Vegerian

Många som har en kanin väljer att lämna den utanför. Detta gäller särskilt under vissa tider på året (vår och sommar). Om du också vill göra detta kan vi förstå att du kan tycka att detta är ganska spännande. Därför skrev vi den här bloggen för att svara på de viktigaste frågorna när du vill ha en kanin ute.

Om du vill ha en kanin i trädgården måste du vara uppmärksam på detta

Du kan inte bara ta ut en kanin, det har med pälsen att göra. Din kanin blir också ensam om den går ut ensam, så han måste ha en kompis.
Samma sak gäller tvärtom, du kan aldrig bara sätta tillbaka din kanin inuti. Den stora temperaturskillnaden kan göra honom sjuk.
En ung kanin måste först vänja sig vid det
Se till att kaninburen är minst lika lång som en vuxen, fullvuxen kanin (detta varierar beroende på ras)
En kaninbur är aldrig för stor
Säkerställ en bra placering av kaninburen (tillräcklig skugga, inte i full sol, inget drag och fukt och inga utrymningsmöjligheter)
Placera kojan på en varmare plats (som ett skjul eller garage) om det blir för kallt ute (mer än -10 grader). Lägg extra halm på loftet om det behövs
Hjälp din kanin om den blir för varm (om det blir varmare än 24 grader ute är detta redan fallet)
Vill du ha mer information om ovanstående punkter rekommenderar vi att du läser vidare. Vi kommer att gå in mer i detalj på alla dessa punkter längre fram i denna blogg.

En kanin inifrån och ut
Om din kanin alltid bor inomhus kan du inte bara ställa ut din kanin. Eftersom din kanin bor inomhus har den en “innerpäls”. Den här innerrocken tål inte de olika väderförhållandena som är utomhus. Särskilt temperatur är en viktig faktor i detta. Ställ därför inte ut din kanin första gången när det fortfarande är väldigt kallt. Gör detta på våren när temperaturen är behaglig och det inte längre är nattfrost (ofta runt de första veckorna i maj). Låt din kanin vänja sig och börja till exempel med en timme ute.

Din kanin är också van vid dig och resten av familjen. Din kanin ser dig som sin egen familj. Om du bara ställer ut en kanin kommer han snart att känna sig ensam. Det är därför ett måste att köpa en andra kanin. Att besöka en kanin ute några gånger om dagen räcker inte för att ta bort den ensamheten. Två kaniner vänjer sig snabbt vid varandra och finner värme, trygghet och vänskap hos varandra.

Hur gammal måste en kanin vara innan den får gå ut?
En ung kanin kan inte gå ut eftersom den inte alls är redo för det. Hans päls är fortfarande för tunn och han har väldigt lite att äta. När en kanin föds på hösten kan man inte ta ut den samma vinter. Lämna den inne hela hösten och ta den inte ut förrän på våren, då det inte är mer nattfrost (det är ofta möjligt från de första veckorna i maj). Som du har läst ovan börjar du med en timme om dagen för att vänja dig vid det och du bygger upp det ytterligare.

Hur stor ska kaninburen vara?
Kaninburen bör vara minst fyra gånger så lång som en fullvuxen kanin (detta varierar beroende på ras). I det här fallet bör din kanin kunna komma ut tillräckligt mycket dagligen för att kunna träna ordentligt. Din kaninhydda kan aldrig bli för stor. Med en stor bur kan din kanin också röra sig tillräckligt i buren.

Se nedan konsekvenserna av ett loft som är för litet:

Din kanin kan inte röra sig tillräckligt
Din kanin blir för tjock (på grund av för lite motion)
Din kanin kan inte tvätta ordentligt längre
För lite motion är dåligt för din kanins matsmältning
Din kanin kan inte längre nå sin blindtarmsspillning (kallas även caecotrofer, dessa äter upp din kanin igen och är viktiga för honom)
Din kanin kan inte tvätta ordentligt längre

Leave a Reply

Your email address will not be published.