Vegerian

 

När vädret blir varmare ute vill man njuta av trädgården. De kommer tillbaka på nolltid, de där irriterande myggorna. De kan gå många på nerverna med det där irriterande surrandet och svedan (de biter faktiskt). I den här bloggen förklarar vi hur du kan hålla myggor borta från trädgården och vad du kan göra om de lyckas nå din trädgård. Den här bloggen är full av alla möjliga olika metoder. Läs vidare för att ta reda på vilka dessa är.

Du kan hålla myggor borta från trädgården på följande sätt:

Plantera följande växter mot myggor:

citrongräs
citronbalsam
citrontimjan
citronpelargoner
kattmynta
rosmarin
Lavendel
tobaksplanta
mynt
Ringblomma
Använd följande föremål mot myggor:

DEET
Rök från eldstaden eller grillen
Rökelse
mygglampa
Citronella ljus
Naturligtvis har vi mycket mer att säga om myggor. När du läser vidare kommer vi först och främst att ge en detaljerad förklaring av ovanstående metoder. Men det finns mer i det: När kommer myggorna egentligen? Var kommer de ifrån? Är myggor bara irriterande eller är de bra för något också?

Håll myggor borta från trädgården med växter
Det bästa är såklart att hålla myggor borta från trädgården med växter. Hur fint är det att växterna inte bara tjänar till att lysa upp din trädgård. Nedan hittar du ett antal växter som du kan placera i trädgården för att hålla myggor borta:

Citrongräs, citronmeliss, citrontimjan och citronpelargoner
Du kanske har gissat rätt, myggor gillar inte lukten av citron. Ovanstående växter har en stark citrondoft. Det luktar inte bara gott utan fungerar även mot myggor. Du kan också använda citrongräs, citronmeliss och citrontimjan i rätter, så en win-win!

Dricks
Om du sitter i en t-shirt i trädgården en varm sommarkväll, dra armarna genom växten. Citrondoften kommer att sitta kvar på dina armar lite, så att du är mindre benägen att bli stucken. (Du kan tänka på det som ett slags gratis DEET).
kattmynta
Lägg helst kattmynta i en stor kruka i full sol. Växten, som är känd som en skenande växt, är mycket lämplig för att stöta bort myggor. När växten blommar har den små lila blommor. En extra bonus är att katter älskar växten. Om du har en katt eller om du vill locka katter till din trädgård är denna växt rätt val.

rosmarin
Ännu en multifunktionell anläggning! Du kan inte bara använda växten för att hålla myggor borta, du kan självklart också använda örten i dina diskar. Växten är både vintergrön och tålig, så du kan alltid använda den och du har alltid färg i trädgården. På sommaren producerar växten lila blommor som fjärilar och bin älskar att besöka. Placera helst plantan på en något skyddad plats i halvskugga.

Lavendel
Om du har läst flera bloggar på vår sida vet du förmodligen att lavendel är en av våra favoritväxter. Förutom att de är vackra så har det också att göra med hur lätta och multifunktionella de är. Växten som föredrar full sol (till exempel i en bård) sprider en underbar doft. Vi människor älskar den här lukten, men myggor hatar den och föredrar att hålla sig så långt borta från den som möjligt.

tobaksplanta
Växten har traditionellt använts för att hålla myggor borta. Lukten maskerar lukten som vi människor har. I blom kan en tobaksväxts blommor ha olika färger som rosa/röd, gul och vit. Växten föredrar full sol och blommor till hösten, så du kan njuta av den extra länge. Tyvärr är det en ettårig växt vilket gör att den inte tål frost och man måste köpa nya varje år.

mynt
Ännu en multifunktionell anläggning! Förutom att du kan använda örten (löven) till din mat och dryck stoppar lukten av mynta även myggor. Lägg helst plantan i en kruka, för annars kan den börja föröka sig. Växten klarar sig bra i både sol och halvskugga.

Ringblomma
Sist på vår lista är ringblomman. Växten som föredrar sol eller halvskugga ger vackra gula/orange blommor i blom (på sommaren). Förutom att den har väldigt vackra blommor håller den även myggorna på avstånd. Tyvärr är ringblomman en ettårig växt.

Leave a Reply

Your email address will not be published.