomar 2

Ingredienser (för 4)

500 g (bland)färs
15 vitkålsblad
2 gula lökar
6 msk japansk soja
3 tärningar ljus buljong
1/2 dl grötris
10 msk sirap
4 dl mjölk
2 hela ägg
1 dl ströbröd
2 dl vatten
2 msk smör
salt, peppar

Tillredning:
Blötlägg ströbröd i 2 dl mjölk. Koka kålbladen i lättsaltat vatten i två minuter. Kyl i isvatten.
Skär bort roten, plocka ut de 12 finaste bladen. Resterande blad bryns hårt tillsammans med två finhackade gula lökar.
Koka riset i 2 dl mjölk. Låt svalna.
Mixa ströbröd, den brynta kål/löken, 4 msk soja och sirap samt buljongtärningar i matberedare. Blanda för hand den mixade smeten med blandfärsen, riset, salt och peppar och till sist äggen.
Gör ett stekprov och krydda mer om det behövs. Forma färsen till "ägg". Lägg dem i kålbladen och vik ihop till små paket. Bryn paketen, med skarven nedåt först, i het gjutjärnspanna tills de blir gyllenbruna. Tillsätt 2 dl vatten, 2 buljongtärningar, 4 msk sirap samt 2 msk kikkomansoja och en klick smör.
Bräsera i ugn i 25 minuter i 175 °C. Lyft ur dolmarna, koka upp stekskyn och red av efter smak och tycke. Serveras med potatis samt rårörda lingon.


Publicerad 2003-10-24
Flyttad 2005-04-27
Skriv ut sidan