VÅR TANKE MED DENNA WEBBPLATS

"Ingenting kommer att främja mänsklighetens hälsa och öka chanserna för jordens liv så mycket som utvecklingen till en vegetarisk diet"
/Albert Einstein

Vår huvudsakliga avsikt med denna webbplats är att visa på det stora utbud som finns idag för folk som vill välja bort animalisk kost. Vi håller med veganerna om att det bästa vore om vi helt kunde avstå från allt som har med utnyttjande av djur att göra (som ägg- och mjölkproduktionen innebär) men vi vet också att det är en alltför stor uppoffring för de allra flesta människor. Naturliga råvaror, som rot- och grönsaker är en livsviktig del av den mänskliga kosten men de kan aldrig utgöra ett hot mot köttindustrin, som de vegetariska köttersättningarna kan. Därför stöder vi den industri som arbetar på att utveckla smakliga alternativ till animaliskt kött, som vi tror ska få fler människor att lättare kunna avstå från köttätande.

Vi
som står bakom denna sajt är uppfödda på animalisk kost. Vi har i många år jobbat för att hitta ersättningar till det vi helst inte vill undvara; såsom köttbullar, sill, köttfärssås, fläsk, bacon, falukorv, julskinka med mera - allt det vi älskade smakmässigt och kallade husmanskost en gång i tiden.. Vi har hittat många lösningar för alla oss som vill äta lika god mat utan att behöva ha dåligt samvete för allt dödande som våra matvanor inneburit, och vi känner idag att vi kan äta minst lika gott som förr utan att ta livet av våra medvandrare på jorden. Det handlar om konsistensmedel (som mjöl ex.vis), kryddor och smaksättare, och ett ständigt roligt experimenterande. Här finns hundratals tips och recept.

F
ör dig som besökt oss innan
finns senaste uppdateringarna under länken
SENASTE NYTT, en ny sida som vi ska försöka hålla aktuell.

Namnet Vegerian, som kanske kan uppfattas som en felskrivning, uppstod då vi som har hjälpts åt med idéerna hade planer på att starta ett vegetariskt snabbmatställe, typ hamburgerbar/pizzeria. Vi uttalar alltså namnet på samma sätt som pizzeria.

Webbplatsen har nu vuxit under fem års tid, vilket också förklarar den lite skiftande kvaliteten på bilderna som är blandade i tid på receptsidorna - från början enbart med en äldre scanner och senare med en skaplig digitalkamera.

Vår avsikt med denna webbsite är en enda; Att tipsa och råda folk som liksom vi inte vill äta kött från djur, vilket för oss i första hand är en etisk, i andra hand en globalt ekonomisk fråga, och i tredje hand en fråga om den individuella hälsan. Vi har inga som helst sponsorer och allt arbete sker helt ideellt. Det som möjligen kan uppfattas som reklam för vissa företag är ingenting som någon betalar oss för. Vi vill helt enkelt bara visa vad som finns och rekommenderar gärna det vi uppfattar som bra och värdefullt.

Jag och min familj, sambo och två utflyttade döttrar med egna familjer, har nu levt helt vegetariskt i sex år - och till hälften i många år innan dess. Jag levde också helt vegetariskt under fyra år i min ungdom på 70-talet då jag blev inspirerad av några äldre vänner till mina föräldrar.

Tanken och motviljan inför köttätandet har egentligen funnits hos mig hela livet, liksom jag har förstått att många andra barn upplevt det. Idag har vi flera vänner, runt tio, som övergick till vegetarisk kosthållning ungefär samtidigt med oss, och några andra långt mycket tidigare. Sjukdomsriskerna med köttätandet, som i och för sig har gett hela rörelsen en skjuts framåt har aldrig varit drivande för mig - det har snarare känts som en egoistisk tanke. Jag tror och hoppas att naturen skulle kunna levas i symbios. I harmoni och i samförstånd, utan skräck och rädsla mellan människor och djur.

Vi är inga utbildade kockar utan vi lagar mat som folk gör mest, liksom tre, fyra miljoner vuxna människor i Sverige tvingas göra mest varje dag, vare sig det roar oss eller ej. Vi måste ju alla äta! Så huvuddelen av våra middagar utgörs av det som har blivit svensk husmanskost de senaste decennierna; Pasta med färssås; Biff med lök, potatis och sås; Korv med mos.., och de flesta av våra middagar idag bygger alltså på halvfabrikat som man alltid kan ha hemma i frysen och i torrskåpen. En viktig aspekt, apropå det, är faktiskt att vi alltid kan laga till en till en superläcker middag om oväntade gäster dyker upp, eftersom vi alltid har frysen full av grytbitar och annat, och ofta färska grönsaker i kylen. Vi måste alltså inte rusa till charkdisken för att laga till något som smakar närmast identiskt med oxköttsgryta, gulash eller fläskfilé, det kan vi göra helt oplanerat när som helst. Och mycket snabbare dessutom, eftersom det vegetariska köttet inte behöver någon stektid att tala om!

Jag har missionerat för vegetarisk livsföring i rätt många år nu, och tar varje tillfälle att bjuda på vegetariskt. Men även om det går bra att bjuda på enstaka middagar så kan jag ju bara vid varje tillfälle erbjuda en mycket liten del av det stora utbud som finns idag. Så därför är ännu ett syfte med denna sajt att visa hur enkelt och varierat man kan äta, till skillnad från vad många tror, samt ge lite råd och tips till unga människor som nu ska börja laga sin egen mat. Läs mer under Argument / Maten där jag också visar boken Snabbmatslandet - en riktigt äcklig bok om hur animaliska hamburgare och korv blir till, på bekostnad av både djur, natur och människor.

Alla underbara vegetariska kokböcker - som vällt fram som svampar ur jorden under senare år - är bitvis rena grekiskan för många liksom som för mig även om jag inte kan motstå böckerna i bokhandeln. Jag njuter av läckra matbilder men avstår ofta att testa recepten på grund av de krångliga ingredienserna som jag och många andra inte ens vet vad det är. Eller var man kan få tag på en tesked av det ena eller andra (amchoor, bindi, galangal, tahina..??) som kanske är det mest avgörande för att rätten blir just så läcker den ska vara. Just det gäller exempelvis Sambal Oelek (se Produkter/Kryddor), som avgör smaken på hela rätten med en halv tesked.

Då jag levde vegetariskt på 70-talet (sen kom make och barn emellan ett par årtionden och krävde real hamburgers) fanns nästan ingenting av det specialiserade sortimentet i vanliga butiker. Så trots att jag bodde i Stockholmstrakten, med ett vanligtvis större utbud, var det ett stort jobb att söka produkter i specialbutiker runt om i stan. Då fanns faktiskt några specialprodukter som dessvärre inte finns längre - bl.a. några sorters skivat pålägg, som också kunde användas i grytor och andra rätter - men i det stora hela är det väldigt mycket enklare att leva vegetariskt idag. Och ännu enklare blir det eftersom sortimentet hela tiden växer.

Men jag har märkt att problemen - att hitta på vad man ska ha till middag - fortfarande finns för många jäktade människor som har andra intressen än experimenterande i köket. Och särskilt ungdomar som oftast inte har fått kunskapen hemifrån. Vi vill alltså visa hur enkelt man kan använda ersättningsprodukter i vanlig matlagning, för alla som liksom de flesta andra svenskar blivit uppfödda på falukorv, köttbullar, fiskpinnar och köttfärssås - som utgör cirka 80% av den svenska vardagsmaten. Här finns alltså mest vegetarisk stadig husmanskost med köttersättning (lacto/ovo; med mjölk- och äggprodukter), eftersom det är där kunskaperna brister för många.

OBS: Vi lägger inga som helst hälsoaspekter på våra råd, utan det får var och en ta enskild ställning till. Vi har hittills heller inte lagt mycket vikt vid sallader och grönsaker som vi utgår från att alla tillagar och använder ändå. Och alla typer av desserter och bakverk får sökas på andra håll. Själv tror jag att den enda risken med att äta som vi gör är att man gärna äter lite för mycket av den. Eftersom den är så God, och ben- och broskfri!

Jag som jobbat fram denna sajt heter Eva-Lena, och varför jag ibland skriver "vi" beror på att vi är några icke organiserade vegetarianer som byter tips och recept med varandra, och som jag får uppmuntran och feedback från.Ny sida 2004-03-11
Skriv ut sidan