Vegerian

Humlor är stora och håriga bin och ganska närbesläktade med honungsbiet. Många humlor lever i kolonier. Men de lagrar inte mat för vintern. Den lilla mat de lagrar är att mata larverna och ungarna, drottningen och ibland drönarna. Vid något tillfälle kommer hela kolonin att dö ut, förutom befruktade drottningar, precis som våra getingar. En humlekoloni är vanligtvis mycket mindre än en geting- eller honungsbikoloni. Det finns nästan 30 humlor i vårt land, men vi ser bara en liten del regelbundet i våra trädgårdar. De vanligaste arterna i vår trädgård är åkerhumla, trädgårdshumla, jordhumla, trädhumla, ängshumla och stenhumla.

INTE SKADLIGT
Humlor är inte intresserade av våra produkter, så de kommer inte för lemonad eller sylt, även om man kan göra ett misstag, men de är borta på nolltid. Arbetarna, de små humlorna som flyger ut ur boet efter ett tag och samlar all pollen och nektar till den senare yngeln, de nya drottningarna och hanarna, går rakt efter blommor och flyger fram och tillbaka hela dagen lång. De kan sticka, men gör det bara i nödfall, så om de fastnar till exempel. Men eftersom de inte riktigt flyger runt oss så händer det sällan.

BRA POLLINATORER
Humlor är bra pollinerare av alla sorters växter och fruktträd. De är speciellt odlade i växthus för att pollinera tomater och paprika, så de är nyttiga djur också för oss. Så låt dem gå sin egen väg. Placera humlor i trädgården eller på balkongen och njut av humlor som sommar!

Humleväxter: fingerborgsblomma, salvia, vild mejram, mynta, kattmynta, petunia, viol, lupin, vallört, död nässla, fikonört; helst vita, lila, lila eller blå blommor.

Leave a Reply

Your email address will not be published.